Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, principalele proiecte derulate în anul în curs şi a arătat că oraşul este între primele din UE în ceea ce priveşte calitatea vieţii, conform unui sondaj al Comisiei Europene, informează agerpres.
Potrivit sursei menţionate, "Doar dacă ne gândim la acest sfârşit de an, când am obţinut pentru centura metropolitană 200 de milioane de euro pentru exproprieri, hotărâre aprobată de către Guvern, 200 de milioane de euro care reprezintă în alte oraşe valoarea unei centuri, la Oradea, de exemplu, valoarea centurii reprezintă jumătate doar din valoarea exproprierilor de la Cluj. Asta, doar ca să înţelegeţi valoarea susţinerii financiare pe care Clujul o are pentru implementarea acestor proiecte majore. Acum, în şedinţa de guvern, se află un proiect care vizează exproprierea pentru metrou, alte 56 de milioane de euro. Dacă la acestea adăugăm cele 16 milioane de euro pe care le-am plătit pentru Parcul Est, aveţi aproape două treimi din bugetul Clujului numai pentru exproprieri realizate în ultima lună. Spun aceste lucruri ca să aveţi o imagine despre amploarea lucrurilor care se fac aici la Cluj. (...) Pot să vă spun că doar primele 20 de proiecte pe care le-am anunţat pentru 2023 şi care acum au fost implementate reprezintă peste 85 de milioane de euro. Aici nu intră exproprierile", a declarat Emil Boc.
El a trecut în revistă şi alte proiecte realizate sau în curs de realizare, precizează sursa indicată.
Conform agerpres, "O mică sinteză a ceea ce am făcut în 2023. În privinţa proiectelor mari de infrastructură: în privinţa centurii metropolitane, pe cele două tronsoane. Primul tronson, am realizat licitaţia, s-a adjudecat şi a început partea de proiectare, anul viitor urmează să treacă la faza de lucru şi avem hotărârea de guvern pentru 200 de milioane de euro exproprieri. Pentru tronsonul II, licitaţia este încheiată şi se află în procedură de evacuare. Deci, cel mai important proiect al Clujului din perspectiva infrastructurii rutiere este în linie dreaptă şi practic în 2023 au fost parcurşi toţi paşii tehnici pe care îi puteam realiza. În privinţa metroului, am semnat contractul, am dat ordinul de începere a lucrărilor, se află în fază de proiectare, urmând ca anul viitor să înceapă lucrările la acest proiect major al Clujului. În privinţa pasajului de la Tăietura turcului, el se află integrat în acest proiect de electrificare a căii ferate Cluj-Episcopia Bihorului, de peste 1,3 miliarde de euro. Practic s-a încheiat faza de proiectare, urmează ca lucrările să fie demarate", a explicat edilul.
Un argument al său în favoarea municipiului pe care îl conduce îl reprezintă şi faptul că tot mai mulţi oameni vor să locuiască în Cluj, precum şi un sondaj al Comisiei Europene în care Cluj-Napoca este plasat printre oraşele cu cea mai bună calitate a vieţii, transmite sursa.
Potrivit sursei menţionate, "Această imagine spune totul despre direcţia în care merge Clujul. În ultimii 10 ani, numărul copiilor din ciclul primar şi gimnazial înrolaţi în sistemul educaţional a crescut cu peste 20%, de la 50.000 la 60.000. Asta arată 10.000 de copii în plus la Cluj. Arată, pe de o parte, că există natalitate şi că oamenii îşi doresc să se stabilească în oraş, nu să plece, unii îşi doresc să vină în oraş, să-şi întemeieze familii. (...) Asta arată încă o dată că e un oraş în care îţi face plăcere să-ţi întemeiezi o familie, o zonă în care te simţi bine să locuieşti, fiindcă altfel n-ai sta aici. (...) Sinteza la ceea ce am făcut noi se măsoară în ce spun alţii despre noi. Şi asta ne bucură din perspectiva direcţiei în care merge Clujul. Faptul că este un oraş sigur şi în toate clasamentele internaţionale Clujul este un oraş sigur. Clujul a fost selectat în primele 100 de oraşe din UE care are un plan de investiţii în direcţia creşterii calităţii vieţii pentru mediu nepoluant, este în primele 10 oraşe. Este o recunoaştere care a venit anul acesta. Ultima recunoaştere internaţională a venit tot de la Comisia Europeană. A venit din partea unor actori obiectivi care evaluează oraşele europene, 83 de oraşe. Clujul este în primele 10 oraşe din UE în materie de calitatea vieţii. Ce altceva putem noi să spunem mai bine decât ce spun clujenii atunci când sunt întrebaţi de alţii?! Oamenii afirmă că faţă de acum 5 ani, calitatea vieţii oraşului a crescut. Aici, Clujul este pe locul 3, 59% spun acest lucru. Acesta este barometrul obiectiv, realizat de cineva exterior, care spune ce spun clujenii", a mai spus primarul Emil Boc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 17:08)
Pinocchio
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 17:56)
Curat... minciuna....
1) "Clujul este cel mai poluat oraș din Europa. Analiză care arată că la Cluj lucrurile stau prost"
2) "Conform acestora, în anul 2022, cele mai poluate orașe din România sunt, în ordine crescătoare: Sântana de Mureș, Ojdula și Cluj-Napoca. Totodată, Cluj-Napoca a înregistrat 26,4 micrograme de PM2,5 pe metru cub, de cinci ori peste limita recomandată"
3) "Cluj-Napoca se află pe locul 2 în ţară privind gradul de poluare, după Iaşi. Al treilea cel mai poluat oraș din România este- potrivit studiului "
4) "Cluj, cel mai scump oraș din România: case părăginite la 700.000 de euro și prețuri ca-n Dubai"
5) Clujenii protestează împotriva prețurilor mari: ”Clujul nu este scump doar de azi sau de ieri. De ani buni ne costă o avere să avem o locuință în acest oraș”
6) V-ați întrebat de ce anunță Primăria că va face multe parcuri, în viitor? Logic, pentru că acum avem prea puține. Există norme la nivelul Uniunii Europene, pe care Clujul de cinci stele nu le respectă. Iată: “Uniunea europeană recomandă 26 de metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor, iar noi avem în momentul de față 12. Oare chiar nu ne dă de gândit”, a spus arhitectul octogenar Vasile Mitrea, într-o dezbatere organizată de ONG-ul Societate organizată sustenabil (SOS).
Vasile Mitrea este proiectantul inițial al Parcului Est; înainte de 1989, suprafața planificată era de trei ori mai mare, dar între timp acolo s-au petrecut diverse fenomene. S-a secat un lac, s-a construit un cartier de case, s-au ridicat mai multe blocuri, adică lucruri cu care ne-am obișnuit.
Clujul minte in legatura cu spatiul verde disponibil, cu poluarea,
7) apr 13, 2023 — O puternică rețea de traficanți de droguri din Cluj a fost destructurată de procurorii DIICOT
8) apr 2023, "Traficul de droguri înflorește la Cluj. 26 kg de cannabis și 18 kg de 3-CMC, găsite ascunse într-o mașină"
etc
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 17:15)
Au luat'o razna "speculatorii" acolo....
Si Torino era acum cv ani cel mai ...si cel mai... din UE fara metrou si altele... si azi e..."forta" in criminalitate si degradare.....de periferiile lui nici nu vorbim...
s c c r e t
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 17:32)
Cu preturinuriase, cu chirii uriașe, cu o masa la o taverna ptr 4 persoane, modesta ,normala, 1600 lei, cu preț pe mp peste2000 euro , cu cheltuieli de întreținere lunare cu 40% peste medie Bucuresti...
Pinocchio....
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2023, 17:39)
pata rat ridica cluuujul in top
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 11:14)
aproape toti turisti care vin din afara sunt siderati de preturile din cluj, oare asta sa insemne un trai idilic in mintea lui boc ,am locuit o perioada in cluj nu mas mai intoarce sa locuiesc acolo niciodata cum nu as faceo nici in bucuresti,si mai nou nici in brasov