• CJ Cluj discută cu concernul german Bosch pentru o investiţie în judeţ
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a anunţat, la finalul săptămânii trecute, că autorităţile judeţene sunt în discuţii cu concernul Bosch pentru o investiţie în judeţ, într-unul din parcurile Tetarom. Alin Tişe a spus că, în prezent, au loc probe de sol şi se analizează locaţia şi posibilitatea de investiţie în această zonă industrială. Tişe a precizat că noua investiţie nu are legătură cu Nokia.
Grupul finlandez Nokia a anunţat că va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.
• Boc: Plecarea Nokia de la Cluj nu are legătură cu Guvernul sau autorităţile locale
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că închiderea fabricii Nokia de la Jucu nu are nicio legătură cu Guvernul sau cu autorităţile locale şi că este o decizie managerială luată de compania respectivă. Premierul a spus: "În Asia, pentru ei, şi costul forţei de muncă, dar şi procurarea materialelor necesare sunt mult mai ieftine, iar pe de altă parte, în Europa se cumpără tot mai puţin telefoane ieftine şi se cumpără tot mai mult telefoane sofisticate, iPhon-uri. În Asia încă se utilizează telefoane mai ieftine, deci sunt considerente de natură tehnică, managerială, dar care evident ne afectează".
El a mai spus că în luna octombrie vor porni câteva investiţii noi în ţara noastră:
"Acum nu aş vedea totul numai în culori sumbre şi spun asta pentru că vom avea chiar în luna octombrie câteva investiţii noi care vor porni în România, pe de o parte, firme noi care vor deschide afaceri consistente, pe de altă parte, extensia de producţie a unor firme care au afaceri în România. Deci, intrăm într-o epocă în care se realocă multe investiţii şi sunt şanse de a aduce alte investiţii majore în România".
Premierul a mai precizat că, în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, a luat o decizie care poate duce la reducerea birocraţiei: "La ultima şedinţă de Guvern, am luat decizia de a lua în subordonare directă Centrul pentru Promovarea Exporturilor şi a Investiţiilor Străine, din două motive principale: primul este acela de a da un răspuns prompt tuturor investitorilor care doresc să realizeze afaceri în România, afaceri de peste un milion de euro, şi al doilea, de a coordona de la nivel ministerial procesul de acordare a licenţelor, avizelor, autorizaţiilor prin parteneriat cu autorităţile locale când este cazul sau printr-o muncă pe orizontală cu diversele ministere care au asemenea atribuţii".
Joi seara, după o şedinţă specială a Guvernului, consilierul economic al premierului, Andreea Paul-Vass, a declarat că Executivul este în fază avansată de negocieri cu zece companii pentru a atrage investiţii complementare în judeţul Cluj şi a compensa astfel pierderile generate de închiderea fabricii Nokia de Jucu.