BODOG: "Vom achiziţiona în regim de urgenţă 115.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei"

A.C.
Politică / 5 aprilie 2017

"Vom achiziţiona în regim de urgenţă 115.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei"

Actualizare 16:50 Grindeanu, către ministrul Sănătăţii: "Lipsa vaccinurilor nu e o problemă nouă"

Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut, astăzi, ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să "lucreze preventiv" când este vorba despre lucruri sensibile ca stocurile de doze de vaccin astfel încât să nu se mai repete situaţia în care, în plină epidemie de rujeolă, nu există vaccinurile necesare.

Premierul Sorin Grindeanu i s-a adresat ministrului Sănătăţii la începutul şedinţei de guvern, citat de News.ro: "Vaccinul împotriva rujeolei şi lipsa stocurilor în anumite judeţe nu e o problemă nouă. Vă aduc aminte că inclusiv în judeţul Caraş-Severin apăruse o problemă şi mi-a fost semnalată când am fost acolo. V-aş ruga - mai ales pe aceste domenii - să lucrăm preventiv, că nu aflăm peste noapte că nu avem anumite stocuri şi v-aş ruga să-i puneţi la muncă pe cei din ministerul pe care îl gestionaţi astfel încât să evităm situaţii de acest tip. Asta e ceea ce îmi doresc să faceţi şi vă rog să o faceţi".

Florian Bodog a spus că a semnat demararea procedurii pentru achiziţionarea de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin ROR (împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, n.r.). În ceea ce priveşte dozele de vaccin împotriva hepatitei B, ministrul a a precizat că s-au achiziţionat toate cantităţiile disponibile pe piaţă de la toate firmele.

(A.C.)

-----------

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, miercuri, că va dispune achiziţionarea, în regim de urgenţă, a 115.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, pentru două luni, iar, în paralel, vor fi demarate procedurile necesare achiziţiei dozelor pentru imunizare, potrivit programului naţional de vaccinare.

Ministrul Sănătăţii a explicat, pentru News.ro: "Am demarat procedurile pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin ROR (împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, n.r.) care vor ajunge pentru două luni. Dar, în paralel, vor începe şi procedurile pentru achiziţia unor cantităţi suficiente de vaccin necesare în programul naţional de imunizare".

Bodog a spus că pentru dozele de vaccin care vor acoperi necesarul următoarelor două luni a semnat deja ordinul pentru achiziţia în regim de urgenţă.

Procedurile privind licitaţia pentru achiziţia unor cantităţi suficiente de vaccin necesare în programul naţional de imunizare vor fi demarate imediat, a adăugat ministrul.

În plină epidemie de rujeolă, care afectează România din septembrie 2016 şi care a totalizat, până în 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese, stocurile de vaccin vor fi epuizate, cel mai târziu, la sfârşitul lunii aprilie.

Deja, în februarie, zece direcţii judeţene de sănătate publică nu mai aveau nicio doză, iar în Ilfov nu mai era vaccin nici în cabinetele medicilor de familie, potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

La sfârşitul lunii februarie, pe lângă problemele cu vaccinul împotriva hepatitei B, cu vaccinul hexavalent şi cu vaccinul tetravalent, era semnalată şi lipsa vaccinului ROR, utilizat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, potrivit reprezentanţilor CNSCBT.

Astfel, la acea dată, stocurile de vaccin ROR erau epuizate în zece dintre direcţiile judeţene de sănătate publică, respectiv Ilfov, Vrancea, Tulcea, Satu Mare, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Botoşani şi Argeş.

La 28 februarie, la nivel naţional mai erau 86.749 doze de vaccin ROR, dintre care 17.445 la direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi la 69.304 de cabinete ale medicilor de familie.

Potrivit statisticilor, în intervalul 31 ianuarie - 28 februarie au fost consumate 44.219 doze de vaccin ROR. În acest ritm, stocul din 28 februarie, de 86.749 doze, se va epuiza până la sfârşitul lunii aprilie.

Potrivit specialiştilor, din vaccinurile care se aflau în depozitele direcţiilor de sănătate publică judeţene se puteau face redistribuiri către zonele deficitare, dar vaccinurile care se află în cabinetele medicilor de familie nu mai pot fi redistribuite.

"Oricum, cu un consum de aproape 45.000 de doze lunar, la 1 mai stocurile vor fi epuizate", a explicat un medic de familie.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri erau înregistrate, la 31 martie, în opt judeţe, respectiv: Caraş-Severin - 854, Timiş - 754, Arad - 714, Mureş - 337, Dolj - 244, Bistriţa-Năsăud - 129, Hunedoara - 109, Satu Mare - 104.

La sfârşitul lunii februarie, stocurile de vaccin împotriva rujeolei se prezentau astfel în aceste judeţe: la DSPJ Caraş-Severin - zero, iar la cabinete 224 de doze, la DSPJ Timiş - 497 doze, în cabinete - 298, DSPJ Arad - 54 , în cabinete - 3.103, DSPJ Bistriţa-Năsăud - 1.010, în cabinete - 1.004, DSPJ Dolj - 422, în cabinete - 1.067, DSPJ Hunedoara - zero , în cabinete 1.293, DSPJ Satu Mare - 1.035, în cabinete - 1.973.

Peste 110 cazuri noi de rujeolă şi un deces au fost înregistrate în ultima săptămână a lunii martie, numărul deceselor ajungând la 18, din totalul de 4.025 de cazuri confirmate în 37 de judeţe, cele mai multe în Caraş-Severin - 854, Timiş - 754, Arad - 714, Mureş - 337, Dolj - 244, Bistriţa-Năsăud - 129, Hunedoara - 109 şi Satu Mare - 104. Cele 18 decese au fost raportate în judeţul Arad - cinci, în judeţele Timiş şi Dolj câte patru, în judeţul Caraş-Severin - trei, iar în judeţul Satu Mare şi în Bucureşti, câte unul. Toate decesele au survenit la persoane nevaccinate, iar majoritatea îmbolnăvirilor a fost raportată tot la persoanele neimunizate.

Potrivit autorităţilor, ca măsură de limitare a extinderii rujeolei a fost organizată şi se desfăşoară la nivel naţional o campanie de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani.

"Campania se va încheia curând din lipsa vaccinului, ceea ce este o gravă problemă", spun medicii.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, nouă din 10 părinţi îşi vaccinează copiii, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit datelor prezentate pe site-ul CNSCBT, singurele vaccinuri care nu ridică, încă, probleme sunt BCG - împotriva tuberculozei (295.630 de doze, la 28 februarie) şi diftero-tetanic (43.813, la 28 februarie).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb