Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că aşteaptă "cu interes" răspunsul Federaţiei Ruse la propunerile făcute de membrii Alianţei Nord-Atlantice, informează news.ro.
Aurescu susţine declaraţiile oficialilor NATO conform cărora în cazul izbucnirii unui conflict militar în Ucraina România şi NATO nu vor trimite trupe, însă Rusia riscă sancţiuni pe mai multe planuri, inclusiv economic şi financiar.
"Aşteptăm cu foarte mare interes care este evaluarea Federaţiei Ruse. Noi sperăm să fie o evaluare serioasă şi responsabilă, pentru că aşa cum am văzut din seria de consultări, de dialog care a avut loc între 10 şi 13 ianuarie (...) toate aceste chestiuni au fost discutate şi examinate cu foarte multă atenţie de către ambele părţi. Acest peisaj este completat şi de o rundă de negocieri care a avut loc ieri, la Paris, în formatul numit Normandia, adică în formatul Rusia - Ucraina - Germania - Franţa şi după acea rundă de discuţii care a durat mai bine de opt ore a rezultat un timp de înţelegere care fixează încă o întâlnire peste două săptămâni, în acelaşi format. Deci există, dacă vreţi, un moment de circa două săptămâni în care dialogul mai are o şansă şi noi sperăm ca acest dialog să continue", a afirmat ministrul Afacerilor Externe, joi seară, la Digi 24.
Bogdan Aurescu a declarat că, în cazul unui conflict militar în Ucraina, Federaţia Rusă riscă sancţiuni la nivel european, arătând că este vorba despre "sancţiuni individuale" care vizează anumite persoane, dar şi sancţiuni care vizează unele sectoare precum cel economic sau financiar.
"În cazul în care începe un conflict militar în Ucraina - ceea ce, evident, nu ne dorim şi încercăm să evităm tocmai prin aceste eforturi diplomatice foarte intense care au loc în această perioadă - într-un astfel de caz este evident că atât la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, cât şi la nivelul Uniunii Europene vor fi luate măsuri foarte serioase, pe care cred că Federaţia Rusă nu şi le doreşte. În primul rând, la nivelul NATO vom adopta decizii cu privire la o consolidare puternică, substanţială a flancului estic (...) pe de altă parte la nivelul Uniunii Europene pregătim un set foarte consistent de sancţiuni, iar aceste sancţiuni, aşa cum s-a decis deja la Consiliul European din decembrie, vor produce consecinţe masive - citez acum din documentul respectiv - şi costuri severe faţă de Federaţia Rusă", a adăugat ministrul.
Aurescu a respins ideea ca România să trimită trupe militare în sprijinul Ucrainei, arătând că acest stat nu este membru al NATO, el susţinând, în schimb că "există perspectiva unui sprijin intensificat pentru Ucraina".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2022, 13:29)
Mai incet mai Aurescule cu declaratiile astea inpotriva Rusiei.. Romania nu isi permite sa se puna cu Rusia... Iar NATO nu se angajeaza intr un conflict cu Rusia din cauza Romaniei . Sa ne vedem de lungul nasului si sa facem declaratii de conciliere...