Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, susţine că nu se poate vorbi cu adevărat de o dezescaladare la graniţa Rusiei cu Ucraina şi că este nevoie de o retragere completă a acestor trupe şi echipamente desfăşurate de Federaţia Rusă, informează news.ro.
El a precizat că niciun cetăţean român nu trebuie să se teamă de o implicare a ţării noastre într-un conflict militar, pentru că acest lucru nu se va întâmpla.
Bogdan Aurescu a fost întrebat, miercuri, la Parlament, despre mişcările de trupe de la graniţa Rusiei cu Ucraina.
"Aşa cum a spus şi secretarul general NATO, în acest moment este nevoie de o confirmare a acestor mişcări de trupe şi să vedem dacă într-adevăr este vorba despre o retragere. Aşa cum spunea şi secretarul general NATO ieri, deocamdată ceea ce vedem este că echipamentul rămâne pe loc. Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut în luna aprilie, când a existat un mare exerciţiu militar organizat de Rusia tot în aceeaşi regiune, care la momentul respectiv era considerat cel mai mare de după Războiul Rece, dar depăşit de dimensiunea actualei desfăşurări de forţe, şi atunci a existat o retragere a unora dintre trupe, dar echipamentele au rămas pe teren şi sunt utilizate şi astăzi. Pentru a vorbi cu adevărat despre o dezescaladare este nevoie de o retragere completă a acestor trupe şi echipamente desfăşurate de Federaţia Rusă la frontierele Ucrainei şi în regiunea Mării Negre", a precizat Bogdan Aurescu.
El a adăugat că a fost încheiată procedura de returnare în România pentru membrii familiilor personalului diplomatic de la Ambasada de la Kiev.
"Am finalizat procedura de returnare în România a membrilor de familie ai personalului diplomatic de la Ambasada României de la Kiev şi de la Consulatul General de la Odessa. Celelalte misiuni consulare, care sunt la Solotvino şi respectiv la Cernăuţi, nu au fost vizate de această măsură pentru că nu este nevoie, sunt în regiuni care prezintă un grad mai mare de securitate. În ce priveşte Ambasada României la Kiev, în acest moment avem 15 oameni în personalul ambasadei, ambasada este pe deplin funcţională, am retras o parte a personalulu neesenţial, mai precis doi membri ai personalului ambasadei care sunt deja în România. Nu este nevoie în acest moment de o reducere suplimentară a personalului şi este important să dăm acest mesaj unitar la nivelul statelor membre UE. Toate ambasadele statelor membre UE de la Kiev au aceeaşi logică de funcţionare în acest moment", a transmis ministrul de Externe.
Întrebat ce implicaţie are un război la graniţă pentru România, Bogdan Aurescu a răspuns: "România, ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, beneficiază în acest moment de toate garanţiile de securitate pe care le poate avea. Ca stat aliat, suntem deplin apăraţi de apărarea colectivă, de umbrela aliată de securitate. Niciun cetăţean român nu trebuie să se teamă, să aibă frică de o implicare a României într-un conflict militar, pentru că nu se va întâmpla. Este adevărat că, dacă Federaţia Rusă va porni un conflict militar, o agresiune militară împotriva Ucrainei, situaţia de securitate în general la nivel european va cunoaşte o deteriorare şi mai puternică. Evident că o astfel de situaţie va afecta Alianţa Nord- Atlantică în ansamblul său, inclusiv România, dar nu există în acest moment pericolul unei implicări militare a României sau Alianţei Nord-Atlantice".
El a mai fost întrebat dacă este posibil un atac al Federaţiei Ruse în Ucraina, miercuri, şi care sunt datele în acest sens.
"Situaţia de securitate este complicată, aşa cum a fost şi în cursul zilei de ieri, dar noi sperăm ca eforturile care sunt în curs să ducă totuşi la o dezescaladare. Am avut toate informaţiile în timp real de la partenerii noştri din Alianţa Nord- Atlantică, de la partenerii noştri americani, vă asigur că am fost informaţi în timp real cu toate evoluţiile şi evaluăriile de securitate", a precizat Bogdan Aurescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.02.2022, 14:16)
BOGDAN AURESCU:
"Pentru a vorbi cu adevărat despre o dezescaladare este nevoie de o retragere completă a trupelor ruseşti si aducerea unor trupe NATO"