BOGDAN CÂMPIANU, WOOD&CO.: Directă proporţionalitate la Bursă: investitorii şi ofertele statului

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 februarie 2015

Directă proporţionalitate la Bursă: investitorii şi ofertele statului

"Reducerea costurilor de tranzacţionare trebuie să rămână un obiectiv prioritar"

"Piaţa cea mai bună pentru acţiunile unei companii româneşti este BVB"

"În chestiuni legate de infrastructură, deschidere de cont, tranzacţionare, post-tranzacţionare este nevoie să fim «plictisitor» de aliniaţi cu practica internaţională"

Interesul investitorilor pentru România este unul ridicat, consideră Bogdan Câmpianu, Head of România Branch Wood&Co., care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.

Casa de brokeraj din Cehia Wood&Co. a intermediat, anul trecut, tranzacţii cu acţiuni de 3,09 miliarde lei, la Bursa de Valori Bucureşti, ocupând locul al treilea, în topul brokerilor, cu o cotă de piaţă de 11,91%.

Reporter: Cum a evoluat interesul investitorilor internaţionali pentru piaţa de capital din România? Care sunt factorii care îi atrag la BVB şi care sunt factorii care îi ţin departe?

Bogdan Câmpianu: În prezent, interesul investitorilor pentru România este unul ridicat. Au contribuit la acesta mai mulţi factori, între care: existenţa unei activităţi relativ constante în ce priveşte listările şi plasamentele secundare pe parcursul ultimilor doi ani, contextul macroeconomic pozitiv, disponibilitatea arătată de factorii de decizie în direcţia alinierii pieţei la standardele şi practicile din regiune, contextul regional, etc. Aş adăuga aici şi eforturile continue de promovare a României şi a pieţei de capital locale în rândul investitorilor internaţionali din partea principalilor intermediari, a principalilor emitenţi în frunte cu Fondul Proprietatea şi, nu în ultimul rând, a Bursei de Valori.

Este important de spus că nu numai interesul, dar şi numărul investitorilor instituţionali internaţionali activi pe piaţa locală a crescut odată cu listările şi plasamentele secundare din ultima perioadă şi, după părerea mea, acesta este o componentă esenţială când ne propunem creşterea lichidităţii.

Pe lângă toate elementele enumerate mai sus, investitorii sunt atraşi de evaluarea atractivă a acţiunilor româneşti în raport cu cele din regiune precum şi de dividendele interesante oferite de principalii emitenţi.

Pe de altă parte, percepţia că au de-a face cu un proces birocratic excesiv, mai ales în ce priveşte deschiderea de cont, precum şi lichiditatea încă redusă sunt factori care continuă să îi descurajeze pe unii investitori.

Reporter: Care a fost reacţia clienţilor dumneavoastră la reducerea ciclului de decontare, de la trei la două zile, şi separarea sistemelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare? Au existat efecte asupra tranzacţiilor efectuate de aceştia?

Bogdan Câmpianu: Cele două măsuri au reprezentat un pas în alinierea la cadrul de decontare aplicabil aproape în totalitate la nivelul celorlalte pieţe europene, aşa încât aplicarea acestora nu a reprezentat un subiect de discuţie pentru clienţi.

Reporter: În condiţiile în care investitorii străini au transmis, anul trecut, mesaje că tarifele sunt prea mari pe piaţa locală de capital, BVB şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au operat unele reduceri. Sunt acestea mulţumitoare, comparativ cu costurile de pe alte pieţe?

Bogdan Câmpianu: Este de apreciat efortul în direcţia reducerii costurilor de tranzacţionare, atât din partea ASF, cât şi a BVB şi semnalul dat în această direcţie este unul important. Cu siguranţă însă, diferenţe în costurile de tranzacţionare între piaţa locală şi pieţele emergente există în continuare şi reducerea acestora trebuie să rămână un obiectiv prioritar.

Reporter: Care sunt obiectivele biroului local al Wood & Co. pentru acest an?

Bogdan Câmpianu: Anul trecut, am încheiat în top 3 în funcţie de volumele tranzacţionate, cea mai bună poziţie în istoria prezenţei Wood&Co. pe piaţa locală. Obiectivul nostru este consolidarea prezenţei între primele trei societăţi de brokeraj. Un alt obiectiv important este consolidarea echipei locale, un lucru pe care îl vom face la modul calculat, fără grabă şi în corelaţie cu mandatele originate local. Suntem optimişti în legătură cu potenţialul pieţei locale, atât în ce priveşte tranzacţiile de piaţa de capital, cât şi cele de fuziuni şi achiziţii, aşa încât, pentru noi, întrebarea nu este dacă ne vom creşte echipa locală, ci cât de repede o vom face.

Reporter: În preajma listării Fondului Proprietatea, aţi declarat că potenţialul de creştere a acţiunilor FP este uriaş şi că nu vedeţi, pe piaţa românească cel puţin, o alternativă similară. Ce aşteptări aveţi pentru evoluţia FP, în continuare, în condiţiile în care acţionarii doresc listarea secundară la Londra? Ce efecte va avea un asemenea eveniment pentru piaţa noastră de capital?

Bogdan Câmpianu: Privesc în continuare pozitiv viitorul acţiunii FP. Desigur, astăzi preţul acţiunii este altul, ceea ce limitează oarecum potenţialul de creştere, dar cred că acţiunea poate oferi în continuare randamente peste cele ale pieţei. În legătură cu listarea la Londra, cu siguranţă efectul cel mai important va fi acela că va oferi o expunere mult mai largă pieţei din România, ceea ce va avea efecte benefice pentru lichiditatea pieţei.

Reporter: Wood a lansat warrant-uri pe FP, înainte de listarea Fondului. Mai aveţi astfel de produse?

Bogdan Câmpianu: Într-adevăr, Wood & Co. a fost prima bancă de investiţii care a lansat un asemenea produs, facilitând astfel clienţilor săi internaţionali obţinerea unei expuneri pe acţiunile Fondului Proprietatea de care aceştia erau interesaţi, dar care le erau practic inaccesibile. Nu ştiu să existe în prezent situaţii comparabile, care să necesite emiterea de instrumente similare.

Reporter: Wood a avansat în ierarhia brokerilor, în special pe fondul tranzacţiilor cu FP. Care sunt, în prezent, acţiunile de interes pentru clienţii dumneavoastră?

Bogdan Câmpianu: Permiteţi-mi să nu fiu de acord cu afirmaţia de mai sus. Poziţia Wood & Co. în ierarhie este rezultatul tranzacţionării, în egală măsură, a tuturor simbolurilor relevante şi nu a unei singure acţiuni. Numărul clienţilor instituţionali cu care lucrăm este foarte mare, fiecare dintre aceştia făcându-şi propriile analize şi aprecieri asupra pieţei în ansamblu şi diverselor acţiuni individuale, iar din acest proces rezultă o largă varietate de opţiuni de investiţie în rândul acestora. E greu, dacă nu imposibil, de făcut o afirmaţie de genul: clienţii noştri preferă acţiunea X. Nu este exclus ca, la un moment dat, unii clienţi să cumpere acţiunea X, iar alţii să vândă acţiunea X, tocmai ca rezultat al analizelor şi aprecierilor individuale pe care le fac.

Reporter: Vă aşteptaţi ca şi alţi emitenţi de la BVB să se listeze pe alte pieţe prin GDR-uri?

Bogdan Câmpianu: Nu cred că, pentru un emitent listat la BVB, listarea prin GDR-uri trebuie să fie un obiectiv în sine. Cred cu tărie că piaţa cea mai bună pentru acţiunile unei companii româneşti este BVB. Să ne amintim că GDR-urile au apărut în peisajul local în contextul ofertelor iniţiale Romgaz şi Electrica, unde dimensiunea ofertei ridica semne de întrebare în legătură cu posibilitatea plasării acestora doar pe piaţa locală. Prin urmare, în cazul în care unii dintre emitenţii listaţi vor dori să atragă resurse suplimentare şi vor avea în vedere plasamente de dimensiuni foarte mari, aceştia ar putea lua în considerare o listare prin GDR-uri. Pe de altă parte, piaţa a evoluat de la momentul Romgaz şi mult mai mulţi investitori sunt prezenţi local, astfel încât o judecată privind necesitatea emiterii de GDR-uri în cazul unor plasamente de mari dimensiuni trebuie făcută de la caz la caz.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru evoluţia BVB, în acest an, în context regional?

Bogdan Câmpianu: Evoluţia BVB la nivelul indicilor pentru începutul de an a fost afectată de scăderea accentuată a preţului petrolului în corelaţie cu ponderea mare pe care o are OMV Petrom în indici.

În continuare, având în vedere elementele care stau la baza sentimentului pozitiv al investitorilor vis-a-vis de piaţa românească - prezentate la începutul discuţiei - şi faptul că nu se întrevăd motive ca acestea să se modifice pe termen scurt, cred într-o evoluţie pozitivă a pieţei în 2015, peste media pieţelor din regiune.

Reporter: Ce oportunităţi de investiţie vedeţi în acest an?

Bogdan Câmpianu: În materie de investiţii, cred în construcţia unui portofoliu echilibrat şi, atunci, probabil, că mai degrabă, ca răspunsul la întrebarea dumneavoastră este, de fapt, răspunsul la întrebarea "ce companii aţi include în portofoliu". Când spun un portofoliu echilibrat, mă gândesc că aş include în acest portofoliu acţiuni ale companiilor stabile, cu o rată a dividendului atrăgătoare, dar şi companii care promit o creştere a nivelului de afaceri şi, prin urmare, sunt mai riscante.

Reporter: Cum priviţi modificările aduse legislaţiei pieţei de capital, anul trecut, şi ce aşteptări aveţi de la autorităţi în acest an?

Bogdan Câmpianu: Privesc aceste modificări prin prisma modului în care sunt ele primite de clienţii noştri, iar feed-back-ul primit de la aceştia a fost unul pozitiv. Dincolo de faptul că au fost rezolvate o serie de probleme cu care aceştia se confruntau de ani de zile, mai important mi se pare mesajul transmis, acela că există, la nivelul factorilor de decizie (ASF, BVB, Guvern, etc.), disponibilitate pentru înţelegerea problemelor cu care se confruntă investitorii şi pentru a acţiona în sensul remedierii acestora.

Mă aştept ca, anul acesta, să continue acţiunile în direcţia eliminării tuturor acelor elemente care ne fac "speciali" pentru investitori. În chestiuni legate de infrastructură, deschidere de cont, tranzacţionare, post-tranzacţionare este nevoie să fim "plictisitor" de aliniaţi cu practica internaţională. Abia atunci timpul limitat pe care îl au investitorii - şi din care ne acordă o mică parte - va putea fi folosit eficient pentru prezentarea oportunităţilor de investiţie de pe piaţa locală şi nu pentru a explica "particularităţile" acesteia.

Reporter: Va mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. plictisitor. daca ar fi si spus ceva concret...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb