BOGDAN CHIRIŢOIU, CONSILIUL CONCURENŢEI: "Privatizarea Oltchim, posibilă datorită investigaţiei Comisiei Europene"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 octombrie 2018

"Privatizarea Oltchim, posibilă datorită investigaţiei Comisiei Europene"

Privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea s-ar putea finaliza în următoarele săptămâni, în cazul în care nu vor apărea probleme, succesul acestei operaţiuni fiind posibil doar datorită investigaţiei Comisiei Europene, a declarat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Prezent la conferinţa "The Danube Triangle", organizată de către Banca Naţională a României (BNR), domnul Chiriţoiu a afirmat: "Am folosit foarte mult reglementările legate de ajutorul de stat pentru a impulsiona restructurarea companiilor de stat, cele nu multe care au mai rămas. Dacă vom avea succes cu Oltchim, vom folosi aceeaşi reţetă şi cu operatorul feroviar de marfă, CFR Marfă, care, de asemenea, a acumulat pierderi an de an".

Cele mai mari probleme de acest gen sunt în zona mineritului de cărbune de mare adâncime, respectiv la Complexul Energetic Hunedoara, care, deşi a fost iertat de datorii în urmă cu câţiva ani, a acumulat altele între timp, iar singura şansă să rezolvăm această problemă este, din nou, prin intermediul investigaţiei Comisiei Europene, a mai spus domnul Chiriţoiu.

Domnia sa a mai declarat: "Fără acest impuls de la Comisia Europeană, nu vom putea rezolva aceste probleme, care datează de ani buni. Nici Oltchim, nici CFR Marfă, nici Hunedoara, nu au nicio şansă să înceteze să fie o gaură neagră".

Investigaţia Comisiei la combinatul Oltchim a fost declanşată în aprilie 2016 ca urmare a suspiciunilor că societatea ar fi beneficiat de un ajutor de stat în forma anulării datoriilor şi continuarea aprovizionării de către alte întreprinderi de stat, în ciuda deteriorării situaţiei financiare.

Bogdan Chiriţoiu a mai spus, în cadrul conferinţei, că multe dintre reformele necesare care se întâmplă în ţara noastră, odată cu grosul legislaţiei României, vin pe canale europene şi sunt implementate datorită condiţionalităţii. Acesta a explicat că sunt două căi prin care pot fi implementate reforme structurale în ţara noastră: "Una dintre ele este utilizarea, către limitele pozitive, a condiţionalităţii. Mă refer la condiţionalitatea care vine de la orice sursă posibilă. Uniunea Europeană, prin raportul semestrial. Majoritatea legislaţiei vine din partea Uniunii Europene. Deci multe lucruri pe care le facem în această ţară vin prin intermediul unor canale UE. (...) A doua cale este criza. Singurul moment în care am fost capabil să realizez schimbări, în afara condiţionalităţii, a fost când am avut diferite crize. Când avem transportatorii în stradă suntem capabili să împingem reglementări referitor la asigurările auto. (...) Ce ne lipseşte este capacitatea internă de a realiza lucrurile bune".

Referitor la aderarea ţării noastre la zona euro, preşedintele Consiliului Concurenţei a explicat: "Zona euro este, în mod fundamental, despre bani. Facem parte din Uniunea Europeană, suntem parte din piaţa unică, iar, în opinia mea, moneda euro este acolo pentru a ne ajuta să fim mai competitivi în piaţa unică, să ajute comerţul. Ar trebui să aderăm, dar nu există o dată fixă, şi ar trebui să o facem când zona euro este pregătită, când suntem siguri că membrii pot crea o structură sustenabilă, iar, în al doilea rând, când vom fi noi pregătiţi, când vom fi siguri că pierderea flexibilităţii sau a independenţei politicilor monetare vor fi compensate de beneficiile aderării la zona euro".

Marţi, 23 octombrie, Oltchim Râmnicu Vâlcea a anunţat prelungirea cu 30 de zile a termenului-limită pentru îndeplinirea condiţiilor prevăzute în contractul de vânzare a activelor încheiat cu Chimcomplex Borzeşti.

Oltchim se află în procedură de insolvenţă din luna ianuarie 2013, consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL fiind numit administrator judiciar.

La finalul lui 2017, Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim a anunţat că Adunarea Generală a creditorilor Oltchim a aprobat contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi parţial 7) încheiat între Oltchim, în calitate de vânzător, Chimcomplex Borzeşti, în calitate de cumpărător, şi Serviciile Comerciale Române, în calitate de Garant. Chimcomplex Borzeşti a oferit 127 milioane de euro pentru o parte a activelor Oltchim, însă suplimentar a preluat şi probleme de mediu ce presupun investiţii de zeci de milioane de euro, angajându-se la un program de investiţii de 70 milioane euro în următorii trei ani.

Chimcomplex face parte din grupul industrial român SCR, controlat de Ştefan Vuza, şi activează exclusiv în domeniul fabricării de produse chimice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb