BOGDAN CHIRIŢOIU, CONSILIUL CONCURENŢEI: "Vom pune la dispoziţia Parlamentului toate informaţiile pe tema ROBOR"

Teona Tomoiagă
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 februarie 2019

"Vom pune la dispoziţia Parlamentului toate informaţiile pe tema ROBOR"

Vâlcov: "Guvernul intenţionează să solicite eliminarea ROBOR"

Suciu: "Nu este clar de unde ar trebui eliminat acest indice"

Consiliul Concurenţei va pune la dispoziţia Parlamentului toate documentele legate de investigaţia privind nivelul ROBOR, din 2008, după ce va elimina din raport datele care au caracter personal, a declarat, ieri, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa "Quo Vadis - Piaţa de asigurări în 2019".

Domnia sa a susţinut: "Orice decizie a Parlamentului este binevenită. Dacă dânşii doresc să afle mai multe despre investigaţia legată de faptele din 2008, sunt bineveniţi. Noi le-am cerut să ne lase ceva mai mult timp pentru a pregăti aceste documente. Multe secrete de afaceri nu-mi imaginez că mai sunt după zece ani, dar există, acolo, nume de persoane şi avem o nouă legislaţie care ne obligă să dăm atenţie respectării datelor cu caracter personal. Vrem să eliminăm din rapoartele noastre menţiuni ce nu sunt necesare în înţelegerea fenomenului respectiv".

Preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că, de îndată ce va fi terminată această operaţiune, membrii instituţiei vor înainta informaţiile către Parlament şi vor răspunde la toate întrebările.

Domnul Chiriţoiu a subliniat: "Sunt lucruri care s-au întâmplat acum 11 ani. Noi, acolo, am investigat o săptămână, atât, în legătură cu un comportament în contextul crizei globale, la scurt timp după prăbuşirea unei mari bănci americane, care a dus la apariţia unui şoc după şoc în toată Europa, iar băncile a trebuit să fie salvate".

Potrivit acestuia, în acea perioadă, a avut loc o creştere mare a indicelui ROBOR.

Oficialul Concurenţei a afirmat: "A durat cinci zile până a intervenit BNR şi a plafonat ROBOR. Întrebarea este dacă a crescut din cauza crizei sau băncile au făcut ceva incorect la vremea respectivă. Acele lucruri nu au legătură cu perioada relativ normală de acum. Atunci, ROBOR era de câteva zeci de procente. Economia scăzuse cu 7%, iar, în acest moment, avem o creştere de 4-5%, deci condiţiile nu sunt deloc comparabile. În orice caz, dacă e de interes ce s-a întâmplat în acea perioadă şi ce desfăşurăm noi, evident că vom colabora şi vom furniza datele".

Bogdan Chiriţoiu a adăugat că investigaţia a fost supervizată de Comisia Europeană, care a sancţionat bănci din alte ţări, în acea perioadă.

"Avem o investigaţie în lucru şi, dacă vom avea dovezi, vom aplica sancţiuni. Nu spun că, pentru că nu au fost sancţionate în 2008, băncile sunt imaculate şi nu au greşit niciodată. Am spus doar că nici noi, nici Comisia Europeană nu am găsit o încălcare a legii în acea săptămână", a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Domnia sa a evidenţiat faptul că este vorba despre evenimente trecute şi mulţi dintre cei care au participat la investigaţie nu mai lucrează în instituţie.

Şeful Concurenţei a completat: "Nici eu nu eram atunci, eu am venit la mijlocul anului 2009. În orice caz, trebuie să ne pregătim, să dezgropi din arhive, să găseşti dosarele. Dacă eu v-aş întreba pe dumneavoastră, de azi pe mâine, ce aţi făcut acum zece ani, nu ştiu câţi dintre voi vă veţi aduce aminte cu exactitate. Trebuie să ne pregătim puţin. În plus de asta, fiind lucrurile atât de vechi, nu văd exact care e drama. Cât de repede vom putea, vom răspunde solicitărilor din partea Parlamentului".

În ceea ce priveşte email-urile dintre reprezentanţii unor bănci, prezentate, ieri, de către senatorul Daniel Zamfir, domnul Chiriţoiu a explicat: "Ceea ce avem noi la dosarul nostru şi veţi primi public nu au prezentat dovezi ale unui cartel de creştere a ROBOR. Am avut acele elemente la dispoziţie, noi pe ele am discutat, nu ştiu să vă spun dacă ceea ce a apărut public se află în dosarul nostru sau nu".

Scandalul în jurul acestui indice în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele în lei a izbucnit în acest an, odată cu anunţul făcut de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, care consideră că băncile manipulează ROBOR sub supravegherea BNR.

Guvernul intenţionează să ceară Băncii Naţionale să schimbe radical modul în care ROBOR este calculat sau poate chiar să-l elimine, a declarat, zilele trecute, consilierul de stat Darius Vâlcov.

Declaraţia lui Vâlcov este confuză şi nu este clar în numele cui vorbeşte consilierul, în condiţiile în care BNR are un dialog instituţional cu Ministerul Finanţelor, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale Dan Suciu, precizând, în cadrul unei emisiuni televizate: "Sincer să fiu, nici nu am înţeles foarte bine în ce constă această propunere, pentru că declaraţia e destul de confuză. Ca să nu mai spun că nu ştiu în numele cui vorbeşte domnul Vâlcov. BNR discută instituţional cu ministerul de Finanţe. Avem chiar un grup de lucru pentru a găsi soluţii la problema ridicată de OUG 114 şi nu ştiu dacă domnul Vâlcov e în acest grup. Adică ştiu, nu este".

Dan Suciu a subliniat că ar fi bine ca dialogul să rămână la un nivel instituţional şi pentru a nu apărea confuzii suplimentare. În plus, nu este clar de unde ar trebui eliminat indicele ROBOR: "A fost o propunere oficială şi, din nou, repet, în numele cui vorbeşte domnul Vâlcov până la urmă? Dacă e să ne uităm puţin la ceea ce a spus, deşi e destul de eliptică declaraţia, nu ştiu de unde şi ce să eliminăm. Poate din contractele de credit. Asta se poate. ROBOR a fost introdus în contractele de credit ca referinţă la rate printr-o OUG, nu de către BNR. Şi ROBOR nu e o referinţă în principal pentru credite. A fost ulterior utilizată această referinţă. ROBOR e o expresie a lichidităţii din piaţă şi încercarea de a da peste cap această piaţă poate avea consecinţe foarte grave în legatură cu reglarea lichidităţii în economia românească, în sistemul bancar, ba chiar şi în legatură cu trezoreria statului".

Consilierul premierului Darius Vâlcov a declarat luni că banca centrală poate să facă "inofensivă" controversata taxă bancară dacă schimbă formula utilizată pentru a calcula aşa-numita rată interbancară ROBOR sau dacă o elimină. "Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care ROBOR este calculat sau chiar să îi vedem decesul", a spus Darius Vâlcov. El a precizat că o decizie va fi luată alături de Banca Centrală, care poate modifica regulile interne pentru dobânzile de pe piaţa interbancară fără să aibă nevoie de aprobare parlamentară.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă. La finalul anului trecut, Guvernul a anunţat impunerea unei taxe pe activele bancare, aşa numita "taxă pe lăcomie", care se aplică dacă ROBOR sare de 2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb