Bogdan Chiriţoiu, Consiliului Concurenţei: "Din 44 de sectoare la care ne uităm, la o treime vedem regres din punct de vedere concurenţial"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 noiembrie 2023

Sursa foto: facebook / Consiuliul Concurentei

Sursa foto: facebook / Consiuliul Concurentei

English Version

"Nu vom elimina plafonarea RCA fără să punem în loc un set de măsuri care să permită funcţionarea pieţei"

Din 44 de sectoare economice pe care le analizează Consiliului Concurenţei, în acest an, pentru circa o treime s-a observat un regres din punct de vedere concurenţial, în urma efectelor crizei şi a intervenţiilor guvernamentale pentru combaterea crizei, a afirmat ieri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnia sa a spus: "În anii trecuţi eram foarte pozitivi privind modul în care funcţionează concurenţa în economia noastră. Existau o serie de sectoare care ridicau preocupări, dar erau relativ puţine. Anul acesta numărul lor a crescut. Noi ne uităm la modul cum funcţionează sectoarele. În special cum sunt structurate, câţi actori sunt, cât de uşor se poate intra pe piaţa respectivă, ce bariere sunt în calea activităţii economice. Şi ierarhizăm sectoarele economice - unele cu dificultăţi, unde vedem probleme legate de concurenţă, unele unde problemele sunt medii şi unele unde vedem că premisele sub care se desfăşoară concurenţa sunt bune. Din cele 44 de sectoare la care ne uităm an de an, la o treime vedem un regres. Or asta ne arată că, faţă de alţi ani, există o presiune, sunt consecinţe ale situaţiei economice. Pentru că economia a trecut prin trei crize majore în ultimii zece-cincisprezece ani".

Conform preşedintelui Consiliului Concurenţei, unul dintre sectoarele în care s-au constatat regrese este cel energetic. "Nu vorbesc de încălcări ale legii, ci a numărului de companii prezente în piaţă, a uşurinţei pentru o nouă companie să intre în piaţă. Acestea sunt nişte precondiţii ale concurenţei. Avem sectoare în care, tradiţional, vedeam probleme. De exemplu unde avem foarte puţini jucători, cum este zona materialelor de construcţii sau zone în care avem reglementări, cum este zona profesiilor liberale. Pe acestea le semnalam în fiecare an ca fiind sectoarele cele mai problematice din punct de vedere concurenţial. În acest an, evident efectul crizei şi intervenţiilor guvernamentale pentru combaterea crizei, vedem regrese pe zona de energie. S-a venit cu o reglementare, iar problema pentru următorii doi ani va fi cum vom reuşi să redeschidem piaţa într-un mod care să fie sustenabil atât pentru consumatorii casnici şi cat cei industriali, dar care să permită desfăşurarea concurenţei", a spus Bogdan Chiriţoiu.

De asemenea, conform preşedintelui Consiliului Concurenţei, în sectorul asigurărilor s-au constatat regrese din punct de vedere al structurii pieţei, în acest an.

"Nu avem reglementările pe RCA, iar problematica asigurărilor nu este rezolvată. Am avut o serie de falimente în ultimii ani, actori mari au ieşit din piaţă şi a fost nevoie de introducerea unor controale de preţ până când piaţa a absorbit şocul acestor falimente. Dar iarăşi se pune problema cum mergem mai departe, cum intrăm în normalitate în acestă zonă. Cam acestea sunt sectoarele în care vedem regrese din punct de vedere al structurii pieţei faţă de anii anteriori", a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

Conform preşedintelui Consiliului Concurenţei, plafonarea tarifelor RCA nu va fi eliminată fără să se pună în loc un set de măsuri care să permită funcţionarea pieţei.

"După cum ştiţi, am propus ideea unor plafonări de preţ ca să dăm timp pieţei să se ajusteze la dispariţia unui mare jucător, Euroins, care a venit la scurt timp după dispariţia unui alt mare jucător din piaţă, City. În mod normal este nevoie de ceva timp în care companiile care rămân în piaţă să se extindă, să preia clienţii rămaşi disponibili după aceste falimente. Această perioadă de plafonare va expira anul viitor şi până atunci trebuie să avem o soluţie. Noi avem un proiect de lege pe care l-am propus încă de acum doi ani, despre care credem va îmbunătăţi funcţionarea pieţei. Sper ca acel proiect sau o variantă a lui să ajungă să fie transpus în legislaţie. Nu vom elimina pur şi simplu plafonarea fără să punem în locul său un set de măsuri care să permită funcţionarea pieţei. Aceste falimente nu au apărut din neant; problemele de legislaţie a asigurărilor au contribuit, nu spun au cauzat singure, dar au contribuit la criza din piaţa RCA", a spus Bogdan Chiriţoiu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nu mai scapam odata de caricaturalul asta basescian ???? chiar nu se gaseste o alta persoana ? ce califiucare are junele etern si ce a facut ?

    Vesncul Chiritoiu. Un individ care a permis jecmanirea poporului.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb