O nouă directivă europeană, care trebuie transpusă în legislaţia naţională, prevede că agenţii economici care îşi recunosc vina în faţa Consiliului Concurenţei şi sunt iertaţi de amendă să poată beneficia de imunitate şi în faţa Parchetului, a declarat, astăzi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul conferinţei PRIA Competition.
"Anul acesta prioritatea legislativă este transpunerea unei noi directive adoptate la începutul acestui an, care nu schimbă pe fond nimic în legătură cu legislaţia de concurenţă, însă ce încearcă această directivă este să armonizeze procedurile între statele membre, să putem colabora mai uşor. Totodată, mecanismele de concurenţă să fie mai clare, la fel şi obiectivele la numire şi mai ales la schimbarea din funcţiile de conducere", a spus Chiriţoiu.
El a susţinut că o modificare esenţială se referă la faptul că, odată ce primeşte imunitate la amenda Consiliului Concurenţei, o companie poate fi exonerată şi de răspunderea penală, conform Agerpres.
"Nu mă aştept la schimbări mari, întrucât legislaţia română este deja destul de bine armonizată cu această directivă. Unde văd o schimbare este legătura dintre clemenţă şi imunitate. Directiva spune că acolo unde compania apelează la clemenţă şi primeşte imunitate la amendă, să primească imunitate şi în faţa Parchetului. Mă aştept ca acest lucru să genereze discuţii interesante cu Parchetul", a spus Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, 40% dintru companiile sancţionate anul trecut şi-au recunoscut vina, iar patru companii au apelat la politica de clemenţă, care înseamnă recunoaşterea încălcării legislaţiei înainte de a fi demarată investigaţia sau în stadiul incipient al acesteia şi care să ofere dovezi prin care Consiliul Concurenţei să fundamenteze cazul.
"De ce nu avem mai multe cazuri de recunoaştere sau clemenţă? Poate deoarece companiile se cred nevinovate şi atunci merg în instanţă. Dar şi poate pentru că avocaţii sunt reţinuţi de frica unei sancţiuni penale. Poate reuşim să dăm încredere în oameni că, dacă ai clemenţă în faţa Consiliului Concurenţei, acest lucru te acoperă şi pe partea de Parchet", a adăugat oficialul Concurenţei.