BOGDAN CHIRIŢOIU, PREŞEDINTELE CONSILIULUI CONCURENŢEI: "Principala cauză a creşterii preţurilor în România este războiul"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 iunie 2022

Bogdan Chiriţoiu

Bogdan Chiriţoiu

"Până Europa nu se va decupla energetic de Rusia, preţurile energiei vor rămâne mari"

Principala cauză a creşterii preţurilor în ţara noastră este războiul declanşat de Rusia în Ucraina, a spus ieri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnia sa a afirmat: "Vedem cu toţii inflaţia şi vrem să existe soluţii, dar ca să găsim soluţii trebuie să înţelegem cauzele (...). Principala cauză a creşterii preţurilor în România este războiul Rusiei în Ucraina. Analize ale noastre şi un raport recent al Agenţiei Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei ne arată foarte clar cum preţurilor gazelor cresc de la mijlocul anului trecut, când Rusia începuse să îşi reducă livrările de gaze în Europa - Rusia fiind principala sursă de gaze a Europei. În momentul în care a livrat mai puţin gaz, undeva cu 30% mai puţin decât puteau să livreze, a crescut preţul gazelor în toată Europa. Nu doar că a livrat mai puţin, dar a şi golit depozitele din Europa, care erau tot ale Rusiei (...). La vremea aceea nu înţelegeam de ce făcea Rusia asta, dar acum ştim. Pentru că se pregătea de invazie şi voia să aibă mai multă forţă de negociere, de şantaj sau cum spuneţi, faţă de ţările din Uniunea Europeană. Dar acum înţelegem, vedem logica".

Conform preşedintelui Consiliului Concurenţei, creşterea preţului gazelor duce şi la cea a preţului electricităţii, creşteri care apoi se răspândesc în toată economia şi se văd în inflaţie.

"Creşterea preţului gazelor duce şi la creşterea preţului electricităţii. Ca în orice piaţă, preţul este dat de costul cel mai scump al tehnologiei. Cel mai scump producător de care ai nevoie. De obicei pe electricitate, cel mai scump preţ era dat de cărbune. Dar de anul trecut nu mai este aşa. Electricitatea produsă din gaz a devenit mai scumpă decât cea produsă prin arderea cărbunelui. Atunci, preţul mare al gazului dă şi un preţ mare al electricităţii. Iar de aici lucrurile se răspândesc. Creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii, acum având şi războiul creşte şi preţul petrolului - toate aceste creşteri de preţuri ale energiei se răspândesc în restul economiei şi duc la fenomenul inflaţiei. Care este un fenomen macroeconomic, nu este un fenomen care ţine de funcţionarea pieţelor, nu este un fenomen de concurenţă. Nu înseamnă că avem mai puţină concurenţă în economia românească şi cresc preţurile. Nu, cresc pentru că avem acest şoc macroeconomic, care este combătut de BNR şi de Guvern", a spus Bogdan Chiriţoiu.

În opinia sa, până nu se va reuşi ca Europa să se decupleze energetic de Rusia, preţurile energiei vor rămâne ridicate.

"La noi preţurile (n.r. ale energiei) vor fi aceleaşi cu cele din restul Europei. Vor creşte când vor creşte în restul Europei, vor scădea când vor scădea la ei. Iar preţurile vor scădea atunci când vom reuşi să ne decuplăm de Rusia. Pentru că prioritatea în momentul de faţă este ca Europa să nu mai poată fi şantajată de Rusia, dar prioritatea în Uniunea Europeană este diversificarea surselor de energie. Asta înseamnă cât mai multă energie verde, produsă în Europa, adică care nu este importată. Înseamnă şi alte canale de import a energiei, în special gazul lichediat, pentru ca să nu mai fie nevoie de atât de mult gaz din Rusia. Până nu se va reuşi ca Europa să se decupleze energetic de Rusia, preţurile energiei vor rămâne mari", a afirmat preşedintele Consiliului Fiscal.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Preturile au crescut înainte de începerea războiului

    Principala problema esti tu si a celor care te tin in functie de atata amar de vreme sa ne jecmanesti.

    1. Razboiul le-a dat apa cu care sa se spele de toate pacatele-padon incompetentele.Sau poate sa incarce conturile marilor baieti isteti

      Da, vor sa ne induca ideea ca nu ne jecmanesc ei ci altii. Ce treaba are razboiul cu profiturile nesmitite factue de companii si netaxate de Consiliul Concurentei prin vesnicul Chiritoiu si politicul din Romania.

    dupa covid acum aveti pretext razboiul . esti unul din multele personaje care contribuie din plin la declinul Romaniei .

    Fals!

    La ce resurse avem NU AR trebui sa prea creasca preturile aici si AR trebui sa traim destul de bine, DACA... EH, SARACA TARA BOGATA!...

    Gresit Chiritoiule... principalele doua motive: politica bancilor centrale si SANCTIUNILE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb