Bogdan Drăgoi: Statul nu se va împrumuta la mai mult de 10% de pe piaţa internă

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 noiembrie 2009

Ministerul Finanţelor Publice nu va accepta randamente de peste 10% pe an la titlurile de stat emise în acest an, a declarat, ieri, secretarul de stat în MFP, Bogdan Drăgoi, în cadrul "CEI Summit Economic Forum".

Declaraţia a fost făcută în condiţiile în care piaţa internă rămâne singura sursă de unde Ministerul Finanţelor mai poate atrage bani pentru finanţarea deficitului bugetar, în acest an, ţinând cont de faptul că banii externi au devenit inaccesibili din cauza situaţiei politice. După ce tranşele de la instituţiile financiare internaţionale cu care am încheiat acorduri au fost amânate, nici piaţa externă, pentru care statul pregătise o emisiune de eurobonduri de 500-1.500 de milioane de euro, nu mai pare dispusă să ne ofere lichiditatea necesară.

În septembrie, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, anunţa un termen maxim de două luni de zile pentru realizarea emisiunii de titluri de stat în euro, însă, "în condiţiile în care piaţa va permite această operaţiune".

Cum încrederea străinilor în ţara noastră s-a deteriorat în ultima perioadă, iar agenţiile de rating sunt cu ochii pe noi, gata să ne coboare ratingurile, după cum susţin mai multe surse din piaţă, Finanţele au anunţat că amână emisiunea de eurobonduri pentru anul viitor, aşteptând detensionarea situaţiei politice. Bogdan Drăgoi a declarat ieri: "Aşteptăm până se calmează situaţia politică şi apoi vom face emisiunea. Cel mai probabil se va întâmpla anul viitor, însă nu neapărat în ianuarie".

Oficialul MFP s-a arătat reticent în a preciza care sunt metodele statului să facă rost de bani în această perioadă, subliniind că nu îşi poate deconspira strategiile. Totuşi, domnia sa a spus că vrea să testeze piaţa pentru emisiuni cu scadenţa mai mare de 10 ani, în 2010, şi a demarat discuţii cu fonduri de pensii, firme de asigurări şi alţi posibili investitori.

Bogdan Drăgoi nu a exclus posibilitatea unei noi emisiuni de titluri de stat în valută pe piaţa internă, însă a precizat că există şi alte opţiuni pentru finanţarea deficitului bugetar.

"Încercăm să închidem anul pe un deficit de 7,3%, acesta este targetul nostru. În momentul acesta, ne concentrăm pe piaţa internă, în lei dar şi în euro, însă avem şi alte posibilităţi în discuţie", a afirmat secretarul de stat.

Ministerul Finanţelor a atras, săptămâna trecută, de pe piaţa internă 793,8 milioane euro printr-o emisiune de titluri de stat cu cupon în valută cu maturitate de trei ani, suma acoperind jumătatea din tranşa a treia de la FMI, ce trebuia să intre în decembrie şi să acopere deficitul bugetar pe 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb