Bogdan Maioreanu, analist etoro: "De Paşte vom coace o pască mai scumpă"

G.D.
Miscellanea / 13 aprilie 2023

Bogdan Maioreanu, analist etoro: "De Paşte vom coace o pască mai scumpă"

Anul acesta, sărbătorile de Paşte vor fi ceva mai scumpe decât în urmă cu un an, conform unui comunicat remis redacţiei. În timp ce consumatorii se plâng deja de preţurile mari la carne, o surpriză inflaţionistă vine de la un alt fel de mâncare tradiţională pentru aceste sărbători, pasca, ale cărei ingrediente sunt mult mai scumpe în acest an.

Potrivit sursei citate, acum un an, preţul în supermarket pentru carcasa de miel era de aproximativ 50 de lei pe kilogram. În 2023, acest preţ este în jurul aceleiaşi valori ca în 2022 sau în unele cazuri chiar a scăzut. Românii nu sunt mari consumatori de carne de miel sau oaie şi o includ în meniu doar de Paşte. Consumul mediu anual nu depăşeşte 3 kg pe cap de locuitor. Per total, ultimele date privind indicele preţurilor de consum arată că în ultimul an preţul cărnii a crescut în general cu 17%. Dar carnea de miel din supermarketuri se vinde acum la acelaşi preţ sau chiar mai ieftin decât anul trecut.

Cu toate acestea, mâncărurile mai dulci de pe masa de Paşte vor avea un preţ mai mare, în special pasca. Aceasta este în esenţă un cozonac cu o crustă de brânză deasupra şi decorată cu modele religioase, cum ar fi o cruce împletită din aluat. Am luat reţeta de pască tradiţională şi am calculat costul pentru a o coace cu ingrediente cumpărate din supermarket. Costurile totale ale ingredientelor pentru o pască cu diametrul de 22 cm se ridică la aproximativ 42 RON. Surpriza vine atunci când aplicăm cele mai recente date oficiale legate de evoluţia preţurilor de consum, publicate astazi: Anul acesta pasca este cu aproape 30% mai scumpă decât anul trecut.

Vinovaţii sunt zahărul care s-a scumpit cu peste 61% de la an la an, untul cu 38%, ouăle cu aproape 34%, laptele şi brânza cu peste 30% şi făina cu peste 21%. Creşterea mare a preţului la zahăr este determinată de preţurile internaţionale ridicate. Acesta este marfa cu cea mai bună performanţă în acest an (+16%) şi principalul îndulcitor pentru alimente şi băuturi. Preţurile se află la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani. India, al doilea mare producător mondial, a înregistrat scăderi de producţie din cauza secetei şi reduceri ale cotelor de export. Producţia de sfeclă de zahăr din Europa a fost afectată de preţurile ridicate la energie. Toate acestea în timp ce consumul din SUA şi Asia este în creştere.

Untul a înregistrat o creştere a preţurilor pe pieţele internaţionale cu 43% pe parcursul anului 2022 din cauza penuriei, dar la începutul acestui an preţurile înregistrează o scădere de aproape 20%. Cu toate acestea, la fel ca la multe alte produse, preţurile la raft, după o creştere abruptă, sunt foarte reticente în a scădea dacă cererea nu scade. Iar numărul mare de clienţi care fac cumpărături de Paşte nu ajută.

Toate aceste evenimente internaţionale golesc şi portofelele românilor care se pregătesc pentru sărbătorile pascale. Dar şi anul acesta, ca şi în anii precedenţi, aerul va fi plin de aroma incredibilă de cozonac şi pască proaspăt coapte, în ciuda faptului că ne vor costa mai mult, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb