BOGDAN MAIOREANU, ANALISTUL ETORO:  "Sectorul tehnologic trage piaţa în jos"

G.D.
Piaţa de Capital / 27 octombrie 2022

"Sectorul tehnologic trage piaţa în jos"

Într-o economie caracterizată de inflaţie ridicată şi de creşterea ratelor dobânzilor, sectorul tehnologic nu mai reuşeşte să producă rezultate financiare bune. Însă nu toate industriile au aceleaşi probleme, conform unui comunicat remis redacţiei. Săptămâna aceasta, companiile din sectorul bunurilor de consum de bază au depăşit aşteptările, arătând că acest sector poate fi un refugiu pentru investitori.

Potrivit sursei citate, cele mai recente raportări financiare ale Coca Cola Company (KO) susţin teza investiţională conform căreia, într-un mediu cu inflaţie ridicată şi dobânzi mari, industria produselor de consum de bază poate acţiona ca o zonă de refugiu, protejând investitorii de volatilitate. Raportul financiar a arătat o creştere de 11% a veniturilor. Vânzările organice au crescut cu 16% pe parcursul trimestrului, faţă de previziunile analistilor de 9,8%, datorită unui salt de 20% în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa şi de 18% în America Latină. Vânzările organice au crescut cu 14% în America de Nord. Compania a arătat o uşoară scădere de 0,5% a marjei operaţionale care se situează acum la 29,5%. Estimările pentru perioada următoare sunt solide, Coca Cola aşteptându-se să obţină o creştere organică a veniturilor de 14 până la 15%. Aceste rezultate vin după ce rivalul său PepsiCo Inc. (PEP) a înregistrat rezultate bune similare, cu o creştere de aproape 9% a veniturilor şi o revizuire a previziunilor de creştere a veniturilor organice la 12% faţă de 10% anterior.

În sectorul tehnologic situaţia continuă să fie dificilă. Acţiunile Meta Platforms (META) au pierdut 19% aseară, după închiderea pieţei, în urma unui amestec de veşti bune şi rele privind rezultatele financiare din trimestrul al treilea. Deşi compania a depăşit aşteptările privind veniturile, le-a ratat pe cele privind profiturile. Veniturile din trimestrul al treilea au scăzut cu 4%, ajungând la 27,71 miliarde de dolari, dar costurile şi cheltuielile au crescut cu 19%, astfel că venitul operaţional a scăzut cu 46%, la 5,66 miliarde de dolari. Marja operaţională a scăzut drastic la 20% faţă de 36% în urmă cu un an. Mark Zuckerberg a avertizat asupra provocărilor pe termen scurt în ceea ce priveşte veniturile Meta, dar este încrezător că firma are "fundamente solide" pentru a reveni la creştere. Numărul de utilizatori a crescut cu 3% la 1,98 miliarde pentru Facebook şi cu 4% la 2,93 miliarde pentru celelalte aplicaţii, inclusiv Instagram şi WhatsApp.

Meta, împreună cu Microsoft (MSFT) şi Alphabet (GOOG) - compania mamă a Google - au făcut ca Nasdaq şi S&P 500 să scadă în urma unor raportări mixte privind rezultatele şi a unor estimări mai mici legate de rezultatele viitoare. Sectorul tehnologic a terminat cu peste 2% mai jos şi a întrerupt cele trei zile de creştere a S&P 500. Pe lângă rezultatele Meta, unii dintre factorii care au determinat această mişcare s-au datorat îngrijorărilor exprimate de Google, care a înregistrat în trimestrul al doilea o scădere a cheltuielilor cu reclamele pe Youtube şi a menţionat că această tendinţă s-a accentuat în trimestrul al treilea. De asemenea, Microsoft a înregistrat şi ea cea mai slabă creştere trimestrială a vânzărilor din ultimii cinci ani şi estimează că, pe termen scurt, cererea de PC-uri va scădea, ceea ce va duce la încetinirea vânzărilor de software, subliniază sursa citată.

Sectorul tehnologic se va confrunta cu multe obstacole în perioada următoare, unele provenind din preţurile ridicate ale energiei, care duc la creşterea costurilor pentru centrele de date, altele din scăderea activităţii economice, ceea ce duce la încetinirea vânzărilor de software şi de reclame. Dolarul puternic face ca produsele să fie mai scumpe pentru cumpărătorii de peste hotare şi afectează, de asemenea, vânzările.

Conform ultimul sondaj eToro Retail Investor Beat privind preferinţele investitorilor individuali, aproape 69% dintre investitorii români au în portofoliu acţiuni din domeniul tehnologiei, iar acest număr este aşteptat să crească la 71% în următoarele trei luni. Tehnologia este a doua cea mai deţinută industrie de către investitori, după sectorul financiar. În partea inferioară a topului preferinţelor investitorilor găsim bunurile de consum discreţionar - 31%, cele industriale - 32%, comunicaţiile - 41% şi bunurile de consum de bază - 41%. Deşi se află în coada preferinţelor investitorilor, acţiunile din zona bunurilor de consum de bază au avut o performanţă mai bună în acest an, pierzând doar 7,39% din valoare, comparativ cu o scădere de 20,14% pentru indicele S&P 500, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb