Bogdan Maioreanu, eToro: "Ciocolata ne topeşte portofelele"

Miscellanea / 5 martie

Bogdan Maioreanu, eToro: "Ciocolata ne topeşte portofelele"

Ciocolata este la mare căutare în acest sezon. De Valentine's Day, apoi de Mărţişor, ziua internaţională a femeii, nimic nu spune mai mult te preţuiesc, decât un buchet de flori împreună cu o cutie de ciocolată, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

"Limbajul ciocolatei este universal şi aceasta se găseşte oriunde, de la supermarketuri, la benzinării şi până la magazinele ciocolatierilor artizanali. Din păcate, vremurile ciocolatei ieftine se apropie de sfârşit. Preţul principalului ingredient al ciocolatei, cacaua, atinge maxime istorice, în timp ce previziunile de producţie indică un an dificil pentru această recoltă.

Cacaua este cultivată la latitudini cuprinse între 20 de grade nord şi sud de ecuator. Patru ţări - Coasta de Fildeş, Ghana, Camerun şi Nigeria - produc aproape 75% din cantitatea de cacao din lume. Regele este Coasta de Fildeş, care, într-un an normal, produce 2 milioane de tone - faţă de un consum global de 5 milioane de tone. În timp ce producţia este concentrată în sud, consumul este în nord. Europa este cel mai mare importator de boabe de cacao din lume, cu 56% din importurile globale. Pentru comparaţie, America de Nord şi America Latină reprezintă împreună aproximativ 17% din importurile globale de boabe de cacao, iar Asia 26%. De asemenea, cel mai mare procesator de cacao este Europa. Boabele de cacao sunt transformate în masă de cacao, unt de cacao, pudră de cacao, ciocolată sau alte produse din cacao. O treime din recolta anuală este măcinată în Europa", precizează analistul eToro.

La nivel mondial, şapte companii multinaţionale reprezintă cea mai mare parte a pieţei pentru produsele finite de ciocolată: Nestle, Mondelez, Mars, Hershey, Lindt & Sprungli şi Ferrero. Dimensiunea pieţei de ciocolată este estimată la 109,13 miliarde de dolari în 2024 şi se aşteaptă să ajungă la 145,14 miliarde de dolari până în 2030, cu o rată de creştere agregată anuală de 4,87%. Comparativ cu alte regiuni, Europa joacă un rol major în vânzările de ciocolată şi a înregistrat o rată de creştere de 12,37% din 2020 până în 2023.

Această creşterea a consumului a contribuit la creşterea preţurilor la cacao în ultima perioadă. În plus, deficitului actual de aprovizionare la nivel mondial şi situaţia meteorologică nefavorabilă din Africa de Vest, declanşată de fenomenul El Nino, accentuează şi ele tendinţa de creştere a preţurilor. Schimbările meteorologice, care se intensifică din ianuarie până în martie, duc la temperaturi mai ridicate şi la modificări ale tiparelor de precipitaţii. Acest lucru reduce randamentul plantaţiilor existente şi, de asemenea, creşte incidenţa dăunătorilor şi a bolilor.

De la începutul sezonului 2023/24, se estimează că marfa sosită în porturile ivoriene a scăzut cu 34% de la an la an, ajungând la 1,051 milioane de tone la 4 februarie 2024. În Ghana, achiziţiile de cacao calibrată şi sigilată au scăzut de la an la an cu 35%, până la 351.000 de tone. Din nefericire, problemele actuale ale ofertei africane nu pot fi atenuate de America, a doua regiune ca mărime, deoarece boabele pe care le produce atrag un preţ mai mare datorită calităţii aromei fine pe care o au. Această situaţie împinge preţurile la cacao pe burse la noi maxime istorice, marfa tranzacţionându-se în prezent la peste 6600 dolari pe tonă. Pentru a oferi un context, anul trecut, la începutul lunii martie, preţul era de aproximativ 2700 de dolari pe tonă, însemnând mai mult decât o dublare a preţului în ultimele 12 luni.

Dar seceta din Africa de Vest nu este singura provocare pe care o au cultivatorii de cacao. Schimbările climatice îi vor obliga să îşi mute plantaţiile pe terenuri mai înalte. Acest lucru va crea un climat mai propice pentru creşterea plantei de cacao. Dar aceste măsuri vor creşte costul producţiei şi este probabil ca preţurile să rămână ridicate.

Bogdan Maioreanu mai precizează că în România, în ultimele 12 luni, preţurile la cacao şi cafea au crescut cu aproape 9%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Creşterea preţului la cacao poate duce în cele din urmă şi la inflaţie prin micşorarea cantităţii produselor, aşa-numita "shrinkflation". Nu este exclus să vedem, în viitorul apropiat, tableta de ciocolată de 90 de grame la preţul celei actuale de 100 de grame. Tendinţa se manifestă deja în Marea Britanie, Mars reducând greutatea uneia dintre tabletele sale Galaxy cu 10 grame, fără a-i reduce preţul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb