Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a retrimis, ieri, democrat - liberalilor moţiunea privind taxa auto de primă înmatriculare pe motiv că ea ar fi fost introdusă "în mod ilegal" la Camera Deputaţilor. "Moţiunea a fost introdusă în mod ilegal. Am luat decizia de a retrimite semnatarilor textul depus, însoţit de o scrisoare în care le-am detaliat prevederi ale Regulamentului Camerei Deputaţilor referitoare la procedura de depunere a unei moţiuni simple.
În acest sens, articolul 159 din Regulament prevede că un astfel de demers se face de către iniţiatori în cursul unei şedinţe publice, textul moţiunii trebuind să fie depus la preşedintele de şedinţă şi nu la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor", se arată într-un comunicat transmis de Bogdan Olteanu. De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor le-a transmis semnatarilor moţiunii solicitarea ca scrisoarea de înaintare ce însoţeşte textul moţiunii să fie semnată de liderul de grup sau de înlocuitorul acestuia, pentru a păstra "limitele unei normale consideraţii instituţionale".
"Înaintarea unei scrisori nesemnate poate prezenta riscul de a considera că antetul grupului parlamentar a fost folosit în mod abuziv şi nelegitim, cu scopul de a desconsidera un grup parlamentar din Camera Deputaţilor", precizează Bogdan Olteanu. Bogdan Olteanu a precizat că moţiunea simplă va putea fi depusă, conform regulamentului, în viitoarea şedinţă de plen, care va fi stabilită astăzi de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. "Ştiu că istoria se repetă. Regret că încă nu s-a ajuns la o capacitate a grupului PD de a depune moţiunea în mod regulamentar, dar desigur că aceste lucruri se învaţă în timp şi e bine să fii în opoziţie ca să înveţi să respecţi legile, pentru ca atunci când eşti la guvernare să le poţi pune în aplicare", a spus Olteanu. El a adăugat că numărul de semnături pentru susţinerea moţiunii PD-L este mai mare decât cel minim cerut de regulament, de 50 de semnături, pentru o moţiune simplă. "Dacă această moţiune va trece în Parlament, atunci Guvernul trebuie să ţină cont de ea, dar nu pot să discut despre un vot câtă vreme nu am o moţiune", a afirmat Olteanu.
Impactul social al taxei a determinat PD-L să depună moţiunea
Deputaţii democrat liberali le solicită, prin moţiune, colegilor de la celelalte formaţiuni politice să fie "alături de proprii alegători" şi să voteze pentru anularea taxei auto, pe care o consideră "o măsură discriminatorie, nepopulară şi neeuropeană". În moţiunea "Anulaţi taxa de primă înmatriculare", depusă ieri la Camera Deputaţilor, deputaţii PD-L susţin că această taxă a fost impusă "în mod abuziv" cetăţenilor de către Guvern. Ei îşi motivează demersul prin "impactul social generat de această exorbitantă taxă", precum şi semnalează riscul ca România să piardă în faţa Curţii Europene de Justiţie din cauza taxei. Moţiunea cuprinde, pe de o parte, argumentele semnatarilor pentru anularea taxei şi, pe de altă parte, acţiunile parlamentarilor PD-L, începând cu 1 ianuarie 2007 şi până în prezent. "PD-L cere de un an de zile renunţarea la această taxă care nu este altceva decât jefuirea contribuabilului cu legea în mână", se arată în moţiune. Prin intermediul documentului, parlamentarii PD-L cer premierului Călin Popescu-Tăriceanu anularea taxei de primă înmatriculare, prin abrogarea articolului 214 indice 1 şi 3 din Legea 571/2003 şi restituirea, de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin procedură administrativă, până la 31 decembrie 2008, a sumelor încasate. "Domnule prim-ministru, românii vă cer banii lor înapoi, România vă cere să încetaţi să vă mai bateţi joc de ea. România vă cere să fiţi corect. PD-L se face doar ecoul milioanelor de voci anonime", se mai arată în textul moţiunii. Documentul citat face referire la faptul că taxa auto este expresia modului "ineficient" în care Guvernul Tăriceanu II cheltuieşte banul public, al "risipei şi lipsei de incoerenţă economică" în consumul resurselor României, "picătura care a umplut paharul tuturor scumpirilor". Semnatarii moţiunii mai susţin că introducerea acestei taxe contravine Tratatului Comunităţii Europene şi a fost deja invalidată de justiţia din România. Totodată, ei spun că nivelul taxei este unul foarte ridicat comparativ cu nivelul de trai din România, adăugând că în nicio ţară care are o astfel de taxă sumele plătite de cei care îşi cumpără maşini nu sunt aşa de mari. De asemenea, în moţiunea PD-L se arată că taxa nu încurajează un comportament ecologic şi nu este una de mediu, deoarece "formula de calcul nu ţine cont de nivelul emisiilor de dioxid de carbon din natură". Parlamentarii democrat liberali consideră că mecanismul de contestare a taxei "este o bâlbâială penibilă a Guvernului".