Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, consideră că patronatele ar trebui să-şi promoveze mai bine interesele şi punctele de vedere în discuţiile cu partenerii sociali. Într-o conferinţă de presă desfăşurată ieri, la Palatul Parlamentului, în urma unei întîlniri a conducerii Camerei Deputaţilor cu reprezentanţii CES, Bogdan Olteanu a apreciat că, în prezent, se constată o slabă capacitate a reprezentanţilor clasei antreprenoriale de a-şi susţine interesele. "Interesele mişcării sindicale sunt foarte eficient reprezentate de sindicate, în schimb interesele clasei antreprenoriale sunt slab reprezentate de mişcarea patronală", a spus Bogdan Olteanu, citat de Rompres. Pe de altă parte, el şi-a exprimat speranţa ca, la nivelul Camerelor de Comerţ, conflictele istorice din ultimii ani să fie finalizate curînd, iar Camerele de Comerţ să redevină o forţă în plan economic şi social, prin redobîndirea "justă" a Registrului Comerţului "care le-a fost luat în mod abuziv".
Potrivit lui Bogdan Olteanu, măsurile de încurajare a întreprinderilor adoptate de Guvernul Tăriceanu au fost "încurcate, încetinite" de slaba capacitate de promovare de către mişcarea patronală a propriilor interese.
Boc vrea în Partidul Popular European
Guido Podesta, preşedinte al comitetului parlamentar mixt UE-România, s-a întîlnit ieri, la Bucureşti, cu liderii Partidului Democrat, abordînd posibilitatea intrării acestei formaţiuni în Partidul Popular European (PPE). Membru al grupului Popularilor Europeni, Podesta s-a arătat bucuros de această iniţiativă. Domnia sa a adăugat că o ţară mare precum România nu poate să nu ia în calcul o reprezentare solidă în PPE şi în cealaltă grupare politică importantă din Parlamentul European, Partidul Socialist European, în condiţiile în care acest lucru ar fi în interesul său. De aceea, cererea democraţilor de a adera la PPE a fost apreciată ca "pozitivă".
În cazul în care PD va fi primit în PPE, va deveni al treilea partid din ţara noastră prezent în această grupare politică europeană, după Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR). Prezenţa UDMR în marea familie a partidelor europene a fost salutată de către politicianul italian, care a precizat că şi în ţara sa există minorităţi naţionale ale căror formaţiuni politice au reprezentanţi în PPE.