Bogza, CIS: "Ne temem că statul va lua cu două mâini ce a dat cu o mână prin reducerea CAS"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 septembrie 2014

Bogza, CIS: "Ne temem că statul va lua cu două mâini ce a dat cu o mână prin reducerea CAS"

Reducerea contribuţiilor sociale (CAS) de la 1 octombrie 2014 nu va determina investitorii străini să disponibilizeze resurse financiare pentru noi angajări, pentru că aceştia se tem că măsura va fi contrabalansată, în 2015, de o creştere suplimentară a fiscalităţii, dacă veniturile bugetare nu vor fi suficiente, potrivit afirmaţiilor preşedintelui Consiliului Investitorilor Străini (CIS), Mihai Bogza.

Domnia sa a spus ieri, în cadrul unui forum economic, că investitorii au nevoie de un an complet, respectiv 2015, ca să se convingă că reducerea CAS este sustenabilă, având în vedere că anul acesta va fi în vigoare doar trei luni.

Mihai Bogza a declarat: "Reducerea CAS vine ca un efect marginal, pentru că va cuprinde doar trei luni din acest an. Astfel, nu se poate vorbi de o disponibilizare a resurselor în sectorul privat, în condiţiile în care mai întâi statul a atras mai multe resurse de la sectorul privat, direcţionându-le spre un sector care se ştie clar că este mai puţin performant. Şi atunci, ca să putem vedea în ce măsură această reducere a CAS va fi benefică, sub aspectul creşterii angajărilor şi nu numai, ar trebui să vedem un an în care măsura se manifestă integral. Dar, mai ales, trebuie să vedem că această reducere nu va fi însoţită, în acelaşi an, de alte măsuri fiscale, care, dimpotrivă, vor creşte presiunea fiscală".

Reprezentantul CIS a atras atenţia: "Ne temem că anul viitor ni se va lua cu două mâini ceea ce ni s-a dat cu o mână în acest an şi pe ultima sută de metri. Ne temem pentru că noi nici la începutul anului 2014 nu am înţeles de ce a fost nevoie ca, după un an de creştere economică substanţială, 3,5% în 2013, după un an în care absorbţia fondurilor europene a crescut foarte mult, şi după un an în care totul părea să meargă bine din punct de vedere economic, să se majoreze presiunea fiscală pe sectorul privat".

Domnul Bogza a mai precizat că, pe fondul majorării fiscalităţii în prima parte a anului, companiile private şi-au ajustat planurile de investiţii, astfel că există riscul ca recesiunea tehnică să continue.

"Principala problemă a sistemului bancar - lipsa de predictibilitate"

Principala problemă a sistemului bancar este lipsa de predictibilitate legislativă, a declarat, ieri, Mihai Bogza, susţinând că există un număr mare de proiecte de lege în dezbatere "dăunătoare" băncilor.

"Principala problemă a sistemului bancar este, în prezent, lipsa de predictibilitate. Ştiţi câte proiecte de lege dăunătoare sistemului bancar sunt în discuţie în acest moment? Legea falimentului persoanelor fizice, legea privind conversia creditelor din valută în lei (...) Acestea sunt măsuri pe care statul s-a angajat cu FMI că nu le va adopta. Cum poate mediul economic să-şi facă planuri de afaceri, când vii cu măsuri pe care ţi le-ai asumat că nu le iei prin acordul cu FMI şi cu Uniunea Europeană?", a spus domnul Bogza, care este, totodată, preşedintele "Bancpost".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb