Bogza (FIC): "Consiliul Economic şi Social este absent din viaţa economică"

Companii / 11 iunie 2016

Mihai Bogza

Mihai Bogza

Consiliul Economic şi Social este absent din viaţa economică, deşi este organismul care are dreptul să îşi spună părerea despre orice iniţiativă legislativă, a declarat Mihai Bogza, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bancpost şi vicepreşedinte al Consiliului Investitorilor Străini (FIC), potrivit Agerpres.

"Nu foarte multă lume ştie despre Consiliul Economic şi Social. De ce? Pentru că este absent din viaţa economică deşi este organismul care, mai mutl decât FIC sau coaliţia pentru Dezvoltarea României, are dreptul, prin lege, să îşi spună părerea despre orice înseamnă iniţiativă legislativă. Din păcate, Consiliul Economic şi Social nu funcţionează. Din 2011 de când s-a schimbat structura lui pe hârtie el a continuat să funcţioneze pe sistemul vechi cu organizaţii patronale care nu sunt reprezentative, fără introducerea ONG-urilor, şi cu Guvernul care, de drept, nu ar fi trebui să fie acolo. De abia de curând cu Guvernul acesta de tehnocraţi, reprezentanţii Guvernului s-au retras dar CES-ul tot nu s-a modificat. Există nişte legi care pur şi simplu nu se aplică pentru că nu există sancţiuni pentru nerespectarea lor", a spus Bogza.

El este de părere că parlamentarii ar trebui să facă studiu de impact atunci când elaborează o iniţiativă legislativă.

"O problemă care ne-a preocupat pe noi, comunitatea bancară, au fost legile fără studiu de impact. Aparent este o portiţă într-o lege ca permite tocmai Parlamentul să nu facă studii de impact deşi ei sunt principali iniţiatori ai legilor. E ca şi cum ai spune că toţi militarii poartă uniformă cu excepţia soldaţilor şi ofiţerilor. (...) Am văzut în multe cazuri miniştri numiţi de care nu auzisem înainte. Sigur, noi suntem din zona bancară, nu e obligatoriu să auzim, nu s-a auzit nimic după şi, mai grav, nu s-a auzit nici în timpul mandatului. Te poţi înterba cum se fac aceste numiri. Asta este valabil nu numai la nivelul miniştrilor ci şi în diverse alte funcţii. Mă gândesc că multe numiri se fac aşa: hai să punem ministru pe cutare, că este membru al partidului. Da, dar nu se pricepe la problema aia. Nu e nimic, are secretari de stat care se pricep şi îl ghidează. Apoi el îşi numeşte secretari de stat. Pe cine? Păi tot nişte oameni care sunt cu experienţă politică dar nu se pricep la problema aia. Nu e nimic, are consilieri şi aşa mai departe. Zone importante ale economiei ajung să fie conduse fie de la un nivel mai jos, acei directori care sunt acolo de multă vreme, dar care nu au viziune, nu este în obligaţia lor să ia decizii, sau să fie o persoană autoritară care să ignore opiniile celor de mai jos", a mai arătat oficialul FIC.

La rândul său, Dan Pascariu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere la UniCredit, a spus că lumea nu înţelege că responsabilitatea băncilor este faţă de deponenţi în cazul discuţiilor privind Legea dării în plată.

"Ştiţi de toată discuţia pornită în jurul legii dării în plată. Lumea nu înţelege, din păcate, că prima noastră responsabilitate fiduciară este faţă de deponenţi", a precizat Pascariu.

El a vorbit în cadrul evenimentului despre guvernanţa corporativă.

"Ţin minte, după ce am plecat de la Banca Română de Comerţ Exterior, chiar înainte de a pleca am avut presiuni de la Guvern să dăm un credit uriaş Companiei Naţionale de Petrol şi de asemenea familiei Păunescu. În 14 februarie 2004, AGA m-a schimbat şi, la o săptămână, Păunescu a primit 10 milioane prin credit care până la urmă a ajuns la 200 de milioane, iar Compania Naţională de Petrol vreo 500 milioane. Niciunul nu a fost rambursat. Familia Păunescu şi-a răscumpărat creanţa de la AVAS cu vreo 16 milioane, ca să înţelegem ce înseamnă până la urmă guvernanţa corporativă, felul în care evaluăm riscurile şi în care le asumăm. (...) Experienţa mea cea mai tristă ca membru al boardului sau preşedinte de board a fost la TAROM, unde după chinuri extraordinare am reuşit să punem la punct o strategie care din păcate nu a fost executată. De aceea este TAROM în situaţia asta. Nu e suficient să aibă o strategie foarte bună dacă nu este executată", a mai spus oficialul UniCredit.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Mesaj eliminat, conform regulamentului.

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului].

    1. Stimate domnule Mist,

      la ce categorie se poate incadra opinia dumneavoastra? Domnii au exprimat punctul dumnealor de vedere si au evidentiat doua Elemente de activ ale Bancorex, Elemente preluare ulterior de BCR. Din ce am citit in rapoartele financiare Petrom Este succesoarea CNP si daca Este adevarata versiunea dvs, atunci BCR are o creanta fata de Petrom. Acest lucru este Insa irelevant pentru stat... 

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

    mesajului dlui Pascariu ar fi următoarea, după părerea mea:

    - "prima noastră responsabilitate fiduciară este faţă de deponenţi" 

    - a doua responsabilitate este față de acționari 

    - abia a treia este față de clienți (alții decât deponenții), deci față de debitori care sunt ultimii în lista de satisfacere a pretențiilor - o bancă, ca orice agent economic, va smulge orice ban poate și îi permite mediul concurențial de piață de la acești clienți pentru a maximiza satisfacția primelor două categorii 

    Orice propagandă de tipul "băncile au făcut profit pe spatele debitorilor sau statului" este pur și simplu comunistoidă, demnă de discursurile ceaușiste din anii 80. 

    1. -responsabilitatea noastra primara este sa obtinem cel putin 40% crestere pe an (declaratie 2007)

      - a doua responsabilitate fata de actionari este de a le oferi dividende pe masura 

      - abia a treia responsabilitate fata de clienti este de a-i trata cu sinceritate...

      Discursurile ceausiste ale anilor 80 ti-au dat nea Cristi C posibilitatea sa ai un loc de munca si unul unde sa poti pune capul seara la culcare.  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb