Bogza: Întreprinderile ar trebui să se împrumute la costuri mai mari decât statul

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 februarie 2012

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) ar trebui să ia credite la dobânzi mai mari decât cele la care statul a contractat împrumuturi, deoarece credibilitatea companiilor este mai mică decât cea a statului, a declarat, ieri, Mihai Bogza, membru în boardul Consiliul Investitorilor Străini, la o masă rotundă des-tinată sprijinirii sectorului IMM.

Domnia sa a declarat: "Atâta vreme cât statul român se împrumută la un spread de 5%, peste cât se împrumută statul american, în mod evident orice companie din România, care este mai puţin credibilă decât statul român, ar trebui să se împrumute la un cost cu atât mai mare, cu cât diferenţa de potenţial economic dintre ea şi statul român este mai mare".

Mihai Bogza a adăugat că domeniul IMM este important pentru orice economie, dar este necesară o strategie pentru aceste întreprinderi, care să stabilească priorităţi în func-ţie de care trebuie alocate resurse.

Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a declarat, ieri, că IMM reprezintă "coloana vertebrală" a oricărei economii, iar cele mai frecvente "boli" sunt cele de "coloană".

Domnia sa a menţionat că, în urmă cu trei luni, Fondul a primit o capitalizare de 100 milioane de euro, care pentru stadiul actual al IMM este suficient. Aurel Şaramet a precizat că, în Portugalia, fondul de garantare a fost capitalizat cu un miliard de euro.

"Dacă noi am fi fost capitalizaţi cu un miliard de euro, atunci am fi putut garanta credite de 10-12 miliarde de euro. Însă nu există afinitatea băncilor pentru ca într-un an, doi să se expună pe credite mari", potrivit domniei sale.

Aurel Şaramet a declarat că, în ţara noastră, din totalul IMM sunt finanţate de bănci circa 14%, în timp ce în Europa sunt finanţate 70-74%, una dintre explicaţii fiind riscul pe care îl prezintă IMM.

Domnia sa a adăugat: "Diferenţa de finanţare până la 100% este suplinită din fondurile proprii, din împrumuturile private şi din contribuţia acţionarilor. Cea mai mare pondere, de 65%, o reprezintă fondurile proprii şi împrumuturile private".

Preşedintele FNGCIMM a atenţionat că IMM prezintă un risc sis-temic în sectorul bancar: "Suntem capitalizaţi (n.r. FNGCIMM) să preluăm 80% din riscul neplăţii, dar banca nu are încă interes să le folosească pentru că ele constituie provizioane, care sunt costuri. Problema IMM-urilor pleacă de la faptul că oricât am capitaliza fondul, dacă băncile nu-şi găsesc oglinda acolo unde este sursa de finanţare, atunci avem o problemă".

În replică, Mihai Bogza a declarat că băncile nu sunt reticente privind finanţarea IMM şi că trebuie îmbunătăţit nivelul de pregătire al antreprenorilor.

Domnia sa a precizat: "Provizioanele mari sau mici sunt constituite de către bănci după o normă specifică elaborată de BNR. Nu este vorba despre faptul că băncile sunt reticente. Ponderea creditelor neperformante se situează la 14%. IMM au fost printre victimele preferate ale crizei, cu cât au fost mai mici, cu atât mai afectate au fost, pentru că nu au avut stoc de lichiditate. Deficienţa de acces la finanţare a IMM nu este din cauza băncilor. Ar trebui îmbunătăţit nivelul de pregătire al antreprenorilor, care ar ajuta foarte mult. Dialogul dintre solicitanţii de credite şi bancheri este foarte dificil din cauza asimetriei cunoştinţelor".

Mihai Bogza a adăugat că apetitul băncilor pentru IMM există, precizând: "Un motiv pentru care IMM nu primesc finanţare este discrepanţa mare dintre capitalul deţinut şi creditul pe care îl cer. Marea majoritate a IMM sunt microîntreprinderi care au pornit cu un capital mic. Nu pot să ceară băncilor să parieze pe succesul afacerii, mai mult decât o fac ele".

Pentru sprijinirea sectorului IMM, Consiliul Investitorilor Străini vede ca fiind necesar un cadru de reglementare care să includă accesul IMM la capitalul de risc prin constituirea fondurilor cu capital de risc, crearea unor reţele de inves-titori privaţi (business angels), crearea unui sistem descentralizat de fonduri regionale de garantare, pentru sprijinirea şi îmbunătăţirea accesului IMM la finanţare. De asemenea, este nevoie de capitalizarea adecvată a FNGCIMM şi a FRCG şi de includerea spiritului antreprenorial, ca parte cheie din curriculum la nivelul învăţământului superior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb