--------------
Actualizare 19:45 Raiffeisen: "Am chemat poliţia deoarece clienţii deveniseră violenţi"
• Banca: "Considerăm acţiunea ca fiind de rea-credinţă"
După ce 10 clienţi care au dorit să facă depuneri succesive de 1 leu sau mai puţin în scopul achitării unor rate au fost îndrumaţi către ghişeul dedicat acestor operaţiuni, aceştia au devenit violenţi şi au agresat verbal personalul agenţiei precum şi pe ceilalţi clienţi prezenţi în agenţie, transmite, într-un comunicat remis redacţiei, Raiffeisen Bank.
"În consecinţă, a fost apelată secţia de poliţie din zonă", arată sursa citată.
"Raiffeisen Bank a luat notă de intenţia unor clienţi cu credite în CHF, declarată pe reţelele de socializare, de a bloca activitatea unor agenţii bancare prin depuneri succesive de sume de valori mici (un leu). Pentru a putea deservi toţi clienţii noştri am organizat în fiecare agenţie câte un ghişeu special dedicat acestor operaţiuni, astfel încât toţi ceilalţi clienţi să poată să efectueze tranzacţiile pentru care vin în agenţii", potrivit reprezentanţilor băncii.
"Raiffeisen Bank le cere scuze clienţilor afectaţi de comportamentul persoanelor în cauză. De asemenea, considerăm că această modalitate de exprimare constituie un abuz de drept.
Potrivit dispoziţiilor art. 15 din Codul Civil, «niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe».
În acest context, am decis să limităm depunerile de numerar consecutive, cu scopul achitării ratelor la toate tipurile de credite, la un număr de cinci operaţiuni/zi. Considerăm ca fiind de rea-credinţă acţiunea celor care, pe de o parte, nu discută cu banca situaţia lor concretă, pe de altă parte aleg să blocheze activitatea atât a băncii, cât şi a celorlalţi clienţi.
Raiffeisen Bank reafirmă disponibilitatea de a oferi soluţii la problemele şi solicitările fiecăruia dintre clienţii săi, fie prin completarea formularelor disponibile atât în agenţii, cât şi pe site-ul băncii www.raiffeisen.ro, fie prin apelarea serviciului de asistenţă clienţi la numărul de telefon 0800.802.02.02", mai notează banca.
-------------------
Actualizare 17:36 Grupul clienţilor cu credite în CHF: "Raiffeisen Unirii a chemat poliţia ca să oblige un client să plece"
Poliţia Capitalei a fost chemată la sucursala Raiffeisen Unirii din Bucureşti pentru a obliga un client cu credit în franci elveţieni să plece din clădire, potrivit unui mesaj publicat pe Facebook de Andreea Cristoforidis, unul dintre iniţiatorii "Grupul Clienţilor cu credite în CHF".
"Au doar un ghişeu valabil pentru tranzacţii în CHF - ilegal, nu dau niciun răspuns în scris şi îşi tratează în felul acesta clienţii. În astfel de situaţii, puteţi face următoarele: faceţi plângere în scris la bancă şi cereţi număr de înregistrare (din acela cu ştampilă, nu scris cu pixul). Dacă refuză să vi-l dea, trimiteţi un fax de la poştă şi păstraţi confirmarea; Aşteptaţi sau sunaţi chiar voi poliţia şi rugaţi-i să vă facă o constatare a faptelor; Plângere la ANPC imediat ce aţi plecat de la bancă. Dacă vă comportaţi civilizat, poliţia nu are ce să facă împotriva voastră. Ba din contra, s-ar putea să facă ceva împotriva băncii", arată mesajul transmis de Cristoforidis.
-----------
Mai multe persoane cu credite în franci elveţieni boicotează azi băncile de la care s-au împrumutat prin depuneri de câte 1 leu şi apoi conversia din acela în CHF.
Scopul acestui demers este blocarea activităţilor băncilor şi astfel provocarea de pierderi înregistrate de acestea, potrivit celor împrumutaţi în franci.
"Suntem disperaţi. Nu mai facem faţă financiar şi rudele nu ne mai pot ajuta", ne-a declarat un client Credit Europe Bank. Acesta s-a prezentat la o sucursală a băncii din centrul Capitalei.
"Fac tratament penru depresie, am probleme în familie", ne-a mai spus clientul Credit Europe Bank, potrivit căruia situaţia financiară precară i-a creat probleme în viaţa personală. Domnia sa ne-a declarat că solicită băncii conversia creditului în franci la cursul istoric plus 20%.
"Mi-am plătit creditele la timp până să întâmpin aceste probleme", a mai declarat persoana respectivă, care s-a prezentat la ghişeul băncii împreună cu soţul său.
Referitor la poziţia Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, faţă de problema creditelor în franci, persoana împrumutată a spus că acesta "susţine băncile" având în vedere faptul că şi Guvernatorul a luat credit.
"Suntem sfidaţi. Opţiunile prezentate nu ne ajută. Vrem o lege pentru toată lumea", ne-a mai spus clientul Credit Europe Bank.
Directorul sucursalei Credit Europe Bank din Centrul Bucureştiului a refuzat să comenteze această situaţie.
Alte bănci boicotate de clienţii împrumutaţi în franci elveţieni sunt Bancpost, Banca Românească, OTP Bank, Banca Transilvania, Piraeus Bank, Raiffeisen.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2015, 13:42)
Bravo Bursa pentru ca acoperiti acest subiect, in timp ce zf-ul fabuleaza cu revenirea boomului financiar! este de apreciat munca jurnalistilor de pe teren, dar si din redactie!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2015, 14:51)
"Scopul acestui demers este blocarea activităţilor băncilor şi astfel provocarea de pierderi înregistrate de acestea, potrivit celor împrumutaţi în franci." Si astfel imprumutatii isi pierd vremea la ghisee in loc sa munceasca sa-si achite ratele iar bancile de unde credeti ca isi vor recupera pierderile?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2015, 15:10)
este un gest disperat tocmai pt ca oamenii astia au ajuns la concluzia ca muncind ca boii toata ziua nu le ajung banii sa isi plateasca ratele si sa isi creasca copiii. ai idee cum e sa muncesti o luna intreaga si la finalul ei sa dai 80% din ce castigi bancii si de restul sa tragi la greu ca sa traiesti?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de viorel în data de 11.02.2015, 18:08)
Te rog sa vii cu mine sa muncesti, castig 2000/luna si am rata 2400.Cand m-am imprumutat plateam rata 1250 si castigam 1400.Traiam din salariul sotiei eu si copilul nostru. Acum salariul meu nu acopera rata.
E corect?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de eu în data de 11.02.2015, 18:52)
toti muncim , probabil esti adeptul sclaviei sau nu esti in deplinatatea facultatilor mintale de critici creditorii in franci elvetieni.......
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2015, 19:27)
nu mai au de ce sa munceasca iar suferinta trebuie simtita si de tine care sugi vlaga celor pe care-i trimiti la munca, nu crezi ca durerea va trebui impartita cindva ?
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2015, 20:29)
imprumutatii sa munceasca si sa le plateasca la camatari ratele triple!sint prosti imprumutatii ca nu ar mai trebui sa plateasca deloc ratele pina nu se imparte pierderile cu bancile.de ce sa piarda numai imprumutatul?
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2015, 20:48)
Mai viorele, tu ai fost cel putin inconstient cand ai luat creditul si te-ai gandit ca te vei descurca cu salariul nevestei. Si acuma sa platesc eu pentru tine? Eu mi-as da vreo doua palme si m-as ascunde sa nu ma stie nimeni ...
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2015, 21:06)
Ai gresit; trebuia sa scri ....critici debitorii in franci elvetieni... nu creditorii...acestia sunt bancile.
2.8. du-te (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de ygrec în data de 11.02.2015, 21:12)
no, du-te si te ascunde ca tot ,,esti'' degeaba!...stii tu ce planuri au avut ei? poate au fost de accord impreuna sa faca acel credit!
2.9. de unde scosesi pe asta (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de adv în data de 11.02.2015, 23:25)
poate oamenii si-au luat concediu LEGAL. repede avocatul bancherilor.
2.10. Cand castigi 1400lei nu faci credit si nici copil. (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de M în data de 12.02.2015, 00:41)
Cine ar trebui sa suporte consecintele? Cel care da sau cel care cere? Daca prostia nu doare macar sa coste.
3. Cam populist
(mesaj trimis de radu în data de 11.02.2015, 15:14)
Acuma eu nu cred ca articole cu cat de dramatica este situatia la ceva imprumutati in CHF contribuie la echilibrarea situatiei si la un punct de vedere corect, neinfluentat de populisme.
Fara suparare, dar este ziar economic, despre BURSA, despre piete libere, despre cursuri libere; - care insemana si somaj si falimente.
In USA au fost milioane de oameni in faliment cu casele si joabele si parca nu am vazut atata tam-tam
Si-au vazut de treaba.
3.1. cineva (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de cineva în data de 11.02.2015, 15:54)
Pai vezi-ti si tu de treaba.........
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2015, 17:13)
ce e populism la tine? faptul ca un articol prezinta ca oamenii isi pierd casele si raman datori pe viata in timp ce bancile tin cu dintii de castigurile lor si nu accepta nici macar un profit mai mic? totul sub obladuirea BNR-ului? asta nu e populism, ba chiar s-ar putea sa tina de penal
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2015, 18:16)
Uuuuuuuu!!
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de mm90 în data de 11.02.2015, 19:14)
la americani dupa ce luau casele , debitorul nu mai are nicio obligatie. aici dupa ce iti ia banca casa si o vinde repede la un pret de nimic debitorul plateste in continuare diferenta., desi banca sa grabit sa vanda casa
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de valentin în data de 11.02.2015, 20:25)
Ei uite, ca noi romanii suntem mai puternici, si facem mai mult tam tam...
3.6. In USA (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Roxy în data de 11.02.2015, 20:48)
In SUA statul a dat bancile in judecata pentru pierderile acelor oameni. Vezi ca nu esti informata?
4. bravo
(mesaj trimis de viorel în data de 11.02.2015, 18:04)
O relatate completa si corecta.
Bravo.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2015, 19:30)
Cred ca este timpul trezirii pentru marea masa de oameni si sa ne intrebam cit muncim si ce putem sa cheltuim. Nu putem decit sa luam ceea ce este bun din experienta asta si sa ne protejam in viitor. Adica la urma sa moara si bancile cind nu vor mai avea clienti neinstruiti.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2015, 21:08)
Las-o pe asta cu clientii neinstruiti. De acord, iti iei o marja de 30% pentru riscul valutar, dar cum sa iei in calcul ca francul va creste cu 120% in cativa ani? Iar banca va creste simultan dobanzile in nesimtire, cu acordul institutiilor statului. Doar esti intr-un cadru legal, reglementat. Tu cand te duci la dentist citesti mai intai un tratat de stomatologie? Gurane!