BOMBA TICĂIE LA ASF ASF a sesizat DIICOT pentru documente şi controale viciate de angajaţi

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 ianuarie 2021

Preşedintele ASF Nicu Marcu pare să restructureze instituţia pe furiş: nu menţionează cazuri, persoane, companii. (Caricatură de MAKE)

Preşedintele ASF Nicu Marcu pare să restructureze instituţia pe furiş: nu menţionează cazuri, persoane, companii. (Caricatură de MAKE)

La aproape un an după ce BURSA a sesizat lanţul de complicităţi şi proasta îndeplinire a activităţii de supraveghere şi control ce revine în sarcina Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), noua conducere a ASF a sesizat DIICOT pentru un număr de controale/documente viciate chiar de angajaţii Autorităţii. BURSA a scris încă din septembrie că în ASF ar fi ieşit la suprafaţă unele complicităţi ale func­ţionarilor care s-ar fi acoperit reciproc în cursul unor investigaţii interne.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniel Apostol, a confirmat ieri pentru BURSA că Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat DIICOT, însă acesta a precizat că nu cunoaşte îndeaproape obiectul sesizării: "Există nişte suspiciuni care au condus la, să spunem, o activitate de verificare, de analiză a acestora. Primele sesizări pe care le-a făcut preşedintele Autorităţii aveau referire la câteva aspecte din zona supravegherii, controlului, pieţei de capital. (...) Nu ştiu care este conţinutul acestei sesizări către DIICOT, înţeleg că a fost trimisă înainte să ajung eu aici, undeva spre sfârşitul verii, dar probabil că are legătură cu suspiciunile care au fost făcute publice şi cu intenţia că dacă există vreo ilegalitate, vreo neregulă comisă, atunci un organ competent al statului să vină să se pronunţe pe tema asta, dacă există sau nu există şi în ce măsură".

Întrebat dacă suspiciunile acoperă şi aspectele sesizate de ziarul BURSA în ultimul an cu privire la manipularea pieţei de capital operată de către administratorul SIF Banat Crişana, Apostol a spus că nu deţine această informaţie. "S-a făcut într-adevăr o astfel de sesizare către DIICOT. Care este conţinutul ei, care este obiectul ei, nu-l cunosc", a completat Apostol. Amintim că, în 2014, în urma unei sesizări a ASF către DIICOT, şeful SIF Banat-Crişana de la acea vreme, Dragoş Bîlteanu, şi Najib El Lakis, membru în CA, au fost condamnaţi cu suspendare pentru mai multe fapte printre care şi manipularea pieţei de capital.

Suspiciunile din ASF vizează cel puţin o serie de controale şi documente viciate de angajaţi care, potrivit conducerii Autorităţii, au protejat unele firme supuse controlului. Potrivit lui Apostol, cele mai mari suspiciuni sunt pe piaţa asigurărilor. Totodată, există suspiciuni cu privire la existenţa în instituţie a unor conflicte de interese ale unor angajaţi.

În ultimele luni, mai exact de la preluarea mandatului de către actualul preşedinte Nicu Marcu, mai mulţi angajaţi fie au plecat din ASF, fie au făcut un pas în spate, fie au fost daţi afară pentru nereguli în activitate. Marcu, care a fost investit de Parlament cu mandat pentru "curăţarea" Autorităţii, a promis în mai multe rânduri că ASF se va reforma.

Potrivit lui Apostol, la începutul mandatului lui Marcu au fost identificate nereguli care ţineau de sectorul pieţei de capital. Ulterior, S-au identificat de asemenea neajunsuri în sectorul asigurărilor.

"Există, de altfel, inclusiv o plângere la DNA cu privire la astfel de nereguli. Ce aş vrea să menţionez este că hotărârea luată de preşedintele Nicu Marcu este să se facă pe cât se poate de repede lumină cu privire la procedurile de lucru, atât în reglementare, (cât şi) în supraveghere şi control în toate cele trei sectoare. Iar dacă aceste indicii sau suspiciuni, cu privire la practici incorecte, devin concluzii reale, faptice, ale analizelor interne solicitate în Consiliu de către preşedinte, atunci cu siguranţă preşedintele - a şi afirmat asta - va dispune măsuri drastice de intrare în legalitate, de penalizare a celor găsiţi vinovaţi şi, repet, de semnalare a organelor competente dacă e vorba de încălcarea legii", a mai spus ieri Apostol, la Digi24.

Practic, conducerea actuală a ASF a sesizat, în domeniul asigurărilor, două tipuri de controale viciate: fie controalele au fost efectuate astfel încât să ducă la sancţiuni superficiale, fie să ducă la o sancţionare drastică, dar cu uşurinţa contestării pe motiv de vicii de procedură.

Economica.net a relatat, recent, citând surse avizate, despre suspiciunile noii conduceri a ASF faţă de controalele realizate anii trecuţi. Astfel, au audit al activităţii a arătat că există erori neaşteptate, "ciudate", atât în documente venite dinspre cele trei sectoare supravegheate (asigurări, piaţa de capital şi pensii private), cât şi în notele emise de Direcţia Juridică, existând suspiciuni că respectivele erori ar fi fost strecurate intenţionat pentru a da posibilitatea firmelor supravegheate şi vizate de respectivele documente să conteste cu succes eventuale decizii care le-ar dezavantaja. Erorile ar fi fost mai frecvente în cazul sectorului pieţei de capital, însă greşeli "ciudate" în documente au apărut şi în zona asigurărilor. Există şi un tipar al acestor greşeli, potrivit publicaţiei, care mai notează că în unele documente date la semnat Executivului ASF au fost modificate chiar pasaje întregi faţă de documentele realizate de Direcţii.

"Astfel de suspiciuni au existat mereu în ASF. Sunt voci care vorbesc de ani de zile despre aceste greşeli mai mult sau mai puţin intenţionate. Până acum, nimeni nu a îndrăznit să deschidă discuţia. Ce se întâmplă este că firmelor supravegheate li se conferă un avantaj cert. Ele pot contesta în instanţă deciziile Consiliului, pe baza erorilor de procedură de genul celor despre care vorbim. Merg în contencios şi câştigă lejer şi au fost destule cazuri de acest tip, când toată lumea se întreba cum a putut pierde ASF", arată o sursă a publicaţiei.

În ASF urmează să se desfăşoare un audit al documentelor venite dinspre sectoare către Consiliu, în timp ce pentru verificarea naturii greşelilor deja identificate sunt deja începute cercetări interne.

De luni bune, actori din piaţa de asigurări şi cea de capital au semnalat lanţul de complicităţi din ASF şi proasta gestionare a activităţii de supraveghere şi control. În zona asigurărilor, anul 2020 a adus o explozie a numărului de petiţii în ceea ce priveşte asigurarea de răspundere civilă obligatorie (RCA), majoritatea petiţiilor având la bază neplata în termen a despăgubirilor de către unele dintre societăţile de asigurare. Problema aici a fost că unii angajaţi importanţi ai ASF care se ocupă cu supravegherea şi controlul pieţei de asigurări sunt chiar foşti angajaţi ai unor companii de asigurare: este cazul lui Florin Golovatic, care înainte să ajungă director la ASF a fost director general al firmei UNIQA Asigurări, societate amendată cu milioane de euro de Consiliul Concurenţei; un alt caz este Mihaela Cojocaru (recent eliberată din funcţie), director la direcţia de reglementare şi autorizare, care înainte de ianuarie 2019, când a ajuns la ASF, a ocupat mai multe poziţii de conducere în companii precum ASTRA Asigurări, CertAsig, Accenture, ASIROM, MediHelp, ARDAF.

"Legea e valabilă pentru toată lumea. Acolo unde vom găsi încălcări ale legii cu siguranţă instituţiile statului vor fi anunţate, vor fi informate", spunea în luna decembrie Nicu Marcu.

Marcu a fost de altfel numit la conducerea ASF cu un relativ consens la nivelul Parlamentului pentru reformarea ASF-ului, el venind de la Curtea de Conturi. Autoritatea s-a confruntat cu numeroase scandaluri venite atât din sfera pieţei asigurărilor cât şi din piaţa de capital unde ASF a tolerat o concertare masivă în cazul emitentului SIF Oltenia (SIF5). În decembrie, Ciprian Copariu, directorul direcţiei Emitenţi, Monitorizare Tranzacţii şi Abuz de Piaţă din cadrul ASF, a părăsit "la cerere" postul său de director după circa două decenii în supravegherea pieţei de capital şi după un scandal privind supravegherea SIF Oltenia.

O estimare a prejudiciilor aduse consumatorilor ca urmare a presupuselor nereguli din ASF cu privire la supravegherea pieţei de asigurări ar urma să fie prezentată astăzi preşedintelui Marcu şi întreg Consiliului ASF.

"Aşteptăm o astfel de estimare, aşteptăm concluziile unui astfel de raport care ar trebui, pentru piaţa asigurărilor, să fie prezentat în Consiliu nu mai departe de mâine (astăzi - n.r.)", a spus ieri Apostol.

Apostol a mai declarat, în legătură cu existenţa acestor "indicii şi suspiciuni cu privire la practici incorecte", că dacă "concluziile analizelor interne solicitate în Consiliu de către presedintele Autorităţii vor conduce către demonstrarea unor vinovăţii, atunci preşedintele va dispune măsuri drastice de intrare în legalitate şi de penalizare a celor găsiţi vinovaţi".

Într-o declaraţie de presă, Apostol a mai afirmat: "Pot confirma că actuala conducere a ASF a demarat un amplu proces de evaluare a întregii activităţi a Autorităţii dar şi a subiectelor care au adus atingere credibilităţii ASF de-a lungul timpului. Pot confirma şi faptul că ceea ce a semnalat ziaristul de la Economica.net este adevărat. De altfel presa a mai semnalat cu mai multe luni în urmă fel de fel de nereguli sau situaţii care presupun cel puţin conflicte de interese ale unor angajaţi ai Autorităţii. Astfel de sesizări nu au surprins actuala conducere a ASF. Lumea trebuie să ştie că, în privinţa multor dintre aceste subiecte, chiar preşedintele Autorităţii Nicu Marcu a dispus încă de la începutul mandatului său o analiză riguroasă internă, şi tot preşedintele Nicu Marcu a semnalat şi solicitat organelor competente ale Parchetului analizarea activităţilor ASF astfel încât dacă şi unde se constată încălcarea legii, cei vinovaţi să suporte consecinţele legale fireşti. Menţionez că Autoritatea traversează acum un proces amplu de restructurare şi de îmbunătăţire a activităţii ei. Hotărârea luată de preşedinte este să se facă repede lumină cu privire la procedurile de lucru în reglementare, supraveghere şi control în toate cele trei sectoare. Există indicii şi suspiciuni cu privire la practici incorecte, iar dacă concluziile analizelor interne solicitate în Consiliu de către presedintele Autorităţii vor conduce către demonstrarea unor vinovăţii, atunci preşedintele va dispune măsuri drastice de intrare în legalitate şi de penalizare a celor găsiţi vinovaţi".

NICU MARCU, PREŞEDINTELE ASF: "ASF se află într-un proces amplu de reorganizare"

Răspunzând la o întrebare cu privire la evaluarea riscurilor venite din interiorul ASF, respectiv de la nivelul angajaţilor, preşedintele ASF a declarat în luna decembrie: "Un răspuns general valabil atât pentru colegii noştri cât şi pentru pieţe: eu vreau ca această Autoritate să fie transparentă şi deschisă total atât către consumatori cât şi către investitori. Trebuie să se aştepte colegii noştri că eu nu mai doresc birocraţie în această instituţie. Fiecare om are şansa lui şi are şansa lui să muncească, dacă nu munceşte şi dacă nu performează la locul de muncă atunci lucrurile vor sta altfel. ASF se află într-un proces amplu de reorganizare. Vă spun în premieră că conducerea colectivă a ASF a împuternicit un grup de lucru format din angajaţii ASF să facă o analiză în ce priveşte atât resursa umană cât şi resursa materială şi investiţională a Autorităţii pe care trebuie să o prezinte conducerii şi în funcţie de această analiză vor fi luate măsurile respective. ASF trebuie să fie în pas cu vremurile, noi nu putem să fim blocaţi în timp pentru că aşa ne-am obişnuit şi aşa funcţionăm. Sunt oameni profesionişti dar ei trebuie să se adapteze, la vremuri şi la necesităţi. La nevoile pieţei. Dacă nu ne adaptăm la nevoile pieţei Autoritatea pierde. Eu nu-mi permit, sub conducerea mea, ca Autoritatea să piardă. Deci, ca atare, concluzionând, Autoritatea se va reforma. Veţi vedea într-un timp destul de scurt rezultatul acestor reforme şi sper eu ca reformele acestea să fie atât în beneficiul salariaţilor cât şi în beneficiul pieţei".

Potrivit economica.net, vor fi desfiinţate ca urmare a reorganizării mai multe posturi de conducere. Fiecare sector va avea câte un singur director general, iar Direcţiile de sector se desfiinţează şi rămân doar Serviciile. Într-o primă fază, respectivele Servicii vor fi conduse de cei care le conduc şi acum, ulterior organizându-se concurs pentru definitivarea postului. A fost deja desfiinţată Direcţia Resurse Umane.

Rămân în picioare cinci Direcţii, dintre care cea de Petiţii şi Protecţia Consumatorului (care pierde componenta de educaţie financiară, ce va merge spre Direcţia Comunicare, pe un model existent şi în celelate Autorităţi), Direcţia Juridică şi cea de Stabilitate, care va avea un rol sporit. Direcţia de Stabiitate, condusă de Valentin Ionescu, recent numit şi preşedinte al Institutului de Studii Financiare (ISF), va avea rolul de a integra activităţile în cadrul ASF în condiţiile în care, spun surse implicate, Autoritatea nu a funcţionat până acum ca un tot unitar ci mai degrabă ca un acoperiş sub care lucrează independent trei entităţi de supraveghere (asigurările, pensiile private şi piaţa de capital).

Una dintre măsurile importante vizează eliminarea posturilor de consilier al membrilor Consiliului. Corpul Consilierilor a fost deja desfiinţat, iar consilierii, în marea lor majoritate oameni veniţi pe filiere politice sau de familie, vor merge în zona de execuţie sau, după caz, vor fi îndepărtaţi din ASF. Noua organigramă va fi făcută publică cel mai probabil luna aceasta, iar procesul de reorganizare ar urma să fie finalizat până în vară.

------------------------------------------------------

ASF - reclamată la DNA pentru protejarea asigurătorilor RCA rău-platnici

Deşi mii de petenţi reclamă, anual, conduita abuzivă a unor asigurători, în particular Euroins şi City Insurance, conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ar refuza să sancţioneze aceste aspecte, rezumându-se la aspecte precum indicatorii financiari ai firmelor, astfel că şi amenzile sunt extrem de mici, totul fiind mai mult un exerciţiu de imagine, susţine un angajat al ASF într-un denunţ făcut luni, 11 ianuarie, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). În replică, ASF a afirmat că noul preşedinte a demarat anul trecut o analiză exhaustivă a petiţiilor, incusiv a istoricului Euroins şi City, rezultatele şi propunerile de măsuri fiind aşteptate miercuri, 13 ianuarie 2021, potrivit hotnews.ro.

Un angajat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut luni, 11 ianuarie 2021, un denunţ la DNA privind potenţiala săvârşire a unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie din partea structurilor de conducere ale ASF. Mai exact, conducerea ASF este acuzată de un posibil abuz în serviciu prin omisiunea nejustificată de a lua măsurile de control şi sancţionare a unor asigurători RCA rău platnici, în ciuda miilor de reclamaţii făcute de păgubiţii RCA. În denunţul făcut la DNA şi consultat de HotNews.ro, angajatul ASF face o trecere în revistă a numărului de reclamaţii în creştere din piaţa asigurărilor, descrie cum sunt analizate petiţiile şi acuză că deficienţele constatate în privinţa conduitei unor asigurători ar fi "păstrate la sertar", fără a fi luate măsuri de corecţie.

------------------------------------------------------

Asociaţie din asigurări: "Cristian Roşu a dezamăgit din start"

Mai mulţi actori din piaţa de asigurări s-au plâns în numeroase rânduri anul trecut de activitatea de supraveghere a ASF din domeniul asigurărilor, Autoritatea fiind privită drept protectorul firmelor, nu al consumatorilor.

"Problema nu este de cum arată structura ASF. Instituţia trebuie să conţină oameni capabili, asta este marea problemă. Iar ei sunt pe dinafară, de multe ori ridică din umeri sau dacă zic ceva, zic rău. La şedinţe, după mine, singurul cu care putem discuta şi care înţelege este domnul Rangu (Călin - n.r.). El e cel mai dezgheţat la minte şi probabil de aceea vine numai el la discuţiile cu noi. Ar putea fi chiar şef, dar probabil nu are atâtea pile câte au alţii. Iar faptul că sunt tot puşi politic... asta mă deranjează foarte tare, că autorităţile trebuie să fie puse politic. Până la urmă este vorba despre consumator şi despre capacitatea celui care reglementează de a lega consumatorul de comerciant într-un fel de colaborare nu de bătaie de joc. (...) Când a venit Cristian Roşu ne-am bucurat. Am zis că vine de la Fondul de Garantare, ştie cu ce se mănâncă asigurările. Primul lucru pe care a încercat să-l transmită... a zis: «domne, lasă RCA-ul, dă-l naibii, să mergem pe clădiri, pe alte chestii», când practic piaţa RCA-ului era cea mai dureroasă. M-a dezamăgit de la început", preciza anul trecut, pentru BURSA, preşedintele unei asociaţii din asigurări, care nu a dorit să fie citat.

------------------------------------------------------

Scrisoare deschisă a ziarului BURSA către ASF

În privinţa neregulilor din piaţa de capital, amintim că ziarul BURSA a transmis preşedintelui ASF Nicu Marcu o scrisoare deschisă prin care a solicitat clarificări privind subiectul manipulării de piaţă operată de către administratorul SIF Banat Crişana. Ca urmare a scrisorii deschise, ASF a transmis, în 9 septembrie 2020, că Consiliul ASF a aprobat, la propunerea Preşedintelui Autorităţii, domnul Nicu Marcu, investigarea şi analizarea aspectelor sesizate de BURSA.

"Concluziile investigaţiei şi ale analizei vor fi prezentate Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară şi, în conformitate cu prevederile legale, vor fi făcute publice", se adăuga în informarea de presă emisă de ASF în 9 septembrie 2020.

Redăm mai jos, integral, scrisoarea deschisă:

"Stimate domnule Nicu Marcu,

Vă adresez un număr de întrebări şi solicitări concentrate pe subiectul manipulării de piaţă de către administratorul SIF Banat Crişana; răspunsurile ASF sunt aşteptate cu interes de publicul Ziarului BURSA:

1. Conform Raportului semestrial al SIF1, publicat, la 31.08.2020, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), "Prin adresa din data de 19 august 2020, ASF a comunicat că analiza derulată la nivelul direcţiei de specialitate din cadrul Autorităţii nu a relevat suspiciuni privind existenţa unor fapte de abuz de piaţă în cazul tranzacţiilor reclamate de Societate", referindu-se la faptul că SIF1 a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) solicitând verificarea tranzacţiilor cu acţiuni SIF Imobiliare.

- Informaţia comunicată de SIF1 este adevarată?;

- Dacă da, atunci, întrucât Ziarului BURSA îi este complet străin subiectul:

♦ solicităm să ne transmiteţi adresa ASF din data de 19 august 2020, la care SIF 1 face referire;

♦ solicităm, totodată, să precizaţi ce elemente aţi analizat:

✓ legături între persoanele care au tranzacţionat acţiunile, sau legături cu SIF1 şi/sau cu societăţi din portofoliul său, cu persoane şi/sau rude ale acestora implicate în conducerea SIF1 şi/sau a societăţilor din portofoliul său;

✓ dacă există cazul când aceeaşi persoană a făcut mai mult de o tranzacţie cu acţiuni SIFI, pozitionându-se drept cumpărător/sau vânzător de mai multe ori sau dacă a vândut şi a cumpărat acţiuni SIFI, când, de câte ori şi la ce volum şi valoare;

✓ dacă tranzacţiile au fost cross-uri; dacă tranzacţiile s-au derulat prin aceeaşi casă de brokeraj sau prin case de brokeraj diferite; dacă există legături între aceste case de brokeraj/personalul lor şi SIF1/ scocietăţi din portofoliul SIF1/personalul lor şi/sau rude;

✓ în ce măsură au fost analizate părţile tranzacţiei cu 200 de acţiuni SIFI din 07.01.2014?; dacă acestea au legătură cu părţile tranzacţiei de 200 acţiuni SIFI din 16.07.2015?; ce legături există între aceste părţi şi SIF 1, SIF 4, SIFI sau societăţile din portofoliul celor două SIF-uri şi/sau SIFI sau conducerile/persoane iniţiate ale acestor societăţi?

2. La 11 august, ca răspuns la întrebările Ziarului BURSA privitoare la manipularea de la SIF1, ASF a informat Ziarul BURSA că a declanşat o investigaţie; adresa din data de 19 august 2020 la care face referire SIF1 reprezintă rezultatul acelei investigaţii, este un rezultat parţial al acelei investigaţii sau analiza derulată de ASF la solicitarea SIF1 este un proces distinct faţă de investigaţia anunţată Ziarului BURSA?;

- Raportarea de către SIF1 a unei Valori a Activului Net, în luna iulie, umflată cu 1,5 miliarde de lei, dintr-un total de 3,99 miliarde lei, se încadrează în prevederile Legii 24/2017:

"Manipularea pieţei

Art. 120.

(1) În sensul prezentului titlu, manipularea pieţei reprezintă următoarele tipuri de activităţi:

[...]

c) diseminarea de informaţii prin mijloace de comunicare în masă, inclusiv pe internet sau prin orice alte mijloace, care dă sau este probabil să dea semnale false sau înşelătoare referitoare la oferta, cererea sau preţul unui instrument financiar, [...] la un nivel anormal sau artificial, [...]".

Vă rog să precizaţi la ce se referă investigaţiile în acest caz, investigaţii care durează, deja, de trei săptămâni şi care, după cum se vede, nu erau necesare, deoarece manipularea este evidentă.

3. Vă rog să precizaţi de ce permiteţi perpetuarea manipulării;

- cunoaşteti faptul că, pentru a evalua activele FIA (Fonduri de Investiţii Alternative), se aplică Regulamentul Delegat 231/2013 de completare a Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte derogările, condiţiile generale de operare, depozitarii, efectul de levier, transparenţa şi supravegherea, cu aplicare directă în ţările membre?;

- consideraţi că acest Regulament este obligatoriu şi pentru ASF?;

- de ce a fost nevoie ca un nou regulament ASF să fie aprobat în timpul demarării investigaţiei asupra tranzacţiilor cu acţiuni SIFI, dacă există cadrul legal european privind evaluarea activelor unui FIA, cu directă aplicare în România?.

4. Vă rog să precizaţi dacă aţi declanşat investigarea personalului ASF, sub suspiciunea de corupţie;

- este adevărat că şefa departamentului de control, Cătălina Sava, fost comisar CNVM, se judecă cu ASF pentru drepturi salariale împreună cu Dorina Mihăilescu, şi ea fost comisar CNVM, astăzi membru în conducerea SIF 4- societate controlată de SIF 1?;

- vă rog să precizaţi valoarea la care se ridică pretenţiile foştilor comisari care au deschis acesteproces;

- consideraţi ca doamna Cătălina Sava se află în conflict de interese sau poate fi obiectivă în analiza tranzacţiilor cu SIFI, poate analiza tranzacţii cu acţiuni ale companiilor în care doamna Mihăilescu este persoană afiliată?;

- consideraţi această investigaţie efectuată de o persoană independentă?

Cu stimă,

Florian Goldstein (MAKE),

PDG Metaring SRL - ziarul BURSA"

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Ilustratia e perfecta si exacta.

    1. Grafica foarte buna. Abia acum inteleg de ce Make semneaza cu majuscule MAKE, este de fapt semnatura de pictor! Unii au de toate, cuiraj, caracter si se pot exprima inteligent si cu talent si in scris si in artele plastice. Rara imperechere! Chapeau!

      ...

    Râdeți de fizionomia structural osoasă a omului....păi e frumos așa ceva? Subtil tabloul din plan secund. Toți prezidenții ASF au cultul personalității. În CASF sunt personaje cu fruntea lată la fel de explozive dar ascunse bine. Ca minele din deșert..trebuie pipăite ușor cu vârful baionetei să le identificați că altfel stau ascunse latent (de prea) mulți ani prin CASF....

    Oleeee, dom;leee....jale mare o sa bata prin birourile iluminate de curentele politice ? Oare nenea Marcu o sa-i stranga la gramada de gunoi a istoriei ASF pe toti politrucii inradacinati ?

    Oare nu vine alde taricelu' ca sa-i traga heblu ???

    Uite de aia nu am somn, cum zice pretinu meu in cantecul ala, eu noaptea nu dorm. 

    Sigur e doar o coincidenta faptul ca aceaste stiri au aparut fix dupa cea cu plangerea la DNA, iar toata presa a fost bombardata ca ele, astfel incat stirea principala a fost trecuta in planul secund. Si asa conducatorii au mutat scandalul de la ei la angajati ca sa iasa basma curata. Finalul cred ca va fi altul.... dar cine isi va mai aminti...!?

    1. Amice, doar nu-ti inchipui ca BURSA nu sta cu ochii ca pe butelie!

    Grafica este sugestivă pentru situația ASF. Ei se sunt perfecți dar nu vedem noi bine. Avem orbul gainilor. Domnul Marcu , exista un SIF care nu are bilanțul aprobat. La acecelasi sif sunt in aer dividendele. La același sif este masluit profitul. Il micșorează din pix , ca profitul deranjează la stomac. La alt sif trebuia sa se faca o răscumpărare. A fost și aia anulata din pix. Deranja. E corect asa? E piata supravegheată asta? Nu, e legea junglei.

    1. E o piata manipulata de Lakis&Dragoi.

      La doua sifuri trebuia sa se faca rascumpararea(sif 1&4) dar pauza. 

    Avem orbul găinilor când asteptam luni de zile decontarea daunelor. Banii sunt in cont dar nu vedem noi bine.

    Nu am toate datele dar sper că logica mea e corectă. A existat un prag de 5% la Sifuri,deci si la SIF5! Cum se face atunci că SIF1,4 si sateliții lor dețin acum ceva în jur de 35%?

    Când au cumpărat acțiuni de peste 500 mld lei,să zicem,când tranzacțiile zilnice pe Sif5 erau de 100-300.000 lei ! Nu ar fi putut si dacă doar ei erau cumpărători! E clar atunci că le aveau si ASF ar trebui să constate si sa-i oblige să le vândă cu o drastică penalizare plus interzicerea lui Drăgoi și celorlalți să mai activeze pe piața de capital! 

    O a doua variantă răscumpărarea acțiunilor la prețul corect adică pe la 3,5 lei

    1. Sau fuziunea celor trei 1,4 și 5. De ce sa existe 3 consilii și sute de angajați daca decizia o ia un singur om. Fuziu e și ci e rămâne e titular echitabil , cine nu , e despăgubiri la pretul corect. ASF trebuie să impună masuri severe de intrare în legalitate. Ce cauta oamenii lui Lakis La sif4? le a stat în gât Trandafir sau nu a mai răspuns la comenzi?

      ...

    poate gasesc si pe cei care au tinut in brate consortiul SIF1&co

    1. Ca si cand trebuie sa-i caute...

    Angajez lunetist...

    1. Ia-l pe Make!

      Are tirul reglat.

    După cum puteți observa, restructurarea ASF despre care v-am scris cu luni în urmă chiar se întâmplă. Iar dl Marcu este un om capabil, care dovedește astfel că poate conduce și reforma instituția. Totuși, este nevoie de o clarificare: această restructurare are legătură cu competența și onestitatea unor angajați din instituție și, mai ales, cu legalitatea actelor unora dintre ei. ASF, ca instituție, nu poate fi blamată. Cei care nu și-au respectat profesia și atribuțiile sunt singurii răspunzători și vor fi excluși din instituție. Mai exact, aceia care nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile sau care s-au făcut că le îndeplinesc prin acte neconforme cu normele aplicabile. Nu e cazul să forțați o legătură între actuala reformă și cazuri particulare abordate anterior de ASF, mai ales atunci când nu știți care este conținutul sesizărilor făcute de ASF către organele de cercetare a faptelor. Vă reamintesc: bomba nu ticăie la ASF! Deocamdată, în ASF se aude doar sunetul fin al peniței pe unele sesizări care sunt transmise către organele în drept să cerceteze faptele. Până la un verdict definitiv, nici unul dintre angajații ASF nu poate fi considerat vinovat.

    1. Cine a zis ca e cineva vinovat?! Din Comunicatele ASF rezulta ca șefii au reclamat la DIICOT pe subalterni și subalternii au reclamat șefii la DNA. Ca e vorba de asigurări sau piața de capital nu se știe . Un lucru e cert, așa o brambureala intr-o instituție atât de importantă nu s-a mai văzut . Toți șefii ASF au promis restructurări . Deci au recunoscut ca instituția e nefuncțională. Restructurarea a îndemnat întotdeauna înlocuirea directorilor . Acum vine Dl Marcu și vorbește chiar de posibile fapte penale . Și pe acest tablou vrei tu M7 sa stam liniștiti ? Stai tu pentru ca probabil ești dintr-o structura mai predus de lege și cel mai probabil nu ai un leu investit in bursa. Ca sa nu mai vorbim de amărâții care trag de despăgubiri pana le ies peri albi . Sa vorbim de ce se va alege de fondurile de pensii e prematur . Asta e o problema care dacă nu arde deocamdată ea zice-se ca nu exista . Toate sectoarele sunt zero!

      MI7 scrie de parca ar fi vinovata masina nu soferul in caz de accident. ,,Maitre du la imposture" adica ,,MI-septe" tie ti se rupe de instutie cind eu ca angajat sint murdar pina in maduva oaselor de SPAGA si alte matrapizlicuri ?

      Dar cum crezi ca lumina maro ce planeaza asupra ASF de atitia ani de zile este vazuta chiar asa cum este, maro, de catre toti cetatenii ce au avut de-a face cu oamenii ce o compun ? 

      Oare nu cumva omul sfinteste locul ?  

      Nu cumva ar trebui sa te dai singur afara de acolo daca stii ce PENAL esti ?  

      Pune de scrie un email intern si da-le un sfat la toti soarecii rozalii producatori de nimic sa plece.  

      Sau mai bine intra in birou la Marcu si striga ARDEEE !!!!

      Sa vina DNA-ul !!! 

      MI7 este o habarnista de a lui Lakis, care a lucrat la ASF si Make a dovedit-o ca ticaloasa de nu stiu cate ori. Acum tremura ranza-n ea de frica ca intamplarile din ASF o baga si pe ea la puscarie, cu intreg lotul Lakis.

      Chiar ca , Kakis

      “ De domnisoara sugativă Nădraga unui politician din Vrancea de ce nu se spune nimic niciodata? Asa de bine a “infipt-o” fostul baron acolo?! A cui amanta mai e?! Oricum , ca si Gradinescu si ea a fost pusa acolo sa satisfacă anumite interese .” 

    Marea abureala de la asf

    Domnu Marcu, scapă de madam Dascălu si de Jardinier ca nu mai au sponsori politici. O sa poti deveni sef fără mincinoși ăștia. Fără ăștia doi, vanduti si fara leac, o sa poti lucra fără teamă doar cu câțiva profesioniști vechi din ASF. Sa nu zici vreodată că nu ai fost avertizat.

    1. Grozava opinie! Buna logica! A durut?

      Lasa ca vorbesc eu cu Marcu sa te ia pe tine ca esti si potent si destept si profesionist insa nu te prea duce capul.

    Mihaela Cojocaru, director la direcţia de reglementare şi autorizare din cadrul ASF, a fost dată afară, potrivit surselor noastre.

    Contactat de noi, Nicu Marcu, preşedintele ASF, ne-a confirmat informaţia: Pot să confirm că doamna Mihaela Cojocaru a fost dată afară pentru nereguli în activitatea prestată în cadrul ASF”. 

    Sursele noastre spun că Mihaela Cojocaru, care a lucrat anterior în cadrul unei societăţi de asigurare şi fusese sancţionată de ASF cu circa 270.000 de lei, a ajuns ulterior să lucreze la cabinetul vicepreşedintelui ASF Cristian Roşu, după care a fost promovată în funcţia de direcţia de reglementare şi autorizare din cadrul ASF. 

    1. De domnisoara sugativă Nădraga unui politician din Vrancea de ce nu se spune nimic niciodata? Asa de bine a “infipt-o” fostul baron acolo?! A cui amanta mai e?! Oricum , ca si Gradinescu si ea a fost pusa acolo sa satisfacă anumite interese .

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb