Bonusul pentru cogenerare scade cu 28%

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 21 mai 2015

ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a anunţat, ieri, că a finalizat şi publicat raportul de monitorizare a schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării bazate pe cererea de energie termică utilă pe trimestrul I 2015, din care rezultă că valoarea totală a contribuţiei facturată consumatorilor scade cu 28%. Surse din ANRE ne-au spus că impactul acestei reduceri în facturile finale este insignifiant.

Conform unui comunicat remis redacţiei, schema de sprijin tip bonus este destinată promovării sistemelor de producere de energie electrică şi termică în cogenerare, pentru a încuraja noi investiţii în tehnologia de cogenerare, precum şi pentru realizarea de lucrări de înlocuire/reabilitare a instalaţiilor existente. Bonusul este calculat ca diferenţă dintre costurile totale de producţie ale unei centrale de cogenerare echivalente, care produce energie electrică de înaltă eficienţă (cu capacitatea instalată de 13,5 MW electrici şi 30 MW termici - în cazul celei pe bază de cărbune, respectiv de 30 MW electrici şi 31,5 MW termici - în cazul celei pe bază de gaze naturale), şi veniturile ce pot fi obţinute de aceasta utilizând preţul pe piaţă al energiei electrice, respectiv costul unitar al energiei termice rezultat pentru o centrală termică echivalentă de 30 MW termici - cea pe bază de cărbune, respectiv de 31,5 MW termici - cea pe bază de gaze naturale, diferenţă raportată la energia electrică livrată de centrala de cogenerare considerată. Bonusul nu se acordă instalaţiilor complet amortizate.

Capacitatea electrică maxim instalată în centralele de cogenerare care beneficiază de schema de sprijin, pe durata de aplicare a acesteia , este de 4000 MW. După atingerea acestei limite, suplimentar celor aflate în schemă se acordă sprijin numai pentru centralele de cogenerare de înaltă eficienţă care înlocuiesc centrale de cogenerare existente, conform sursei citate.

În trimestrul I al anului 2015, ANRE a analizat dacă, prin aplicarea schemei de sprijin pe perioada de evaluare 01.01.2014-31.12.2014, producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare au înregistrat o supracompensare. Supracompensarea determinată în cadrul acestei analize a totalizat 48.800.270 lei, mai precizează comunicatul.

Cantitatea de energie electrică facturată consumatorilor finali a înregistrat o creştere nesemnificativă în trimestrul I 2015 faţă de trimestrul I 2014. Valoarea totală a contribuţiei facturate a înregistrat o scădere semnificativă în trimestrul I 2015 faţă de trimestrul I 2014, ca urmare a scăderii valorii bonusului datorat producătorilor, precum şi a scăderii contribuţiei pentru cogenerare în trimestrul I 2015 (0,01812 lei/kWh) faţă de trimestrul I 2014 (0,01838 lei/kWh).

Din comparaţia anului 2014 cu anul 2013 s-a observat că valoarea totală a contribuţiei facturate consumatorilor şi furnizorilor exportatori scade cu 28%, în special datorită scăderii valorii contribuţiei pentru cogenerare în semestrul II 2014, faţă de anul 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb