Borbély László, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, a declarat, ieri, că Schengen e o problemă politică, nicidecum tehnică, România şi Bulgaria îndeplinind condiţiile tehnice încă din 2010, conform unui comunicat de presă.
Ieri, membrii Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la Spaţiul Schengen au avut o întâlnire cu domnul Mihail Mikov, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria.
Domnul preşedinte Borbely a prezentat activitatea Comisiei speciale comune pentru Schengen, remarcând ca România şi Bulgaria nu au divergenţe şi trebuie să identifice punctele comune pentru a se sprijini reciproc şi a avea un demers coordonat pentru aderarea la spaţiul Schengen.
"Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor a afirmat că Schengen e o problemă politică, nicidecum tehnică, România şi Bulgaria îndeplinind condiţiile tehnice încă din 2010. Ca atare, trebuie să fim fermi şi să nu acceptăm condiţii suplimentare faţă de ale celorlalte ţări care au aderat la Spaţiul Schengen. Cu toate că în România am înfiinţat, primii în Uniunea Europeană, instituţii anti-corupţie, am înfiinţat ANI, ni se pun condiţii diferite iar legarea Schengen de MCV este doar un alt pretext pentru amânare. A dat ca exemplu faptul că la summitul de săptămâna trecută al Parteneriatului Estic de la Vilnius s-a acceptat liberalizarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova, deci Uniunea consideră că nu sunt probleme la graniţa cu această ţară", se mai arată în comunicat.
Borbely Laszlo a arătat că, din păcate, în mai 2014 vor avea loc alegeri europene şi decizia privind Schengen va fi influenţată de campaniile electorale, iar la nivelul Uniunii nu s-a luat încă o decizie privind acceptarea României şi Bulgariei, nici măcar privind aderarea treptată, subliniind necesitatea unui lobby mai puternic şi a unor acţiuni coordonate ale celor două guverne şi parlamente, potrivit sursei citate.
Preşedintele Adunării Naţionale bulgare, domnul Mihail Mikov, a împărtăşit opiniile parlamentarilor români şi propunerea domnului senator Mircea Geoană ca cele două parlamente să dea simultan o Declaraţie privind aderarea la Schengen, adresând o invitaţie membrilor Comisiei pentru stabilirea unui plan concret de acţiuni pentru perioada preşedinţiilor greacă şi italiană la Uniunea Europeană.