Boris Johnson este marele favorit în cursa pentru poziţia de lider al Partidului Conservator şi nou prim-ministru al Marii Britanii, iar rezultatele în acest sens sunt aşteptate astăzi, după votul ce s-a încheiat ieri.
"BoJo", cum este numit uneori, era dat învingător de sondaje şi de casele de pariuri, părând să fie noul succesor al premierului Theresei May.
Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, fost primar al Londrei şi ministru de Externe, a luptat împotriva lui Jeremy Hunt, în vârstă de 52 de ani, actualul şef al diplomaţiei britanice. Potrivit unui sondaj publicat de blogul conservator Conservativehome, citat de AFP, Johnson urma să obţină 73% din voturi. Cei 160.000 de membri ai Partidului Conservator îi departajează pe cei doi, iar învingătorul va fi desemnat lider al formaţiunii şi se va prezenta miercuri în faţa reginei Elizabeta a II-a, care îi va încredinţa responsabilitatea de a forma Guvernul.
Viitorul premier va avea apoi greaua responsabilitate de a reuşi acolo unde Theresa May a eşuat - să pună în aplicare Brexitul, într-o ţară în continuare profund împărţită în privinţa acestei probleme, la trei ani după referendumul de la 23 iunie 2016, care a stabilit ieşirea din UE.
Cunoscut prin gafele sale, Boris Johnson provoacă o mare nemulţumire în rândul adversarilor Brexitului, dintre care mulţi consideră preferinţa sa pentru ieşirea din UE - cu doar câteva luni înaintea referendumului din 2016 - drept un mijloc de a-şi atinge ambiţiile persoanle.
Favoritul Boris Johnson le-a cerut, ieri, miniştrilor să fie pregătiţi să accepte să părăsească Uniunea Europeană fără un acord cu Bruxelles-ul. Aceste declaraţii vor declanşa, probabil, o serie de demisii în guvernul de la Londra. De altfel, ministrul de Externe, Alan Duncan, şi-a prezentat ieri dimineaţă demisia.
În plus, ministrul Finaţelor Philip Hammond a anunţat duminică, la BBC, că îşi va prezenta demisia de onoare în cazul victoriei lui Boris Johnson.
"Presupunând că Boris Johnson devine viitorul premier, înţeleg că acele condiţii pe care le-a pus pentru a servi în Guvernul său ar include acceptarea unei ieşiri fără acord la 31 octombrie, iar acesta nu este un lucru la care aş putea adera vreodată", a declarat ministrul Finanţelor.
Hammond, un susţinător al unui Brexit blând, a subliniat că va demisiona înainte să i se ceară "să-şi facă valiza", sau că funcţia sa încetează de facto odată cu sfârşitul Guvernului Theresa May.
Pare oricum improbabil ca Philip Hammond să rămână în funcţie cu Boris Johnson la Downing Street, însă declaraţiile sale ilustrează opoziţia cu care riscă să se confrunte acesta din urmă în săptămânile care urmează.
Părăsirea clubului european fără acod ar constitui o "umilire", a apreciat, la rândul său, ministrul Justiţei David Gauke, care a anunţat la rândul său, în Sunday Times, că va demisiona dacă Boris Johnson ajunge la putere.
Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă pe stradă, la Londra, pentru a spune "Da Europei" şi "Nu lui Boris".
Ieşirea din UE a Marii Britanii pare să fi băgat deja economia într-o recesiune tehnică, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Economică şi Socială (Niesr). Există o şansă de unu la patru ca economia să scadă deja, afirmă institutul, conform Bloomberg.
Într-un set sumbru de prognoze noi, Niesr a prezis că, presupunând chiar o ieşire lină în octombrie, economia va creşte cu 1% în 2019 şi cu 1% în 2020. Perspectiva Niesr se înrăutăţeşte dacă există un Brexit neconstituţional, existând posibilitatea unei recesiuni "severe".