Bosch a recunoscut rapid oportunităţile oferite de software-uri şi serviciile inteligente şi s-a concentrat asupra acestora încă dintr-un stadiu incipient: IA este prezentă acum în fiecare dintre produsele companiei din domeniul tehnologiei sau a fost implicată în producţia acestora, conform unui comunicat emis redacţiei.
"Software-urile inteligente şi serviciile digitale au devenit pietrele de temelie ale afacerii noastre de bază", a declarat Tanja Rueckert, membră în consiliul de administraţie al Robert Bosch GmbH, la târgul de electronice CES 2025 din Las Vegas, Nevada. Iar afacerea din domeniul inteligenţei artificiale şi al software-urilor se dezvoltă din ce în ce mai rapid: Bosch preconizează că va realiza vânzări în materie de software şi servicii de peste 6 miliarde de euro până la începutul deceniului următor. Divizia Mobilitate va genera aproximativ două treimi din acest venit din vânzări.
IA joacă un rol deosebit de important cu privire la această dezvoltare. "Cu peste 1.500 de brevete în doar cinci ani, compania Bosch este lideră în Germania şi Europa", a declarat Rueckert. În momentul de faţă, aproape 5.000 de specialişti Bosch în materie de IA lucrează la soluţii inteligente. Bosch oferă cursuri personalizate pentru a promova în mod constant instruirea întregii sale forţe de muncă în domeniul inteligenţei artificiale. Până în prezent, Academia IA a companiei a instruit peste 65.000 de angajaţi. Acest lucru este în concordanţă şi cu rezultatele celui mai recent Bosch Tech Compass, un sondaj anual cu privire la aşteptările oamenilor faţă de noile tehnologii. Potrivit sondajului, patru din cinci persoane chestionate la nivel global au în plan să efectueze cursuri suplimentare legate de inteligenţa artificială în acest an, iar două treimi consideră că şcolile ar trebui să predea IA ca materie independentă. Mesajul este clar: aptitudinile în materie de IA sunt fundamentale pentru mediul de lucru viitor.
La CES 2025 din Las Vegas, Bosch prezintă produse şi soluţii care fac deja viaţa oamenilor mai sigură, mai eficientă şi mai confortabilă datorită software-urilor şi inteligenţei artificiale. Sau, altfel spus: cu ajutorul software-urilor şi al inteligenţei artificiale, Bosch îmbunătăţeşte viaţa de zi cu zi a oamenilor din toate categoriile sociale.
Să ne referim, de exemplu, la drumuri: Bosch consideră de mult timp că este o companie care furnizează software pentru mobilitate. Recent, a programat o funcţie nouă pentru vehicule, care permite frânarea fără probleme şi foarte lină. Acesta este un avantaj pentru şoferii aflaţi în traficul cu mişcare lentă, precum şi pentru pasagerii cu rău de mişcare.
"Nimeni nu înţelege cerinţele şi nevoile industriei auto într-un mod la fel de cuprinzător ca Bosch", a declarat la CES 2025 Paul Thomas, preşedintele Bosch în America de Nord. "Cu experienţa noastră în materie de software-uri specifice mobilităţii, suntem partenerul ideal pentru principalii jucători din tehnologie de la nivel global." La urma urmei, software-urile vor schimba nu doar modul în care utilizăm şi experimentăm vehiculele, ci şi modul în care le dezvoltăm. În era mobilităţii definite de software, programatorii Bosch abordează vehiculele din perspectiva software-urilor, dezvoltând tehnologii şi soluţii pentru noi arhitecturi centralizate care gestionează fără efort toate interacţiunile dintre componentele auto electronice şi cloud. Acest lucru va fi esenţial pentru ca în viitor, în cadrul vehiculelor, să poată fi descărcate online, cu uşurinţă şi confortabil, funcţii noi pentru domenii cum ar fi cel al infotainment-ului sau al asistenţei pentru şofer. În cadrul Bosch, IA joacă de ani de zile un rol important în conducerea asistată şi automatizată.
De exemplu, camera multifuncţională MPC3 a intrat în producţia de masă încă din 2019 şi stabileşte noi standarde. Această cameră are capacitatea de a recunoaşte în mod fiabil obiectele şi oamenii, precum şi de a distinge între drum şi marginea drumului, menţinând astfel autovehiculul în siguranţă pe banda sa. Camera combină algoritmi convenţionali de procesare a imaginii cu metode IA pentru o înţelegere completă a elementelor pe care le înregistrează.
"Camera noastră multifuncţională bazată pe inteligenţă artificială asigură o conducere mai relaxată şi în acelaşi timp face drumurile mai sigure pentru toţi utilizatorii", spune Thomas. Pentru a realiza acest lucru, Bosch combină cunoştinţele sale profunde în materie de inginerie auto şi experienţa din domeniul inteligenţei artificiale cu un ansamblu vast de date ale senzorilor interni. "Folosim IA pentru a spori eficienţa sistemelor noastre de asistenţă", a declarat Thomas.
În plus, Bosch investighează modul în care poate fi utilizată inteligenţa artificială generativă pentru a îmbunătăţi în continuare funcţiile de conducere automată. Se preconizează că aceasta va permite autovehiculelor să evalueze situaţiile şi să reacţioneze în consecinţă şi, în acest fel, să ofere şi mai multă siguranţă pentru utilizatorii drumurilor. În viitor, inteligenţa artificială generativă va oferi instruire mai rapidă pentru funcţiile de conducere automată, reducând astfel numărul de kilometri de testare necesari pentru validarea lor. Şi, adăugând condiţiile de pe şosea, cum ar fi zăpada, inteligenţa artificială generativă va fi rapid în măsură să modifice contextul unei secvenţe de conducere înregistrate de camere sau senzorii radar. Cu alte cuvinte, sistemele pot fi instruite pentru zăpadă fără a fi nevoie să aşteptaţi până când va cădea efectiv zăpada, inteligenţa artificială va face acest lucru.
Prin îmbinarea universului fizic cu cel digital, software-urile îmbunătăţesc şi experienţa legată de bicicletele electrice. Bosch lansează la Las Vegas noul său sistem de protecţie împotriva furtului Battery Lock. Acesta oferă protecţie suplimentară pentru bateria bicicletei electrice: blocarea acesteia în mod digital, prin utilizarea smartphone-ului biciclistului drept cheie. IA ajută, de asemenea, la reducerea grijilor cu privire la autonomie: cu funcţia de control al autonomiei bazată pe inteligenţă artificială, utilizatorii de biciclete electrice care sunt pe cale de a pleca într-o călătorie pot determina nivelul de încărcare a bateriei cu care doresc să ajungă la destinaţie. Şi în bucătărie, oamenii au propriile preferinţe personale. Cuptorul inteligent Bosch Seria 8 este, de asemenea, expus la CES 2025. Este echipat cu senzori, camere şi IA. Cu ajutorul acestora, cuptorul poate recunoaşte aproximativ 80 de feluri de mâncare şi poate seta automat metoda şi temperatura optime de gătit. Şi pentru multe feluri de mâncare, poate fi selectat individual chiar şi gradul de rumenire.
Senzorii, camerele şi IA le pot oferi părinţilor o mână de ajutor pentru îngrijirea nou-născuţilor. Noul pătuţ inteligent Bosch Revol poate monitoriza semnele vitale ale copilului, cum ar fi ritmul cardiac şi poate verifica semnele de boală, cum ar fi icterul. De asemenea, software-ul semnalează în timp util dacă o jucărie moale sau o pătură acoperă căile respiratorii ale copilului sau dacă trebuie schimbat scutecul. Iar dacă nou-născutul adoarme cu dificultate, pătuţul începe automat să-l legene. Utilizatorii pot decide personal dacă datele pe care le înregistrează pătuţul să fie stocate în formă criptată pe serverele Bosch sau să rămână offline. CTA, organizatorul CES 2025, a desemnat pătuţul inteligent Bosch drept unul dintre câştigătorii premiului pentru inovaţie CES.
Senzorii inteligenţi reprezintă un alt exemplu al modului în care accelerarea rapidă a inovaţiilor bazate pe inteligenţă artificială schimbă modul în care oamenii utilizează tehnologiile noi. Aceste componente minuscule au un impact foarte mare. Senzorii microelectromecanici (MEMS), dotaţi cu software Bosch şi IA, pot fi găsiţi în toate domeniile vieţii noastre de zi cu zi: fie că este vorba despre smartphone-uri, biciclete electrice, trackere de fitness sau autovehicule. Ce fac aceştia? Pot schimba afişajele de la vertical la orizontal, pot număra paşi şi pot controla airbag-urile. Senzorii MEMS moderni au chiar şi un microprocesor integrat şi rulează cu software independent.
Fără aceşti senzori, nu ar fi posibile funcţiile de zi cu zi cu care ne-am obişnuit cu toţii, ca de exemplu "trezirea" afişajului unui smartphone sau activarea unui asistent vocal cu căşti fără fir. Senzorii inteligenţi înregistrează date precum acceleraţia, rotaţia şi temperatura şi folosesc software-ul Bosch pentru a le procesa direct în microprocesorul integrat. Aceasta înseamnă că întreaga lor funcţionalitate este cuprinsă într-o carcasă compactă: Bosch produce cel mai mic senzor din lume, cu dimensiuni de numai 0,8 x 1,2 milimetri, ceea ce îl face doar cu puţin mai mare decât un grăunte de nisip. Un alt avantaj este că senzorii cu microprocesor integrat consumă mult mai puţină energie din bateria unui smartphone sau a unui smartwatch. Pentru funcţia de "trezire", de exemplu, sistemul de senzori are nevoie doar de propriul microprocesor. Deoarece se poate descurca fără computerul central al dispozitivului, acest lucru prelungeşte durata de funcţionare a bateriei.
IA duce senzorii MEMS inteligenţi la următorul nivel: Bosch oferă senzori cu software IA cu auto-învăţare integrat, pentru dispozitive precum trackerele de fitness. IA recunoaşte o varietate de mişcări şi învaţă fiecare activitate de fitness repetitivă. Dacă este necesar, poate oferi utilizatorilor feedback calitativ cu privire la cât de bine şi-au făcut exerciţiile. IA rulează pe senzor: nu este necesară nicio conexiune la un cloud sau un dispozitiv inteligent. Toate datele rămân private şi activităţile pot fi înregistrate şi analizate continuu fără o conexiune la internet.
Potrivit institutului de cercetare de piaţă Yole Group• , acesta este al patrulea an consecutiv în care compania Bosch este lideră de piaţă în sectorul MEMS. Mai mult de unul din două smartphone-uri noi din întreaga lume este echipat cu senzori Bosch. Iar potenţialul continuă să fie enorm: conform studiului Yole, se preconizează că cererea globală anuală de MEMS doar în sectoarele vehiculelor şi al electronicelor de larg consum va creşte de la nivelul de 33 de miliarde de unităţi, din momentul de faţă, la peste 40 de miliarde până în 2029. Bosch intenţionează să participe la această creştere şi are în plan să producă zece miliarde de senzori MEMS inteligenţi cu microprocesoare integrate şi software independent pentru electronicele de larg consum până la finalul anului 2030.
CES 2025 din Las Vegas este unul dintre cele mai mari târguri de electronice din lume, pe o piaţă strategică în creştere pentru Bosch. Compania face investiţii specifice în SUA pentru a-şi extinde în continuare prezenţa globală. Bosch a anunţat recent planurile de a achiziţiona soluţiile globale de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat de la Johnson Controls pentru clădiri rezidenţiale şi comerciale mici, continuându-şi traiectoria de dezvoltare în ţară. Cu un total de aproximativ 8 miliarde de dolari (7,4 miliarde de euro), aceasta este cea mai mare tranzacţie din istoria companiei. La Roseville, California, Bosch echipează în prezent o fabrică de cipuri cu facilităţi de producţie moderne pentru a produce cipuri cu carbură de siliciu, extinzându-şi astfel capacitatea de producţie pe o piaţă importantă pentru vânzări. Aceşti semiconductori speciali sunt o componentă cheie pentru mobilitatea electrificată. În următorii câţiva ani, Bosch intenţionează să investească peste 1,9 miliarde de dolari (aproximativ 1,8 miliarde de euro) în locaţia Roseville şi să înceapă să livreze din California cipuri cu carbură de siliciu în 2026. "Investiţiile enorme din domeniul activităţilor legate de încălzire şi cipuri subliniază importanţa strategică a pieţei din SUA pentru Bosch", a declarat Thomas.
Opinia Cititorului