BRAZILIA: Senatul a înfiinţat o comisie pentru demiterea preşedintei Dilma Rousseff

Ioana Dogaru
Internaţional / 26 aprilie 2016

Senatul brazilian s-a reunit luni pentru a forma comisia specială însărcinată să analizeze procedura de demitere a preşedintei de stânga Dilma Rousseff, care ar putea să o îndepărteze de la putere în câteva săptămâni, relatează AFP.

După ce a trecut de Camera Deputaţilor pe 17 aprilie, procedura de impeachment împotriva şefei statului va fi examinată de o comisie formată din 21 de senatori - ai cărei membri au fost aleşi luni - care vor avea la dispoziţie zece zile pentru a le recomanda celor 81 de senatori urmând să voteze în şedinţă plenară continuarea sau clasarea procedurii.

Un vot al majorităţii simple a senatorilor (41 din 81), care va avea loc probabil pe 12 mai, va fi suficient pentru a pronunţa punerea sub acuzare a preşedintei pentru "crimă de responsabilitate" şi să o îndepărteze de la putere pentru maxim şase luni în aşteptarea verdictului final.

Dacă va fi demisă, vicepreşedintele Michel Temer, adversarul său înverşunat, o va înlocui până la alegerile generale din 2018.

Dilma Rousseff l-a acuzat deschis pe Michel Temer de trădare, conspiraţie împotriva sa şi că acţionează în culise pentru a forma un eventual viitor guvern, aminteşte sursa citată.

Mandatul preşedintei Dilma Rousseff, realeasă în 2014 cu o diferenţă de trei milioane de voturi în faţa adversarului său, se încheie în 2018, dar guvernul său are de suferit din cauza recesiunii economice şi a vastului scandal de corupţie Petrobras care a lovit formaţiunea sa politică, Partidul Muncitorilor (PT).

Ea este acuzată că a cosmetizat în mod intenţionat conturile publice în 2014 pentru a disimula amploarea deficitelor şi a favoriza realegerea sa, precum şi la începutul lui 2015. Dilma Rousseff a amintit că această practică a fost folosită de toţi predecesorii săi fără să fie chestionaţi vreodată şi a subliniat că este victima unei 'lovituri de stat' instituţionale, precizează AFP.

De asemenea, ea a afirmat în repetate rânduri că nu este acuzată de corupţie, spre deosebire de senatorii care o vor judeca.

Din totalul celor 81 de senatori, 39 fac obiectul unei anchete, dintre care 12 în cadrul scandalului Petrobras, începând cu preşedintele Senatului, Renan Calheiros, al treilea personaj în succesiunea prezidenţială. La fel şi în cazul fostului preşedinte Fernando Collor de Mello, actual senator, potrivit organizaţiei neguvernamentale Congresso em Foco.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb