BREXIT: Barnier avertizează că mingea este în terenul britanicilor

L.A.
Internaţional / 11 martie 2019

Michel Barnier (Sursă foto: Twitter)

Michel Barnier (Sursă foto: Twitter)

Bruxelles-ul a pus capăt speranţelor unui compromis pe tema Brexitului astăzi, apreciind că a făcut suficiente concesii şi că de-acum britanicilor le revine să facă paşii necesari în vederea scoaterii dosarului din impas, relatează AFP.

"Noi am făcut propuneri constructive, pe care le-am amintit vineri", a declarat astăti, pentru AFP, negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, la sosirea la o reuniune cu ambasadorii Celor 27 la Bruxelles.

"Noi am discutat tot weekendul, iar de-acum discuţiile, negocierile, au loc între Guvernul de la Londra şi Parlamentul de la Londra", a adăugat el.

În urmă cu două luni, Camera Comunelor a respins cu o majoritate masivă acordul divorţului încheiat la sfârşitul lui noiembrie de către premierul britanic, Theresa May, cu Bruxellesul, retrimiţându-l pe masa negocierilor.

Însă, în timp ce deputaţii se pregătesc să se exprime prin vot, a doua oară, asupra acestui text, mâine, pare tot mai mult că May nu va avea mare lucru să le prezinte drept nou, deschizând calea unei noi înfrângeri umilitoare.

Acordul este "în încurcătură, cu adevărat în încurcătură", comentează BBC.

Un purtător de cuvânt al conducătoarei conservatoare a anunţat astăzi, că May nu intenţionează, "pentru moment", să se ducă la Bruxelles, pentru a finaliza eventuale modificări de ultim moment.

"Discuţiile cu UE sunt în curs", a declarat el, cu toate acestea, precizând că o declaraţie scrisă a lui May urma să fie publicată azi.

Europenii apreciază că au ajuns la capătul concesiilor pe care le puteau face Guvernului britanic pentru a-i permite să-şi convingă deputaţii să ratifice tratatul retragerii.

Barnier a expus vineri seara, într-o serie de mesaje postate pe Twitter, ultimele propuneri europene.

El a subliniat că UE este pregătită să acorde o valoare "juridic constrângătoare" unor angajamente deja asumate - într-o scrisoare semnată de către preşedinţii Consiliului European, Donald Tusk şi Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker.

Este vorba despre garanţii cu privire la caracterul temporar al "plasei de siguranţă iralndeze" (sau "backstop" în engleză), un dispozitiv din tratatul retragerii în vederea evitării revenirii la o frontieră între cele două Irlande, cu scopul de a menţine Acordurile de Pace din 1998.

Însă această ofertă europeană nu a convins cu adevărat partea britanică. În aceste circustanţe, "este inevitabil ca acest acord al retragerii neschimbat să fie respins încă o dată", au preconizat, în presă, deputatul conservator Steve Baker şi colegul său Nigel Dodds, din cadrul micului partid nord-irlandez DUP, aliat al premierului May în Parlament.

Denunţând strategia Guvernului, un purtător de cuvânt cu privire la Brexit din cadrul Partidului Laburist, Keir Starmer, a deplâns "opt săptămâni de eşec" în discuţiile cu Bruxelles-ul, care au condus "exact nicăieri".

O respingere a acordului ar putea să însemne că Regatul Unit va părăsi UE - în haos - la 29 martie, după 46 de ani de relaţi adesea agitate. Ea ar putea, de asemenea, să conducă la o amânare a ieşirii.

În cazul în care textul va fi respins, May a decis să organizeze un vot miercuri cu privire la posibilitatea unei ieşiri din UE fără acord.

În cazul în care deputaţii refuză această opţiune, ei se vor pronunţa prin vot, joi, asupra unei amânări "limitate" a Brexitului, după 29 martie, informează AFP.

Însă Cei 27 vor trebui să-şi dea acordul, iar liderii europeni au prevăzut că, pentru a fi acceptată, orice amânare este necesar să fie bine justificată.

Europenii nu vor accepta să "avanseze orbeşte", iar poziţia lor va ţine cont "de durata şi finalitatea prelungirii cerute", apreciază un diplomat.

O amânare ar putea, de asemenea, să coste scump Regatul Unit. Cortidianul The Daily Telegraph evoca o factură de peste un miliard de lire sterline pe lună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb