BRI: "Băncile vor suferi pierderi asemănătoare cu cele din 2008, dacă inflaţia nu este controlată"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 iunie 2023

BRI: "Băncile vor suferi pierderi asemănătoare cu cele din 2008, dacă inflaţia nu este controlată"

Experţii avertizează că falimentele bancare apărute în contextul inflaţiei ridicate au crescut riscul de recesiune, conform Business Insider

Criza bancară de la începutul acestui an nu s-a încheiat şi este posibil ca băncile să sufere pierderi asemănătoare cu cele din 2008, dacă Rezerva Federală nu va controla inflaţia, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), scrie Business Insider.

În raportul său anual publicat duminica trecută, aşa-numita bancă a băncilor centrale a pus în lumină efectele de durată ale falimentelor bancare din 2023, începând cu prăbuşirea Silicon Valley Bank la începutul lunii martie. Colapsul SVB, declanşat de pierderile suferite de obligaţiuni pe fondul creşterii ratelor dobânzilor, s-a transformat într-o criză mai amplă a băncilor regionale din Statele Unite, care a dus la căderea Signature Bank şi a First Republic Bank.

Experţii sunt de părere că eşecurile bancare au crescut riscul de recesiune, precum şi pericolul ca mai multe instituţii de credit să se apropie de pragul colapsului. Agustín Carstens, directorul general al Băncii Reglementelor Internaţionale, a avertizat cu privire la posibile pierderi bancare de "un ordin de mărime similar" cu cel din criza financiară din 2008, conform Business Insider.

"Economia globală se află într-un moment critic", a declarat Carstens în timpul conferinţei în care a fost prezentat raportul, subliniind necesitatea de a reduce inflaţia pentru a evita stresul din sistemul financiar. "Provocarea cheie este reducerea completă a inflaţiei, iar ultima milă este de obicei cea mai grea".

În ultimul an, Rezerva Federală s-a luptat cu preţurile ridicate prin creşterea agresivă a dobânzilor. Inflaţia a scăzut până la 4% în luna mai, dar se află încă cu mult peste ţinta pe termen lung a Fed, de 2%. De altfel, este foarte puţin probabil ca banca centrală să reuşească să readucă inflaţia la 2% fără a declanşa o recesiune, conform multor economişti, care semnalează că există semnale ale recesiunii în multe zone ale economiei. Indicatori generici, precum inversarea curbei randamentelor titlurilor de stat, au dat semnale de alarmă într-o bună parte a anului trecut, dar şi indicatori mai puţin tradiţionali, precum vânzările vehiculelor de agrement, semnalează că se profilează o scădere economică, conform Business Insider.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb