Bursa Română de Mărfuri cere explicaţii de la conducerea Bursei de Valori Bucureşti, în calitate de acţionari majoritar al societăţii CCP.RO Bucharest, privind situaţia proiectului ContrapărţiI Centrale, după cum reiese dintr-un raport publicat pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.
BRM a solicitat convocarea adunării acţionarilor BVB cu două puncte pe ordinea de zi, respeciv:
1) Prezentarea de către Consiliul de Administraţie al BVB a unui raport privind situaţia actuală a societăţii CCP.RO Bucharest plus explicarea şi motivarea deciziilor strategice referitoare la constituirea şi operaţionalizarea acesteia iniţiate sau aprobate pe parcurs de către conducere şi/sau reprezentanţii BVB în cadrul Consiliului de Administraţie al societăţii CCP.RO Bucharest, în calitate de acţionar majoritar al societăţii, lider şi garant al proiectului.
2) Mandatarea Consiliului de Administraţie al BVB pentru convocarea adunării acţionarilor CCP.RO Bucharest, între punctele de pe ordinea de zi fiind: aprobarea unei proceduri transparente privind selectarea furnizorului de servicii tehnice pentru operarea platformei Contrapărţii Centrale; aprobarea modificării planului de afaceri aprobat în septembrie 2024, în sensul stabilirii unor termene realiste pentru lansarea serviciilor de compensare; aprobarea modificării actului constitutiv al CCP.RO Bucharest, prin introducerea unei clauze care să prevadă obligativitatea Consiliului de Administraţie al acesteia de a informa acţionarii cel puţin trimestrial cu privire la anumite aspecte.
În solicitarea BRM se menţionează:
"Bursa Română de Mărfuri a fost interesată încă din faza iniţială de proiectul constituirii unei Contrapărţi Centrale independente în România, manifestându-şi deschis disponibilitatea participării directe la aceasta. În condiţiile în care implicarea Bursei Române de Mărfuri nu a fost acceptată de către BVB şi de către partenerul său strategic în proiect, BRM a dezvoltat şi operaţionalizat rapid între timp, propriile servicii de contraparte centrală pentru post-tranzacţionare pe pieţele pe care le administrează".
"BRM este profund îngrijorată de întârzierile deja cronice şi de dificultăţile pe care le întâmpină finalizarea proiectului privind înfiinţarea Contrapărţii Centrale. Înţelegerea sa este că această întârziere poate conduce chiar la compromiterea proiectului în sine sau, cel puţin, la necesitatea ca acesta să fie reluat de la capăt cu reguli noi apărute între timp, care ar trebui acomodate; în aceste condiţii, va fi vorba de un proiect nou cu noi costuri şi o perioadă consistentă de timp până la finalizare".
"Ignorarea ajutorului oferit de către Bursa Română de Mărfuri, constând în suportul tehnologic al aplicaţiei de post-tranzacţionare cel puţin pe partea de produse derivate cu active suport din domeniul energiei, este greu de înţeles, soluţia oferită de BRM fiind funcţională, verificată cu succes în aplicaţii reale, ieftină, eficientă fiabilă, uşor expandabilă şi configurabilă. Acest refuz de a integra experienţa profitabilă a altui operator român, adăugat respingerii solicitării BRM de a investi în acţiunile CCP.RO şi de a face parte din cadrul acţionarilor societăţii depăşeşte cadrul unei simple atitudini ostile, neconforme faţă de presupusul concurent al unuia dintre acţionarii CCP.RO, transformându-se într-o strategie greşită, care contribuie la adâncirea crizei profunde în care se află proiectul".
"Îngrijorarea şi dezamăgirea Bursei Române de Mărfuri se datorează, pe de altă parte, nu numai faptului că sconta pe finalizarea la timp şi demararea funcţionării sistemului administrat de CCP.RO ca posibil utilizator al său, atât ca intermediar, cât şi ca operator de sistem, ci şi din postura sa de acţionar semnificativ al Bursei de Valori Bucureşti. Pierderile sale cauzate BVB de cheltuielile survenite în urma noilor aporturi la capitalul social al CCP.RO, deprecierea vechilor acţionari, scăderea valorii acţiunilor în sine, sunt aspecte de natură să provoace cel puţin nesiguranţă pentru orice acţionar al BVB".
În decembrie anul trecut, BRM a anunţat depăşirea pragului de deţinere de 5% din Bursa de Valori Bucureşti.
La finele anului trecut, CCP.RO Bucharest a ratat autorizarea dosarului Contrapărţii Centrale pe regulamentul EMIR 2, reluând astfel procesul de autorizare pe baza regulamentului EMIR 3. Adrian Tănase, Preşedintele CCP.RO Bucharest, ne-a transmis la acel moment că măsura era menită să asigure predictibilitatea necesară pentru ca operaţionalizarea Contrapărţii Centrale să se facă conform planului de afaceri aprobat de acţionarii CCP-ului în luna septembrie 2024.
Proiectul Contrapărţii Centrale a fost aprobat de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti în ianuarie 2019, iar conform planului de afaceri iniţial, CCP-ul trebuia să fie gata în anul 2020. Contrapartea Centrală este entitatea menită să faciliteze lansarea derivatelor în ţara noastră şi a unor operaţiuni specifice pieţei de capital, precum vânzarea în lipsă, ce acum nu pot fi efectuate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.02.2025, 11:57)
Asa tarziu? ma asteptam din decembrie sa vina cineva la interval dupa ratarea aprobarii conform EMIR II. Dl Purice ori este sictirit ca nu este el furnizorul de soft ori a primit directiva, timpul ne va demonstra