BROKERII ANTICIPEAZĂ: "Rezultatele financiare - reperul investitorilor, până la finalul anului"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iulie 2018

"Rezultatele financiare - reperul investitorilor, până la finalul anului"
  • document ataşat Randamentele acţiunilor emitenţilor din structura indicelui BET, în perioada 29 decembrie 2017 - 9 iulie 2018
    apasă aici pentru a descărca.

    De la începutul lui 2018, BET-TR afişează o rentabilitate de 9,9%, cu mult peste avansul indicelui BET, care a urcat cu 1,4%

    Rezultatele financiare pe care urmează să le publice emitenţii importanţi listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), respectiv cele pentru primul semestru al lui 2018 şi pentru cel de-al treilea trimestru, reprezintă reperul principal care va sta la baza deciziilor pe care le vor lua investitorii la BVB, în cea de-a doua parte a anului, sunt de părere brokerii activi în piaţa de capital consultaţi de Ziarul BURSA.

    În primele luni ale anului curent, piaţa noastră de capital a fost influenţată, ca şi în 2017, de "goana după dividend", în condiţiile în care mulţi emitenţi importanţi de la BVB au propus distribuţii importante de dividende către acţionari. Pe acest fond, cotaţia indicelui BET a depăşit, în ultimele zile ale lunii aprilie, pragul de 9.000 de puncte, nivel pe care referinţa pieţei noastre de capital nu-l mai atinsese de peste 10 ani.

    Ulterior, cotaţia indicelui a început să coboare, ca urmare a unui cumul de factori, printre care incertitudinea privind viitorul Pilonului II de pensii, dar şi a apariţiei datelor ex-dividend (prima zi în care cei ce cumpără acţiuni nu mai beneficiază de dividende, efectul fiind resimţit, în general, printr-o corecţie a preţului în piaţă) pentru cei unsprezece emitenţi din structura coşului de acţiuni, care au distribuit dividende, în 2018.

    În aceste condiţii, de la începutul anului şi până la data de 9 iulie, referinţa bursei noastre afişează o creştere de numai 1,44%, în timp ce indicele BET-TR, ce include şi dividendele, are un avans de 9,9%.

    Gabriel Aldea, Tradeville: "Rezultatele financiare trimestriale capătă, din acest an, o greutate şi mai mare, ca urmare a legii cu privire la posibilitatea de distribuţie de dividende trimestriale"

    Legat de factorii care vor ghida comportamentul investitorilor la BVB, până la finalul anului, Gabriel Aldea, senior broker în cadrul societăţii Tradeville, ne-a transmis: "Dacă, în prima parte a anului, investitorii din piaţa locală se focalizează, în general, pe rezultatele financiare anuale preliminare/auditate ale anului anterior, propunerile legate de dividende sau eventuale evenimente corporative (majorări de capital social cu acţiuni gratuite sau preferenţiale) şi datele cum/ex-dividend aferente, în partea a doua a anului atenţia se concentrează, într-o mare măsură, pe rezultatele financiare publicate de companii, pentru că acestea constituie baza distribuţiilor de dividende viitoare. Rezultatele financiare trimestriale capătă, din acest an, o greutate şi mai mare, ca urmare a legii (aflată în faza de promulgare) cu privire la posibilitatea de distribuţie de dividende trimestriale, deoarece acestea se pot concretiza în dividende acordate investitorilor chiar în cursul anului curent".

    Potrivit domnului Aldea, în mod particular pentru acest an, dintre evenimentele cu potenţial impact asupra pieţei noastre de capital se înscriu: o eventuală decizie a statului român cu privire la Pilonul II de pensii, eventuale noi listări de anvergură la BVB, dar şi elemente care ţin de pieţele externe, cum ar fi evoluţia indicilor bursieri reprezentativi la nivel global şi a celor relevanţi de la nivel regional.

    La jumătatea lunii iunie a acestui an, Camera Deputaţilor a adoptat Legea pentru modificarea şi completarea Legii contabilităţii nr.82/1991, modificarea şi completarea Legii societăţilor nr.31/1990, precum şi modificarea Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.

    Noua lege le permite firmelor dis­tribuirea de dividende trimestrial, şi nu doar o dată pe an, după aprobarea situaţiilor financiare anuale, cum este în prezent.

    Ca să intre în vigoare, legea trebuie promulgată de preşedintele ţării şi publicată în Monitorul Oficial.

    Prime Transaction: "Includerea BVB pe lista pentru accederea în categoria pieţelor emergente, sau ieşirea de pe lista de monitorizare, ar avea un impact semnificativ asupra pieţei noastre"

    La rândul lor, analiştii societăţii de brokeraj Prime Transaction ne-au spus: "În cea de-a doua jumătate a lui 2018 ne putem aştepta ca rezultatele financiare ale emitenţilor să fie din nou în prim-plan, mai ales pe măsură ce ne apropiem de finalul anului şi se prefigurează potenţialul de dividend pentru anul următor. În afară de aces­tea, în anul curent am putea vedea influenţe importante din partea pieţelor străine, afectate de o posibilă escaladare a «războiului comercial» pornit de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump".

    Tot în a doua jumătate a anului urmează să fie publicată o nouă evaluare anuală a FTSE Russell referitoare la clasificarea pieţelor de capital, iar BVB ţinteşte un loc pe lista scurtă pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă, ne-au spus analiştii, conchizând: "O intrare pe această listă scurtă, sau o ieşire de pe Watchlist (n.r. lista de monitorizare), ar avea un impact semnificativ asupra pieţei de capital locale".

    La finalul lunii septembrie a anului trecut, FTSE Russell, agenţia de rating a London Stock Exchange, a păstrat România pe lista pieţelor de frontieră, în contextul în care BVB mai avea de îndeplinit, la acea vreme, patru condiţii pentru a putea primi calificativul de piaţă emergentă. Potrivit FTSE Russell, în septembrie 2017 încă nu aveam o piaţă a acţiunilor liberă şi bine dezvoltată. De asemenea, nu îndeplineam condiţiile privind operaţiunile de custodie, cele privind lichiditatea şi tranzacţiile în afara pieţei.

    Bursa de la Bucureşti a intrat pe lista de monitorizare a agenţiei londoneze în septembrie 2016, în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă.

    Şi Marcel Murgoci, director de operaţiuni al societăţii de brokeraj Estinvest, vede rezultatele financiare pe care le vor publica emitenţii drept principalul element care va ghida comportamentul investitorilor de la bursă, în cea de-a doua parte a anului.

    "Chiar luna viitoare vor fi afişate rezultatele financiare pentru primul semestru al acestui an, iar investitorii pot lua decizii pertinente legate de o posibilă evoluţie viitoare a cotaţiilor.

    Sigur că, probabil, vor apărea şi alte elemente, dar care sunt greu de prevăzut şi care diferă de la un emitent la altul.

    Nu în ultimul rând, este posibil să apară şi evenimente externe pieţei, cum ar fi, de pildă, discuţii despre Pilonul II de pensii, care pot avea un impact major asupra pieţei în ansamblu", ne-a spus directorul de la Estinvest.

    De la începutul anului şi până luni, 9 iulie, cea mai ridicată rentabilitate din cadrul indicelui BET, de 22,03% (luând în calcul şi dividendul brut/acţiune de 0,02 lei) aparţine titlurilor OMV Petrom (SNP).

    Performanţa emitentului a apărut în contextul în care cotaţia petrolului a avut parte de aprecieri, de la începutul anului sortimentul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pentru piaţa americană, urcând cu 22,4% (perioada 29 decembrie 2017 - 9 iulie 2018), în timp ce în cazul ţiţeiului Brent, relevant pentru piaţa europeană, creşterea a fost de aproape 17%.

    Pe următoarea poziţie se află acţiunile Romgaz (SNG), al căror randament a fost de 19,14%, pe fondul acordării unui dividend brut către acţionari, atât din rezultatul anului trecut, cât şi din rezerve de 4,99 lei, care, raportat la preţul de închidere al acţiunii din data de 4 iulie, de 36,8 lei/unitate, ultima zi în care s-au putut achiziţiona titluri pentru a beneficia de dividende, a oferit un randament brut de 13,56%, cel mai mare din cadrul indicelui BET.

    La polul opus se află acţiunile DIGI Communications NV (DIGI), a căror cotaţie a coborât cu 18,95%, iar incluzând şi dividendul, de 0,35 lei/titlu, titlurile operatorului de telecomunicaţii au un randament negativ de 18,03%, de la începutul anului şi până pe 9 iulie.

    Raportat la cotaţia DIGI din data de 18 mai, ultima zi în care s-au putut achiziţiona acţiuni ale operatorului de telecomunicaţii pentru a beneficia de dividend, de 31,6 lei, randamentul brut oferit de emitent a fost de 1,11%, cel mai redus dintre toate companiile din structura indicelui BET care au oferit dividende.

    Cu un recul de 14,66%, acţiunile Transelectrica (TEL) se află pe penultima poziţie a rentabilităţilor din indicele BET, de la începutul anului şi până la data de 9 iulie, în contextul în care pentru anul trecut emitentul a înregistrat o pierdere contabilă de 47,94 milioane de lei, aceasta fiind generată, în principal, de o cheltuială stabilită în baza deciziei de impunere a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în sumă de 99,89 milioane de lei.

    Iniţial, Transelectrica raportase, pentru 2017, un profit net de 26 milioa­ne lei, în scădere cu aproximativ 90% faţă de cel înregistrat în anul 2016, de 272 milioane lei.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. "Rezultatele financiare - reperul investitorilor, până la finalul anului" Total gresit !

      Adevaratul reper al investitorilor este daca si cand avem noua lege pilon 2. Ce mai conteaza rezultatele bune daca se "optionalizeaza" pilonul 2 sau daca se suspenda platile? Ma emotioneaza felul in care micuta noastra piata ilichida incearca sa para netulburata de aceasta amenintare existentiala. Avem cresteri peste cresteri , o frumusete . Cumperi 10.000 de actiuni SNG , creste cu 1% . Cumperi 100.000 de actiuni TLV, creste cu 1%. Cumperi 1000 de actiuni pe inchidere , creste cu 1% etc etc :) 

      1. Bursa n-am fost mai diferita nici inainte sa existe pilonul 2, ASA ca daca fondurile de pensii nu mai cumpara, nu va fi mare diferenta. Problema e ca investitorii, brokerii si politicienii sunt incompetenti, fiecare pe partea lui.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb