Brokerii: Combinatele "Mechel", importanţă redusă pentru Bursă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2012

Brokerii: Combinatele "Mechel", importanţă redusă pentru Bursă

Societăţile deţinute de Mechel deţin o pondere mică din totalul volumului de tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti, potrivit brokerilor, astfel că BVB nu ar fi prea afectată de concretizarea intenţei Mechel să îşi vândă combinatele din România.

Grupul Mechel are listate la BVB societăţile "Mechel" Târgovişte (simbol COS), "Mechel" Câmpia Turzii (INSI) şi "Laminorul" Brăila (LMRU).

Acţiunile COS au încheiat şedinţa de ieri la 0,44 lei/unitate, în scădere cu 6,48% faţă de ziua anterioară, în timp ce preţul INSI era de 0,21 lei/unitate, ieri.

Titlurile LMRU nu au mai fost tranzacţionate din 12 septembrie.

"Pentru BVB eventuala schimbare a acţionarului majoritar în companiile deţinute în prezent de Mechel nu ar însemna nimic", este de părere Mihai Iulian Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţă de Capital Direcţia Strategie Cercetare de Piaţă şi Macroeconomică BCR.

Domnia sa ne-a declarat: "Nici chiar dispariţia acestor companii, foarte delicată pentru anvergura dezvoltării economice în ramuri importante, nu ar însemna emoţii mari pentru bursa noastră. Motivaţia constă în vizibilitatea şi lichiditatea scăzută a acestora pentru BVB. Din păcate, BVB pare mai degrabă un exerciţiu de laborator, prin prisma reprezentativităţii sale privită prin raportare la structura economiei româneşti. Există foarte puţine companii cu adevărat vizibile la BVB care să reprezinte sectoare cu adevărat importante în PIB. Spre exemplu, nu există nicio companie listată relevantă din agricultură/industria alimentară (cei mai vizibili emitenţi fiind Boromir şi Albalact, dar departe de statutul de alternativă majoră de investiţie pe o piaţă organizată de acţiuni), niciun emitent relevant din domeniul lucrărilor de construcţii, materiale de construcţii, telecomunicaţii, IT/software etc. De asemenea, industria prelucrătoare este ca şi nereprezentată, lipsind companii de anvergură, cea mai vizibilă putând fi considerată Compa Sibiu. Cu alte cuvinte, BVB ar suferi direct, doar dacă ar pierde companii din energie, SIF-uri, sector bancar, farmaceutic, altfel celelalte aproape nu ar conta dacă ar pleca.

Miza ar fi ca emitenţi buni mai puţin vizibili să fie aduşi pe un palier mai bun de audienţă (a se vedea Conpet, Oil Terminal, Albalact, Prospecţiuni etc) şi mai ales ar fi stringentă nevoie de realizarea de listări relevante ale unor companii importante de stat (Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica), urmate de companii private importante. Altfel, bursa noastră va avea o anvergură ce-i va consacra doar un statut de experiment economic".

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: Vânzarea combinarelor Mechel, oportunitate şi pericol

Dacă vânzarea combinatelor deţinute de Mechel se concretizează, ea poate însemna şi o oportunitate, dar şi un pericol, este de părere Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville".

Domnia ne-a declarat: "În cazul în care a creşte free-float-ul acestor combinate, iar activitatea lor ar rămâne viabilă economic, investitorii locali ar avea o oportunitate de investiţii cu un potenţial mai ridicat. Riscurile sunt ca aceste întreprinderi să nu facă faţă presiunilor concurenţiale sau ca, odată cumpărate, să fie delistate şi astfel BVB să piardă din emitenţi. Pentru moment nu există vreo certitudine".

Marcel Murgoci, Estinvest: "Cred că închiderea combinatelor Mechel şi vânzarea activelor va conduce la probleme sociale locale"

Din punctul de vedere al tranzacţiilor, societăţile deţinute de Mechel deţin o pondere mică din total volum de tranzacţionare pe BVB, ne-a spus Marcel Murgoci, director de operaţiuni "Estinvest", care a adăugat: "Cred că închiderea combinatelor Mechel şi vânzarea activelor va conduce la probleme sociale locale dar şi la dificultăţi financiare la nivelul comunităţilor locale".

Simion Tihon, "Prime Transaction": "BVB poate beneficia de un grup nou de investitori"

Dacă Mechel va găsi contraparte pentru activele anunţate, BVB poate beneficia de un grup nou de investitori pe piaţă, consideră Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". În opinia sa, este greu de calculat o pierdere pentru BVB, în situaţia în care companiile unde Mechel este acţionar au un "free -float" redus şi deci o lichiditate slabă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb