Brokerii: Este momentul ca investitorii să "cearnă" acţiunile cu potenţial

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie 2010

Brokerii: Este momentul ca investitorii să "cearnă" acţiunile cu potenţial

Brokerii nu exclud, acum, posibilitatea unor corecţii semnificative ale cotaţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti, după un an în care multe dintre acţiunile listate au înregistrat creşteri şi de trei cifre. Puţine titluri pot egala, însă, evoluţia "Dafora" Mediaş (simbol DAFR), care s-au apreciat de peste şase ori, în ultimul an, ajungând la 0,158 de lei/titlu, la finele săptămânii trecute.

O creştere spectaculoasă au înregistrat şi acţiunile singurului intermediar listat la bursă, "Broker" Cluj (simbol BRK), care au crescut cu aproape 400%, din martie, anul trecut, la 0,325 lei/titlu.

Titlurile "Băncii Transilvania" (TLV) au urcat cu 272% în ultimul an, ajungând la 2,33 lei/acţiune, la finele săptămânii trecute, în timp ce acţiunile "BRD-Groupe Societe Generale" (BRD) s-au scumpit cu peste 260%. Creşteri semnificative au înregistrat şi acţiunile "Alumil Rom Industry" (simbol ALU), care au cres-cut, în ultimul an, cu 280% şi titlurile "Alro" Slatina (simbol ALR),care au urcat cu aproape 250%.

"Evoluţia bursieră din această perioadă nu ar trebui să surprindă pe nimeni, este perioada în care măsurile anti-criză au dat primele rezultate, iar bursele au reacţionat în consecinţă", afirmă Rareş Sofariu, manager de portofoliu la KD Capital Management.

Printre cauzele care au stat la baza aprecierilor semnificative din ultimele 12 luni se numără, potrivit lui Andrei Petrescu, de la "Prime Transaction", şi scăderea dobânzilor la "cash", ceea ce a determinat investitorii să se orienteze spre acţiuni, dar şi schimbarea aşteptărilor acestora, odată ce au ajuns la concluzia că un eveniment precum prăbuşirea Lehman Brothers nu se va mai repeta.

"Dintre activele la dispoziţia unui investitor în această perioadă, acţiunile au fost singurele pe un trend de creştere clar, cu un risc relativ mic şi cu o lichiditate suficientă pentru majoritatea investitorilor", susţine Andrei Petrescu.

Ce urmează în continuare

Bursa de Valori Bucureşti a închis şedinţa de vineri cu deprecieri uşoare pe toţi indicii, cel mai mult scăzând cel al societăţilor de investiţii financiare, cu 1,93%. Brokerii se aşteaptă ca scăderile să continue în perioada următoare.

"Dupa evoluţia spectaculoasă din 2009, majoritatea acţiunilor au avansat la un nivel prea ridicat. De exemplu, PER-ul BET-C este dublu faţă de cel din decembrie 2008", precizează Georgiana Păceşilă, de la "Confident Invest", adăugând: "Vor suferi corecţii ample acele companii care au beneficiat de atenţia investitorilor < la grămadă >, deoarece puţine vor fi sectoarele care vor performa în 2010 şi acesta ar fi un moment bun ca investitorii să cearnă acţiunile cu potenţial".

Brokerii sunt de părere că eventualele corecţii de la BVB sunt sănătoase pentru piaţă şi nu ar trebui să pună pe fugă investitorii. Andrei Petrescu ne-a spus: "În perioada următoare, nu exclud o corecţie, ca de alt-fel după orice creştere rapidă şi de amplitudine mare. Acest lucru nu ar trebui să determine investitorii să iasă de pe acţiuni pentru că, aşa cum ne-au arătat scăderile care au existat de-a lungul acestui trend major de creştere început în martie anul trecut, o ieşire fără cumpărare la loc te poate face să pierzi aprecierea ulterioară. Din punctul meu de vedere, ieşirea ar trebui să fie punctuală de pe emitenţii la care aşteptările de apreciere s-au redus, şi graduală până când trendul de creştere este clar întrerupt".

Investitorii sunt cu ochii pe Adunările Generale

Potrivit Georgianei Păceşilă, inves-titorii vor urmări cu foarte mare atenţie Adunările Generale programate în perioada următoare şi bugetele pentru anul în curs. Domnia sa ne-a spus: "Cred că în perioada următoare ochii investitorilor vor fi îndreptaţi către Adunările Generale ale societăţilor şi propunerile din cadrul acestora.

Până în momentul de faţă, circa 30 de societăţi de la cota Bursei au convocat AGA, iar o bună parte dintre acestea şi-au propus să-şi recompenseze acţionarii fie prin dividende, fie prin majorări de capital.

Deşi sunt de părere că o scurtă perioadă de corecţii ar fi una sănătoasă, cred că până la datele de înregistrare am putea vedea o evoluţie în lateral şi am putea asista la volatilităţi mai moderate.

Cred că şi Bugetele de Venituri şi Cheltuieli ale companiilor vor fi urmărite cu interes pentru a observa cum văd managerii emitenţilor anul acesta".

Indicele BET-C a înregistrat, în ultimul an, o apreciere de aproape 170%, la 3.394,48 puncte la finele săptămânii trecute, în timp ce BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a marcat o creştere de 204%, până la 5.898,45 de puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb