Brokerii: Performanţa titlurilor BVB depinde de ofertele publice anunţate de stat

RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 septembrie 2012

Brokerii: Performanţa titlurilor BVB depinde de ofertele publice anunţate de stat
  • document ataşat BVB (04.01-04.09.2012)
    apasă aici pentru a descărca.

    Preţul titlurilor Bursei de Valori Bucureşti (simbol BVB) a avut o evoluţie negativă, de la începutul anului, reflectând scăderea interesului investitorilor pentru bursa locală, sunt de părere brokerii. Potrivit surselor citate, succesul ofertelor publice anunţate de stat, dar şi o corelare a pieţei locale cu pieţele europene, ar putea influenţa pozitiv cotaţia titlurilor BVB.

    Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Performanţa slabă a pieţei a dus la o evoluţie dezamăgitoare a titlurilor BVB"

    Evoluţia preţului de tranzacţionare a titlurilor BVB reprezintă unul dintre cele mai bune barometre ale ritmului şi stadiului de dezvoltare a pieţei de capital autohtone, este de părere Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest".

    Domnia sa ne-a declarat: "Performanţa pieţei a fost una foarte slabă, în ultimii ani, dacă ne uităm la evoluţia lichidităţii medii zilnice, la numărul de IPO-uri (n.r. Oferte Publice Iniţiale) din ultimii ani, sau la numărul şi structura investitorilor prezenţi, în acest moment, în piaţă. Performanţa slabă a pieţei a dus, în mod logic, la o evoluţie dezamăgitoare, pentru in-vestitori, a titlurilor BVB".

    Din păcate, în acest moment, piaţa de capital este mai dependentă ca oricând de listările companiilor de stat, a subliniat Nicu Grigoraş. Doar un program de listări foarte bine articulat de către reprezentanţii statului român poate readuce piaţa pe o traiectorie pozitivă într-un orizont scurt de timp, a mai explicat brokerul de la "Intercapital Invest". Domnia sa ne-a mai precizat: "Fără intervenţia statului, revenirea pieţei la nivelele din 2007 este posibilă doar într-o perioadă foarte îndelungată de timp. Titlurile BVB vor urmări, în continuare, foarte fidel, indicatorii de performantă ai pieţei".

    Simion Tihon, "Prime Transaction": "Acţiunile BVB au scăzut, anul acesta, cu aproape 19%"

    Acţiunile BVB au scăzut, anul acesta, cu aproape 19%, titlurile înregistrând, astfel, o subperformanţă în raport cu toţi indicii bursieri, ne-a precizat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".

    "Scăderea interesului pentru acţiunile BVB din partea SIF-urilor, fondurilor Franklin Templeton şi băncilor, cât şi rezultatele financiare direct proporţionale cu lichiditatea bursieră, au determinat un trend descendent atât pentru preţul acţiunilor, cât şi pentru volumele tranzacţionate", ne-a declarat brokerul.

    Perspectiva pentru aceste titluri este bine corelată cu evoluţia de ansamblu a pieţei de capital, iar o creştere a lichidităţii s-ar regăsi, cu siguranţă, în viitoarele situaţii financiare ale companiei, a mai adăugat domnia sa.

    Printre evenimentele capabile să influenţeze cotaţia titlurilor BVB, Simion Tihon aminteşte listările pe care le anunţă statul, un cotext internaţional optimist, alături de măsuri concrete prin care Bursa, prin instrumente cu venit fix, să fie o opţiune viabilă pentru cei care îşi îndreaptă, acum, capitalul spre depozitele bancare.

    Domnia sa ne-a explicat că statul se împrumută acum oferind randamente superioare dobânzilor bancare. "Dacă aceste randamente ar fi uşor accesibile populaţiei, cred că o parte din cei care îşi ţin acum economiile la bănci ar veni către piaţa de capital", a subliniat brokerul.

    Validarea de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a domnului Victor Cionga în funcţia de director general ar putea avea, în opinia lui Simion Tihon, o influenţă indirectă asupra cotaţiei acţiunilor BVB, dar nu într-un interval de timp scurt.

    Marius Mureşan, "BT Asset Management": "O clarificare legată de managementul companiei este binevenită"

    Evoluţia acţiunii BVB reflectă scăderea interesului pentru bursa locală, fapt care reiese din diminuarea valorii de tranzacţionare, este de părere Marius Mureşan, Analist Investiţii la "BT Asset Management".

    De asemenea, întârzierea privatizărilor la companiile de stat, listarea alternativă a "Fondului Proprietatea" la Varşovia şi evoluţia pieţelor din Europa au contribuit, şi ele, la evoluţia negativă a acţiunii BVB, a mai subliniat domnia sa.

    Analistul ne-a declarat: "Pe termen scurt, credem că performanţa (n.r. acţiunilor BVB) este legată de încheierea cu succes a ofertelor publice de vânzare ale statului. Evaluările reduse de pe pieţe sunt un obstacol pentru potenţialele firme private interesate de listare.

    Pe termen lung, BVB ar putea fi o investiţie profitabilă, în situaţia în care bursa urmează o evoluţie similară cu cea din alte ţări (dacă îi creşte importanţa ca sursă alternativă de finanţare a companiilor)".

    O clarificare legată de managementul companiei este, binevenită, a mai adăugat Marius Mureşan. Domnia sa ne-a explicat că, în situaţia în care CNVM nu îl va valida pe Victor Cionga în funcţia de director general al Bursei, s-ar produce un efect negativ asupra titlurilor companiei, deoarece va trebui să se facă un nou proces de selecţie, care va determina prelungirea perioadei de incertitudine.

    Ofertele statului s-au tot amânat, lăsând piaţa în expectativă. FMI ne presează însă să facem oferta secundară "Transgaz" în această lună, în timp ce pentru celelalte oferte a mai acceptat amânări.

    În ceea ce priveşte valiadarea lui Victor Cionga, aceasta este aşteptată dintr-o clipă în alta.

    Titlurile BVB se tranzacţionau, spre finalul şedinţei de ieri, la preţul de 23,55 lei/acţiune, în creştere cu 0,43% faţă de şedinţa precedentă.

    Opinia Cititorului ( 4 )

    1. Poate o vedem iar la 45:)

      performanta bursei depinde de performanta brokerilor...la munca la cautat noi emitenti, nu la intins mana la cersit la stat...statul o sa tina cu dintii de companiile de stat, ca doar nu sunt prosti politicienii sa dea din cozonac la toata lumea...asa ca incetati cu visele erotice cu Romgaz si Hidro si cu amintirile despre 8% la cupoane....brokerajul e chiar singura voastra palcere? :))...altceva nu mai stiti sa faceti?...ati primit o bursa cadou si ati ingropat-o...majoritatea a ales sa incurajeze tunurile si combinatiile in loc sa incurajeze munca...ca peste tot in romanica. Hai sa inchidem BVB, sa asteptam 3 ani sa moara brokerii paraziti de foame si apoi sa o redeschidem pe baze curate..oricum in astia 3 ani nu o sa se intample nimic....

      1. exagerezi. nici clienti nu mai au bani sau le e frica. degeaba vii cu actiuni noi...vezi cele de afara

        Trebuie sa fie mai activi si sa dezvolte noi idei de bussines.

        Bursa a fost impartita pe gratis si in 2007 se vedeau toti milionari fara sa faca nimic....si chiar nu au facut nimic.! 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    14 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9761
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb