BROKERII: "Profitul Petrom, sub aşteptări, din cauza taxelor mai mari şi a scăderii vânzărilor"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 14 mai 2014

"Profitul Petrom, sub aşteptări, din cauza taxelor mai mari şi a scăderii vânzărilor"

Profitul Petrom a fost sub aşteptările brokerilor de pe piaţa noastră de capital, care ne-au declarat că rezultatele companiei din primul trimestru au fost afectate mai puternic decât estimările lor de noile taxe şi condiţiile din piaţa de energie şi carburanţi, care au condus la scăderea vânzărilor.

Ieri, conducerea Petrom a anunţat că valoarea vânzărilor consolidate din primul trimestru a fost de 5,296 miliarde lei, cu 9% mai mică decât în primele trei luni ale anului trecut, dar şi că profitul net al companiei a scăzut, în perioada menţionată, cu 19% la 1,07 miliarde lei.

Adela Hagiu, reprezentantul SSIF Broker, ne-a declarat că OMV Petrom a avut un prim trimestru slab raportat la procentul de scădere a profitului, însă doar uşor sub aşteptările pieţei. Domnia sa ne-a menţionat: "Factori care au afectat negativ profitul operaţional au fost vânzările de ţiţei mai mici, aprecierea RON faţă de USD, preţul mai mic la ţiţei, creşterea cheltuielilor cu amortizarea ca urmare a investiţiilor, precum şi taxa pe construcţii speciale".

Reprezentantul SSIF Broker ne-a spus că rezultatele companiei au fost impactate şi de condiţiile dificile de pe piaţa de electricitate, care, coroborate cu creşterea preţului la gaze, pun presiune pe profitabilitatea centralei de la Brazi. "Profitul net a fost influenţat şi de rezultatul financiar negativ care a fost afectat de rezultatul controlului fiscal din sucursala din Kazakhstan (acesta a dus şi la o rată efectivă a impozitului mai mare)", a adăugat Adela Hagiu.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville, ne-a declarat: "În ceea ce ne priveşte, Petrom ne-a confirmat aşteptările în privinţa cifrei de afaceri în primul trimestru, dar a fost sub aşteptări în privinţa profitabilităţii, atât în ceea ce priveşte profitul operaţional, cât şi în privinţa rezultatului net".

Şi domnia sa a menţionat că principalele motive pentru scăderea profitului sunt deprecierea preţului petrolului şi un rezultat financiar mult mai slab decât în primele trei luni din 2013. La acestea se adaugă o eficienţă fiscală în scădere, datorată unor penalităţi fiscale aplicate filialei Petrom din Kazahstan, a continuat reprezentantul Tradeville.

Domnul Dumitrescu apreciază: "Pe măsură ce va creşte activitatea de explorare şi producţie, rezultatele Petrom vor fi din ce în ce mai sensibile la variaţiile preţului petrolului. În plus, evenimente de natura celui din Kazahstan sau a taxei pe construcţii speciale sunt frecvente în viaţă companiilor de anvergura SNP. Pe de altă parte, este de aşteptat ca investiţiile în explorare (mai ales cele din arealul Marii Negre) să conducă la rezultate foarte bune în viitorii ani, motiv pentru care considerăm SNP o investiţie bună şi pentru cei care au un orizont de timp lung".

Însă, Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction, ne-a spus că OMV Petrom a raportat rezultate în ton cu aşteptările. Domnia sa a comentat: "Este foarte probabil ca efectul activităţii de vânzare a gazelor şi a energiei la care se adaugă şi taxa specială pe construcţii, care şi-au adus aportul la scăderea afacerilor şi profitului Petrom să se menţină pe tot parcursul anului. Chiar aşteptările companiei sunt în acest sens".

Cotaţia SNP, sensibilă la reducerea participaţiei FP şi la descoperirile din Marea Neagră

Simion Tihon ne-a declarat că titlurile Petrom vor rămâne un punct de interes pentru investitorii pe piaţa de capital şi crede că vor continua să trezească interesul celor nemulţumiţi de randamentele existente pe piaţă monetară. Domnia sa ne-a explicat: "Pe termen mediu, cred că rezultatele Petrom vor reuşi să mulţumescă aşteptările optimise ale investitorilor. În altă ordine de idei, cotaţia titlurilor OMV Petrom va rămâne sensibilă la momentul în care Fondul Proprietatea îşi va diminua expunerea pe această companie".

Conform Adelei Hagiu, cotaţia bursieră a Petrom ar putea fi influenţată de eventuale update-uri privind Neptun Deep (campania de foraj din Marea Neagră se va relua la jumătatea anului) şi de negocierile privind regimul de redevenţe, care s-ar putea finaliza după alegerile prezidenţiale. Alţi factori de influenţă sunt, în opinia domniei sale, evoluţia preţului gazelor pe piaţa liberă, precum şi de faptul că Fondul Proprietatea (FP) şi-ar putea reduce participaţia.

Ovidiu Dumitrescu ne-a declarat că, în prezent, cotaţiile SNP sunt afectate atât de ştirea că FP va vinde circa 5% din acţiunile companiei (lucru care se va materializa, probabil, până la începutul acestei toamne), cât şi de tensiunile din Ucraina. Pe termen mai lung, aşteptările domniei sale pentru cotaţiile SNP sunt în linii mari, la fel cu cele ale pieţei care, conform Reuters, estimează cotaţii de 0,55 RON/acţiune.

Mariana Gheorghe: "Performanţa noastră financiară reflectă povara fiscală şi cererea scăzută de energie"

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat, ieri: "Performanţa noastră financiară din primul trimestru reflectă povara fiscală mai mare şi mediul de piaţă deteriorat. Cererea scăzută pe pieţele de gaze, electricitate şi combustibili, împreună cu marjele de rafinare mai mici au fost doar parţial compensate de iniţiativele de excelenţă operaţională şi management al costurilor în toate diviziile de activitate".

Costurile de producţie ale Grupului Petrom, exprimate în USD/bep, au crescut cu 14%, în principal din cauza costurilor mai mari în România, a efectelor nefavorabile ale cursului de schimb (deprecierea USD faţă de RON) şi a volumelor mai mici de producţie disponibile pentru vânzare, se arată în raportul companiei. În România, costurile de producţie exprimate în USD/bep (barili echivalent petrol) au crescut cu 16%, iar cele exprimate în RON/bep au crescut cu 14% faţă de T1/13, în cea mai mare parte din cauza noului impozit pe construcţii, conform sursei citate.

Consumul estimat de gaze naturale al României a scăzut cu 9% în primul trimestru că urmare a contracţiei cererii sectorului industrial, precum şi că efect al iernii mai blânde. Volumul vânzărilor de gaze ale Petrom s-a diminuat cu 18%, reflectând şi extracţia mai mică din depozitele subterane.

Potrivit Petrom, consumul de electricitate al ţării noastre s-a diminuat cu aproximativ 3%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb