Brokerul Ştefan Terziu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Carpatica Invest

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2022

Sursa foto: Facebook/Ştefan Terziu

Sursa foto: Facebook/Ştefan Terziu

Faptele grupului infracţional organizat de la SSIF Carpatica Invest SA au fost prima dată sesizate în 2012 Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare

Brokerul Ştefan Terziu, urmărit penal din 2014 de DIICOT, a fost condamnat la finalul lunii ianuarie la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul Carpatica Invest, pentru infracţiuni privind încălcarea legii pieţei de capital, potrivit deciziei instanţei consultată de ziarul BURSA. În ansamblu, Ştefan Terziu a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, spălare de bani în formă continuată, uz de fals şi instigare la fals informatic, în timp ce pentru infracţiunea de manipulare a pieţei de capital instanţa a dispus încetarea procesului penal ca efect al împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.

Ştefan Terziu este principalul inculpat în acest dosar în care au mai fost condamnaţi în 28 ianuarie inculpaţii Andrei Terziu (fratele lui Ştefan Terziu), dar şi prietena acestuia din urmă, Neagu Elena Gabriela, amândoi cu suspendare pentru înşelăciune, fals informatic şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani în formă continuată şi complicitate la înşelăciune.

Dan Samoilă Gândilă, Bogdan Marius Pietrăreanu şi Ilie Marius Velţan, trei persoane cu funcţii de conducere în SSIF Carpatica, au fost de asemenea condamnate. Dintre aceştia doar Dan Samoilă Gândilă a primit închisoare cu executare (4 ani) pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la fals informatic şi complicitate la înşelăciune, în timp ce Pietrăreanu şi Velţan au primit fiecare câte 2 ani şi 8 luni cu suspendare şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizare a făptuitorului şi acces ilegal la un sistem informatic /instigare la acces ilegal la un sistem informatic.

Totodată, SSIF Carpatica Invest SA a fost condamnată şi amendată cu 100.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunii continuate de spălare de bani, în timp ce pentru acuzaţia de manipulare a pieţei de capital instanţa a dispus încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale. De asemenea, s-a dispus menţinerea sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile în sumă de până la 4,4 milioane de lei deţinute de SSIF Carpatica Invest SA, precum şi pe alte bunuri ale lui Ştefan Terziu şi Dan Samoilă Gândilă.

Cei condamnaţi au fost de asemenea obligaţi de instanţă la plata în solidar a aproape 2,64 milioane de lei persoanelor vătămate constituite părţi civile în proces. Instanţa a mai dispus şi confiscarea unor sume de bani însuşite pe nedrept de inculpaţii Ştefan şi Andrei Târziu de la clienţii SSIF Carpatica Invest în cuantum de 0,53 milioane de lei. Prejudiciul total calculat de anchetatori în acest dosar este de 3,17 milioane de lei.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Amintim că acest caz a fost sesizat public, în octombrie 2012, în ziarul "BURSA", de investitorul Andrei Anghel, care şi-a acuzat brokerul de la Carpatica Invest, Ştefan Terziu, că a efectuat tranzacţii neautorizate pe contul său, în baza unor acte pe care le-ar fi falsificat. Andrei Anghel ne-a spus, în 2012, că deşi era acţionar numai la Fondul Proprietatea, brokerul său ar fi efectuat tranzacţii ne­autorizate cu alte acţiuni. Atunci, domnia sa ne-a precizat că a depus la Poliţie şi la CNVM circa 180 de ordine nesemnate, care au fost operate: "Am depus şi alte sute de ordine pe care semnătura mea era falsificată. Se poate face expertiză". Ulterior, abia în aprilie 2014, procurorii DIICOT au anunţat că au derulat o operaţiune de anihilare a unei grupări infracţionale, specializată în manipularea pieţei de capital, au derulat percheziţii şi au început urmărirea penală asupra a cinci suspecţi, inclusiv Ştefan Terziu.

Carpatica Invest se plasa în 2012 pe locul al 11-lea în topul brokerilor de la Bursa de la Bucureşti

În septembrie 2016, procurorii DIICOT au anunţat că l-au reţinut pentru 24 de ore pe brokerul Ştefan Terziu, reţinere ce a avut loc la patru ani de la sesizările lui Andrei Anghel şi la doi ani după ce DIICOT anunţase că a derulat operaţiune de anihilare a grupării infracţionale .

În 2014, brokerul Ştefan Terziu şi-a susţinut nevinovăţia. Atunci, Ştefan Terziu a declarat pentru BURSA că el însuşi a făcut plângere penală la DIICOT şi DNA împotriva "Carpatica Invest" şi ASF, pentru abuz în serviciu. În 2012, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM - predecesoarea ASF) a dat cinci amenzi casei de brokeraj Carpatica Invest, de aproximativ 150.000 de lei, a sesizat Poliţia şi a suspendat autorizaţia lui Ştefan Terziu. Printre cei amendaţi se numărau şi Bogdan Pietrăreanu, Dan Samoilă Gândilă şi Marius Velţan, primii doi fiind reprezentanţi ai departamentului de control intern şi Velţan conducător al SSIF Carpatica Invest. Acesta din urmă a declarat pentru BURSA în octombrie 2012 că amenzile au fost aplicate de CNVM pentru că "nu au adoptat măsurile necesare pentru prevenirea faptelor".

Totodată, în septembrie 2014, acţionarii "Carpatica Invest" au aprobat dizolvarea societăţii şi lichidarea voluntară. La finalul anului 2015, alte două foste cliente ale intermediarului, Camelia Bozianu şi Marcela Bozianu, au declarat ziarului BURSA că au fost păgubite cu 0,2 milioane de lei de brokerul Ştefan Terziu. Pe lângă acestea, s-au constituit parte civilă în proces şi investitorii Andrei Anghel şi Ilie Andrei, Dinu Mirel Bârsan şi Tudor Grigore.

Carpatica Invest se plasa în 2012 pe locul al 11-lea în topul brokerilor de la Bursa de la Bucureşti în condiţiile în care intermediase tranzacţii de aproape 407 milioane lei în primele nouă luni din respectivul an.

Dosarul a fost trimis în instanţă de DIICOT - Serviciul Teritorial Piteşti

Organele de urmărire penală au fost sesizate prima dată prin plângere penală, formulată în data de 26 iulie 2012 de investitorul Andrei Anghel din Argeş, cu privire la faptul că, în perioada septembrie 2011-mai 2012, funcţionarii SSIF Carpatica i-au tranzacţionat în mod fraudulos acţiunile emise de Fondul Proprietatea pe care le deţinea la această societate de servicii şi investiţii financiare, prin contrafacerea semnăturilor de pe ordinele de tranzacţionare şi fără să aibă acordul său prealabil, producându-i în acest mod un prejudiciu de 2.200.000 de lei, la care se adaugă beneficiul nerealizat. Plângerea a fost înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş şi declinată ulterior în favoarea DIICOT, Serviciul Teritorial Piteşti.

Şi organele de cercetare penală ale Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti s-au sesizat din oficiu cu privire la aceleaşi aspecte. De altfel şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a sesizat, în luna octombrie a anului 2012, Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR pentru aceleaşi fapte.

După cum arată jurnaldeargeş.ro, în urma plângerii penale, procurorii DIICOT Piteşti au devoalat procedura de tranzacţionare a instrumentelor financiare, dar şi mecanismele frauduloase puse în operă de brokerul Ştefan Terziu cu ajutorul celorlalţi condamnaţi şi rolul jucat de acesta în fraudarea mai multor clienţi. Pe baza probelor administrate s-a stabilit că Ştefan Terziu a deţinut calitatea de agent delegat de servicii şi investiţii financiare începând cu data de 30 ianuarie 2011, când a semnat un contract de muncă în baza unei decizii a CNVM, cu SSIF Carpatica, având ca principale atribuţii de serviciu, conform fişei postului, introducerea ordinelor de vânzare şi cumpărare în softul intern de tranzacţionare, asigurându-se că toate caracteristicile respectivului ordin sunt conforme cu cele solicitate de client. De asemenea, după ce se încheia un contract cu un client, agentul delegat îi deschidea acestuia un cont în softul Brokassist care putea fi alimentat din acel moment cu acţiuni şi în care se puteau introduce ordine de tranzacţionare. Cu toate că nu avea raporturi de muncă cu SSIF Carpatica, fratele agentului, Andrei Terziu, şi prietena lui din acea vreme, Elena Gabriela Neagu, prestau servicii în beneficiul SSIF cu acordul tacit al conducerii societăţii, fiind remuneraţi "la negru". Încă de la debutul raporturilor de colaborare cu societatea, Ştefan Terziu a muncit "din greu" la constituirea unui grup infracţional organizat împreună cu fratele său Andrei şi cu prietena acestuia Elena Gabriela, grupare care a avut ca obiect înşelarea clienţilor SSIF Carpatica precum şi practici de manipulare a pieţei de capital, adică operarea de tranzacţii care dau semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare menţinând la un nivel anormal sau artificial ori uzând de procedee fictive sau alte forme de înşelăciune.

În linii mari, planul infracţional pus în operă de Ştefan Terziu consta în deposedarea victimelor de acţiuni sau de bani prin tranzacţionarea repetată a acţiunilor fără să existe dispoziţie prealabilă şi scrisă a titularilor acestora, în scopul creşterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, cum ar fi societăţile Baza Ateliere şi Transport SA Arad, Urbis Armături Sanitare SA Bucureşti şi Agromec SA Giurgiu, urmată de însuşirea contravalorii acţiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop. Procedura era următoarea: clientul care avea în portofoliu un număr de acţiuni de regulă emise de Fondul Proprietatea se prezenta la societatea de servicii şi investiţii financiare, unde formula o cerere de deschidere de cont şi încheia un contract de intermediere. Mai departe, clientul putea să dispună de contravaloarea acţiunilor dacă era client unic, sau agentul SSIF să procedeze din ordinul său scris şi prealabil la vânzarea ori cumpărarea unor acţiuni fiind specificat clar în ordin câte instrumente financiare şi alte detalii, procedură care nu a fost însă respectată de Terziu. Mai mult, acesta i-a determinat pe fratele său şi pe prietena acestuia să semneze la rubrica destinată semnăturii agentului şi clientului şi să falsifice astfel ordinele de tranzacţionare. Şi pentru că sistemul informatic genera automat data imprimării pe formularele de confirmare a tranzacţiilor, inculpaţii decupau zona respectivă cu un cutter. Mai mult, i-a determinat pe cei doi să-şi deschidă conturi de tranzacţionare pe care le-a utilizat tot în scopul tranzacţionării repetate a unor instrumente neatractive pe piaţă dar a căror valoare a crescut substanţial ca urmare a manipulării pieţei de capital efectuate.

Condamnaţii umflau în mod artificial preţul acţiunilor slab cotate

De exemplu, prin astfel de operaţiuni interzise de lege, în perioada 16 iunie 2008 - 5 mai 2011, Ştefan Terziu împreună cu alte persoane a reuşit să crească artificial preţul acţiunilor SC Agromec SA Giurgiu, societate care se confrunta cu o situaţie economico financiară gravă, de la valoarea de 0,03 lei la 273 de lei o acţiune, efectuând 83 de tranzacţii prin intermediul conturilor clienţilor, dar fără acordul prealabil al acestora. Prin această modalitate, Ştefan Terziu a adus prejudicii însemnate investitorilor Andrei Anghel din Mărăcineni, Ilie Anghel din Moşoaia, precum şi investitorului Ioan Velcioiu din Piteşti, toţi trei având calitatea de părţi civile în dosar.

O altă modalitate de inducere în eroare a clienţilor SSIF practicată de Terziu împreună cu persoane din anturajul său consta în prezentarea respectivilor indivizi ca având calitatea de angajaţi SSIF în funcţii de conducere, urmată de determinarea victimelor de a încheia procuri notariale prin intermediul cărora inculpaţii erau împuterniciţi să îi reprezinte în faţa instituţiei financiare, inclusiv să deschidă conturi bancare şi să efectueze operaţiuni pe aceste conturi cu toate că modalitatea legală era alta. Terziu, care avea ca atribuţiuni, printre altele, oferirea de consultanţă clienţilor, le explica victimelor că este obligatorie încheierea respectivelor procuri, în formă autentică. În temeiul procurilor astfel obţinute, suspecţii procedau la falsificarea documentelor de deschidere a contului de tranzacţionare şi a contractului de intermediere precum şi a contului bancar, de unde îşi însuşeau pur şi simplu sumele de bani rezultate în urma tranzacţiilor.

La infracţiuni au pus umărul şi şefii de la Carpatica

Principalul denunţător, investitorul Andrei Anghel, a "beneficiat" la rândul său de serviciile lui Ştefan Terziu şi chiar i-a semnat în alb acestuia ordine de tranzacţionare pe care ulterior le-a valorificat în interes personal. Pentru a menţine starea de inducere în eroare în care se afla Anghel, Terziu i-a prezentat un extras de cont contrafăcut de Elena Gabriela Neagu, înscris din care rezulta că în data de 10 ianuarie 2011 acesta avea în portofoliu acţiuni în valoare de 2.376.648 lei, "împrejurare confirmată de martorul Căunei Florescu Adrian, dar şi de inculpată", se arată în rechizitoriul DIICOT.

În data 4.04.2012 era programat un control de fond al CNVM la SSIF Carpatica, iar Dan Samoilă Gândilă, în calitate de şef al compartimentului control intern, cunoscând activitatea ilicită a lui Terziu şi constatând că situaţia conturilor nu fusese comunicată mai multor clienţi, printre care investitorilor Andrei şi Ilie Anghel, îi spune acestuia să creeze retroactiv şi fictiv mai multe adrese de e-mail pe care să le atribuie clienţilor în aşa fel încât să pară că situaţia conturilor era comunicată acestora. Procurorii au descoperit că Terziu a rămas în acest fel cu sume necuvenite reprezentând diferenţa dintre sumele încasate de titulari şi cele rezultate din speculaţiile sale, prejudiciul total fiind de 3.178.641,72 lei.

Ştefan Terziu, în calitate de agent delegat SSIF Carpatica, fără să aibă autorizarea prealabilă a clienţilor Ioan Velcioiu, Luminiţa Bobota, Adrian Căunei, Gheorghe Căunei şi Mirel Dinu Bârsan, a introdus ordine de tranzacţionare a instrumentelor de plată cu simbolul URBI, emise de SC Urbis Armături Sanitare SA Bucureşti, astfel încât, într-o lună de zile, preţul acţiunilor URBI a înregistrat o scădere de 78%, agentul vânzând acţiunile clienţilor săi, fără acordul lor, sub preţul de cumpărare.

De altfel, atât fraţii Terziu cât şi Elena Gabriela Neagu vindeau deseori sub preţul de cumpărare, banii fiind apoi ridicaţi, fie prin transfer bancar, fie în numerar, de la bănci, având ca justificare a provenienţei lor tranzacţiile bursiere, iar apoi îşi cumpărau diferite bunuri pentru a-i spăla.

De menţionat că, potrivit informaţiilor noastre, Ştefan Terziu a continuat în ultimii ani activitatea sa infracţională fiind cercetat în mai multe cauze penale având ca obiect înstrăinarea unor decizii de compensare date de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. incredibil!

    1. Da, mie mi se pare incredibil ca "pagubitii" nu sunt si ei arestati pentru ca este foarte clar din rechizitoriu ca ei au platit pentru ideea ilegala a unor insider trades. Clientii sunt niste hoti care credeau ca au pus mana pe gaina de aur cu contacte in SSIF-uri care gaina o sa le faca tranzactii care ii vor imbogati. Hei, parchetule, nu ai arestat si pe clienti. Acestia nu sunt doar "pagubiti" ci sunt INFRACTORI.

    Ce stat infect, cum sa dureze 10 ani ? CIne le plateste oamenilor dividendele pierdute ? Cine la plateste oamenilor cresterea valorii actiunilor in acesti 10 ani ?

    Cazul Harinvest la anul se fac 10 ani si d-abea a inceput fondul, un dosar care in loc sa fie preluat de DNA sau de DIICOT Structura Centrala a fost lasat in fundatura DIICOT Valcea si lasat sa fie instrumentat de oameni fara nici un pic de experienta care ii intrebau pe pagubiti ce au cautat sa duca banii la casa de brokeraj. Toti din cazul Harinvest care s-au dus la DNA au fost trimisi la plimbare desi este cea mai mare frauda din istoria pietei de capital din Romania. 

    A scris ca la seral, se crede destept si, evident, nu e

    Broker?un individ vorace si lipsit de scrupule,dispus in orice moment sa calce pe cadavre pentru a obtine ce isi doreste, mergand pana la a isi sacrifica propria familie pe altarul inavutirii rapide si ilicite.In spatele faptelor sale se ascund sute de destine distruse

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb