Bruxelles-ul critică lipsa de angajament politic pentru reforma justiţiei

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 21 iulie 2010

Bruxelles-ul critică lipsa de angajament politic pentru reforma justiţiei

Comisia Europeană cere ţării noastre să rezolve problema legii ANI şi recomandă transparenţă maximă în domeniul achiziţiilor publice

O altă recomandare prevede interzicerea oficialilor publici cu rang înalt să mai facă afaceri cu statul

Comisia Europeană solicită ţării noastre să adopte o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, relatează Mediafax. Solicitările fac referire la corectarea legii ANI, la monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi la transparentizarea achiziţiilor publice.

În opinia Comisiei, noua Lege ANI (n.r. - care a fost declarată neconstituţională de către CCR) compromite grav eficacitatea procesului de verificare, de sancţionare şi de confiscare a bunurilor nejustificate şi nu este conformă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării.

O altă recomandare a Comisiei în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei vizează consolidarea politicilor generale anticorupţie.

Recomandări pentru combaterea corupţiei

Comisia Europeană recomandă ţării noastre, în ceea ce priveşte domeniul achiziţiilor publice, să evalueze eficienţa cadrului legal şi atribuirea responsabilităţilor către autorităţile competente în ceea ce priveşte protecţia faţă de eventuale conflicte de interese.

Comisia recomandă, astfel, ca ţara noastră, să ia în considerare "interzicerea ca funcţionarii publici cu rang înalt şi reprezentanţii aleşi să poată beneficia în mod direct, sau indirect, de contractele comerciale încheiate în numele instituţiei lor şi instaurarea transparenţei depline în acest domeniu".

De asemenea, Comisia mai recomandă ţării noastre să evalueze şi autorităţile competente în privinţa punerii în aplicare a legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.

Schimbări în atribuţiile instituţiilor

În ceea ce priveşte instituţiile din sistemul judiciar, Comisia Europeană a recomandat ţării noastre să revizuiască competenţele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi să crească rolul Institutului Naţional al Magistraturii.

Astfel, Comisia recomandă ţării noastre să reducă competenţele ICCJ ca primă instanţă şi ca instanţă de apel şi să instituie o reformă completă a sistemului de sancţiuni, care să prevadă inclusiv introducerea unei evaluări anuale a inspecţiei judiciare.

Resursele umane rămân o provocare majoră pentru reforma sistemului judiciar, mai susţine Comisia Europeană în cadrul raportului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb