Bruynseels, BCR: Creditele neperformante vor scădea la finalul anului

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 martie 2010

Dominic Bruynseels

Dominic Bruynseels

Nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar va începe să se reducă, abia pe final de an, urmând ca lucrurile să se ajusteze începând din 2011, este de părere preşe-dintele executiv al Băncii Comerciale Române, Dominic Bruynseels.

Domnia sa opinează că întreprinderile mici şi mijlocii vor fi, în continuare, sub presiune, acest segment fiind principala îngrijorare a BCR. "La BCR, nivelul creditelor neperformante pe segmentul IMM-urilor este îngrijorător (de aproximativ 15%), însă ne ocupăm de această problemă", a declarat, ieri, domnia sa.

Pentru retail, principalele pietre de moară vor fi creşterea şomajului şi scăderea salariilor. Totuşi, pe acest segment sunt semne de revenire a debitorilor, spune Dominic Bruynseels. Domnia sa mai aminteşte că împrumuturile nu sunt singurele produse bancare: "Avem clienţi care şi-au mutat banii, din cauza randamentelor în scădere la depozite, în fonduri mutuale, de exemplu, în special fonduri monetare".

Cele mai multe credite care au devenit neperfomante au fost contractate în perioada de "boom", în 2007- 2008, a mai precizat şeful BCR, adăugând că banca se concentrează, în prezent, pe colectarea restanţelor de la clienţii cu probleme, astfel că valoarea creditelor cesionate a scăzut semnificativ.

Păstrând o notă optimistă, domnia sa a amintit şi de numeroasele împrumuturi performante din portofoliul băncii. "Avem clienţi în care putem avea încredere, care sunt încă angajaţi şi ale căror afaceri merg bine", a spus domnia sa. Spre exemplu, banca nu a înregistrat, până acum, credite neperformante în programul "Prima Casă". Potrivit domnului Bruynseels, cel mai mare credit neperformant al BCR este de aproximativ 30 de milioane de euro, sumă nesemnificativă pentru portofoliul de credite neperformante al băncii.

BCR estimează o creştere cu 10% a creditelor, pe fondul programului "Prima Casă" şi a finanţărilor pentru infrastructură

"Ne aşteptăm ca portofoliul de credite să crească cu 10% în acest an, pe fondul programului < Prima Casă > şi a împrumuturilor în domeniul infastructurii, către autorităţile locale şi companiile de stat", a mai declarat, ieri, Dominic Bruynseels.

În 2009 banca a înregistrat o creştere a volumului total al portofoliului de împrumuturi acordate clienţilor (înainte de provizioane, IFRS) de 3,3%, la 46,53 miliarde de lei (10,98 miliarde euro).

Şeful BCR nu este îngrijorat de profitabilitatea pe termen lung

În ciuda perioadei mai dificile pe care o parcurge atât economia, cât şi sectorul bancar, preşedintele BCR declară că nu este îngrijorat de profitabilitatea pe termen lung a băncii. Domnia sa estimează că, undeva la jumătatea lui 2011 - 2012, profitabilitatea va reveni la nivelul din 2008.

Bruynseels: "Propunerea noastră este să capitalizăm profitul. Vom vedea cum votează SIF-urile"

Profitul net după impozitare şi interesele minoritare al grupului BCR a scăzut anul trecut de 2,3 ori faţă de 2008, la 871 milioane de lei (206 milioane euro), potrivit IFRS, iar conducerea băncii a propus acţionarilor nedistribuirea de dividende şi capitalizarea câştigului. Cel mai mult de suferit în urma acestei decizii ar avea societăţile de investiţii financiare (SIF), care deţin cumulat 30% din BCR.

"Vom vedea cum votează SIF-urile (n.r. în Adunarea Generală a Acţionarilor). Propunerea noastră este să capitalizăm profitul", a declarat, ieri, Dominic Bruynseels. Domnia sa a mai precizat că nu au avut loc discuţii pentru preluarea participaţiilor SIF-urilor. Patru dintre cele cinci societăţi şi-au lichidat, anul trecut, participaţiile deţinute la Bancpost, fiecare încasând câte 12,7 milioane de euro.

Domnul Bruynseels spune că propunerea de majorare a capitalului nu a venit la solicitarea Băncii Naţionale a României. Banca are o solvabilitate de 12% pe RAS şi 14% pe IFRS, potrivit domniei sale.

Referitor la listarea băncii la bursă, şeful BCR a reamintit că aceasta nu va avea loc până când condiţiile de piaţă nu se vor îmbunătăţi: "Într-adevăr, condiţiile sunt uşor mai bune decât în perioada anterioară, dar nu suficiente pentru listarea băncii la valoarea pe care o avem în vedere".

Legea falimentului personal nu va ajuta piaţa

Legea falimentului personal nu va ajuta piaţa, este de părere preşedintele executiv al BCR.

"Ar trebui să ne asigurăm că cei care intră în faliment personal au făcut toate eforturile să îşi plătească restanţele", a spus Dominique Bruynseels, adăugând: "Noi ne-am spus clar punctul de vedere, însă propunerile noastre au fost respinse. Astfel, vom fi nevoiţi să fim mult mai atenţi cu cei pe care îi împrumutăm. Asta nu se va reflecta neapărat în costul creditelor, însă cu siguranţă aversiunea noastră la risc va creşte"

BCR este cea mai mare bancă din România în funcţie de active, acţionarii băncii fiind EGB Ceps Holding GmbH (o societate deţinută 100% de Erste Bank), cu 69,3% din capital, şi cele cinci societăţi de investiţii financiare, cu participaţii de circa 6% fiecare.

Reacţiile pieţei bancare la legea falimentului personal

Senatorii au adoptat, marţi, o propunere legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice, iniţiată de senatori PDL, dar care a fost susţinută în plen de toate grupurile parlamentare.

Potrivit proiectului, debitorul care cu bună credinţă a cerut şi a acceptat deschiderea procedurii insolvenţei va putea fi descărcat total sau parţial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, dacă bunurile sale sunt insuficiente pentru plata întregii mase credale şi dacă instanţa i-a acordat beneficiul scuzabilităţii.

Legea mai stabileşte că debitorul de bună credinţă care, fie prin plan, fie prin plata anticipată, a acoperit un minimum de 75% din valoarea totală a creanţelor acceptate în lista creditorilor, va beneficia de închiderea anticipată a procedurii şi de ştergerea din toate registrele de publicitate şi evidenţele publice a consecinţelor juridice ale insolvenţei.

Guvernul s-a pronunţat împotriva proiectului de lege promovat de doi senatori PDL, invocând probleme de legalitate.

Adoptarea legii falimentului personal ar putea forţa băncile să caute garanţii suplimentare pentru finanţare şi va restricţiona accesul la credite, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, arătând că banca centrală a transmis Parlamentului un punct de vedere defavorabil proiectului.

De asemenea, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a transmis Parlamentului un punct de vedere prin care se opune promulgării acestei legi, considerând că poate induce un risc suplimentar în sistem, mai ales în condiţii de criză.

Vicepreşedintele ARB Steven van Groningen a declarat marţi că legea insolvenţei persoanelor fizice va reprezenta un risc suplimentar pentru bănci şi se va traduce în creşterea costurilor la creditele pentru persoane fizice, în special ipotecare, iar aplicabilitatea se va reduce la clienţii cu credite mari, informează Mediafax. Actul normativ va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputaţiilor, care este camera decizională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb