BT Securities iese de pe piaţa derivatelor de la Sibiu

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2009

Rareş Nilaş

Rareş Nilaş

Rareş Nilaş, director general: Nu prejudiciem niciun client

Teodor Ancuţa, preşedinte Bursa din Sibiu: Ne pare rău pentru că ei făceau volume importante pe Sibex

După trei ani şi jumătate pe piaţa derivatelor de la Sibiu, conducerea casei de brokeraj "BT Securities" a decis să-şi suspende activitatea la Sibex, de la 1 decembrie 2009, ajungând la concluzia că riscurile de pe segmentul produselor la termen este prea mare.

Rareş Nilaş, directorul general al societatăţii de intermediare, a declarat, pentru ziarul BURSA, că ar putea dura ceva timp până când BT va reveni la Bursa din Sibiu, dat fiind faptul că îşi implementează un soft nou pentru derivate, ceea ce ar putea fi "un proces de durată".

Domnia sa ne-a spus: "În ultimul an, am întărit Departamentele de Control şi de Management al Riscului, iar acestea au venit cu mai multe sugestii pentru adaptarea normelor interne ale societăţii la Sibex. Este vorba despre o decizie voluntară, luată în urma evaluării riscurilor operaţionale şi juridice pe care le implică intermedierea pe piaţa derivatelor. În plus, BT se află într-o fază de implementare a unui nou soft intern, motiv pentru care nu pot spune cu exactitate când vom activa din nou la Sibex".

Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei din Sibiu, a declarat, pentru ziarul BURSA, că numărul de tranzacţii de la Sibex nu va scădea ca urmare a retragerii temporare a BT Securities, dar că regretă decizia intermediarului. Domnia sa ne-a spus: "Este decizia lor, clienţii BT se vor muta, probabil, la alte societăţi de intermediere. Cei de la BT Securities au făcut volume importante pe derivate, ne pare rău că au luat această decizie, însă sperăm că nu va dura foarte mult până îşi vor implementa noul soft". Preşedintele Sibex a subliniat că există o relaţie foarte bună între instituţia pe care o conduce şi BT Securities, domnul Nilaş participând în acest weekend la prezentarea noii platforme de tranzacţionare de la bursa sibiană.

Ce pot face clienţii BT Securities

BT Securities are aproximativ 10.000 de clienţi, dintre care doar 40 joacă pe derivatele de la Sibex, societatea nefiind prezentă deloc pe derivatele de la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit reprezentanţilor BT.

Domnul Nilaş ne-a spus: "Într-o lună, noi intermediam tranzacţii pe derivate pentru aproximativ 40 de clienţi cu foarte multă experienţă pe piaţă. Deşi este un număr relativ mic de clienţi, activitatea este rentabilă, însă riscurile sunt mari, acesta fiind şi motivul pentru care am decis să ne suspendăm, deocamdată, activitatea".

Directorul general al BT Securities ne-a explicat că cea mai mare parte din riscurile intermedierii pe Sibex derivă din volatilitatea crescută a pieţei.

"De exemplu, sunt fluctuaţii foarte mari pe produsele derivate. Aveam posibilitatea să mărim marja de tranzacţionare, însă asta ne-a fi adus o serie de probleme juridice din partea clienţilor", ne-a mai spus Rareş Nilaş.

Clienţii BT Securities pot opta pentru una dintre cele trei modalităţi pe care le au acum la dispoziţie: "Cei care au poziţii deschise se pot muta la o altă casă de brokeraj, pot să îşi lichideze poziţiile sau le pot păstra până la scadenţă. Decizia aceasta nu va prejudicia niciun client, totul se va desfăşura conform prevederilor contractuale", a explicat domnul Nilaş.

Luna trecută, "BT Securities" s-a poziţionat pe locul 9 în topul intermediarilor de la Bursa din Sibiu, cu 16.401 de contracte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb