Bucureştii Noi, primul cartier din Capitală cu toate blocurile reabilitate termic

V.B.
Companii #Construcţii / 24 septembrie 2014

Bucureştii Noi, primul cartier din Capitală cu toate blocurile reabilitate termic

Primăria Sectorului 1 a finalizat, gratuit pentru cetăţeni, lucrările de anvelopare la toate cele 32 de blocuri din cartierul Bucureştii Noi, menţionând, ca beneficii, facturile mai mici la întreţinere, reducerea risipei de resursă energetică şi un aspect urbanistic mai plăcut al clădirilor, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

"Primăria Sectorului 1 îşi va îndeplini angajamentul faţă de cetăţenii din această zonă administrativă şi va reabilita termic, gratuit, toate blocurile eligibile de a intra în acest program. După exemplul cartierului Bucureştii Noi, rând pe rând, toate zonele Sectorului 1 se vor bucura în totalitate de avantajele reabilitării termice. La sfârşitul anului 2016, vom fi prima comunitate din România cu toate blocurile eficiente energetic", a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

În 2014, Primăria Sectorului 1 şi-a propus reabilitarea termică a 190 de blocuri din această zonă administrativă. Până la mijlocul lunii septembrie, administraţia locală a finalizat anveloparea la 158 de blocuri, iar lucrările la alte 22 de imobile se află în diverse stadii de execuţie. Până la sfârşitul acestui an, locatarii din peste 800 de blocuri vor locui în imobile performante energetic. Administraţia locală şi-a propus ca, până la sfârşitul anului 2016, Sectorul 1 să devină prima comunitate locală din România în care toate blocurile eligibile de a intra în acest program să fie reabilitate termic.

Pentru finalizarea programului de reabilitare termică, Primăria Sectorului 1 a încheiat, la sfârşitul lunii iulie, un nou acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în valoare de 136,5 milioane de euro. Acordul a fost semnat la Luxemburg de către primarul Andrei Chiliman şi vicepreşedintele BEI, Mihai Tănăsescu, în prezenţa preşedintelui BEI, Werner Hoyer. Din banii alocaţi, vor fi termoizolate ultimele 200 de blocuri, cu aproximativ 10.000 de apartamente, rămase nereabilitate.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor, administraţiile locale pot introduce în programul de anvelopare numai blocurile care sunt construite între anii 1950 şi 1990 şi în care există asociaţie de proprietari legal constituită, se mai arată în comunicat.

Primăria Sectorului 1 acordă gratuit asociaţiilor de proprietari, odată cu reabilitarea termică a blocurilor, şi certificatul de performanţă energetică al clădirii. Acest document se acordă pe clădire, nu pentru fiecare apartament în parte. Până în prezent, administraţia locală a Sectorului 1 a înmânat către preşedinţii de asociaţii de proprietari din această zonă administrativă aproximativ 500 de certificate energetice. Certificatul energetic este un document oficial valabil 10 ani de la data emiterii, prin care se atestă performanţa energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente. Acesta arată cât de pregătită este clădirea pentru a face faţă temperaturilor foarte joase din iarnă sau foarte ridicate din vară. Altfel spus, câtă energie trebuie consumată pentru a avea o temperatură optimă în mijlocul iernii şi în miez de vară. Certificatul energetic cuprinde valori de referinţă prevăzute în reglementările tehnice în vigoare, care permit clienţilor să compare şi să evalueze performanţa energetică a clădirii.

În funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare sau iluminat, clădirea primeşte un indicativ pornind de la A (eficienţă energetică ridicată) până la G (eficienţă energetică scăzută).

Programul de reabilitare termică a blocurilor - "Iarna va fi ca vara!" stimulează piaţa construcţiilor, creşte economiile cetăţenilor prin scăderea costurilor de întreţinere a locuinţei şi reduce risipa de resursă energetică.

"Imobilele din Sectorul 1 reabilitate termic reprezintă o veritabilă reuşită energetică. Toate imobilele anvelopate din această zonă administrativă primesc certificate energetice clasa A sau B, în funcţie de starea iniţială a imobilului stabilită în urma auditului energetic, în condiţiile în care majoritatea imobilelor din Bucureşti se încadrează în clase cu eficienţă energetică scăzută", conchide comunicatul citat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb