BUGET CU STRIGĂTURI Ministrul din umbră l-a făcut "praf" pe ministrul Bugetului

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 29 noiembrie 2013

Andreea Paul, către Liviu Voinea: "Dumneavostră vă bateţi cu deflaţia ca şi cum aţi vrea să vă bărbieriţi cu lingura de lemn. Nu-mi ţineţi mie lecţii de economie, că sunteţi praf".

Andreea Paul, către Liviu Voinea: "Dumneavostră vă bateţi cu deflaţia ca şi cum aţi vrea să vă bărbieriţi cu lingura de lemn. Nu-mi ţineţi mie lecţii de economie, că sunteţi praf".

Buget cu strigături, aşa poate fi denumit generic bugetul pentru 2014. Oamenii simpli nici nu îndrăznesc să se gândească la cât de grea e activitatea Comisiilor de Buget-Finanţe din Parlament. Uşile masive, mai mereu închise, păstrează doza de mister. Când se deschid constatăm cu surprindere că, în ciuda mormanelor de cifre, dialogul e viu, spinţar, pe alocuri chiar "buruienos". Parlamentarii de la putere şi din opoziţie din Comisiile de Buget-Finanţe au reuşit în timpul dezbaterilor bugetului pe anul viitor să se certe ca la "uşa cortului" făcându-se reciproc proşti, penibili, hoţi şi mincinoşi. Nici aluziile sexuale nu au lipsit, tacâmul fiind unul complet.

"Balul" a fost deschis de deputatul PDL Andreea Paul, care a spus că "nici pesediştii nu au visat vreodată un ministru de finanţe mai de stânga ca aşa-numitul liberal Chiţoiu". Anticipând ce va urma, social-democratul Vasile Popeangă a anunţat: "Ăsta-i preludiul". "Vă arde de glume sau de joacă... Taxarea e cea mai perversă formă de tăiere a veniturilor românilor", a adăugat Andreea Paul.

Prima mare greşeală tactică a fost făcută de senatorul PNL Iulian Dumitrescu când a acuzat guvernarea PDL că a tăiat pensiile.

"Aoleu, ce prost eşti!", a venit verdictul Andreei Paul, aflată în mare formă. Aceasta nu l-a iertat nici pe ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, pe care l-a întrebat care este estimarea pentru creşeterea economică în 2013. "Creşterea economică la nouă luni în 2013 este 2,7%, cea mai mare creştere economică din toată Europa. În 2013 creşterea economică e mai mare decât în 2011", a răspuns Voinea. La insistenţele Andreei Paul, care a repetat întrebarea în mod ostentativ, Voinea a întrebat-o: "Aveţi un pix în faţă? Notaţi! 3%". "Aveţi obligaţia să răspundeţi, nu să vă jucaţi", a replicat Andreea Paul, moment în care Liviu Voinea a simţit nevoia să pună la punct ierarhiile universitare: "Doamna lector universitar... doctor. Eu sunt profesor...".

"Dumneavostră vă bateţi cu deflaţia ca şi cum aţi vrea să vă bărbieriţi cu lingura de lemn. Nu-mi ţineţi mie lecţii de economie, că sunteţi praf", a replicat Andreea Paul. Dialogul a curs pe un făgaş uşor de anticipat: "Deocamdată eu sunt profesor. Dumneavostră sunteţi lector. Eu zic să mai aşteptaţi", a spus Voinea, ceea ce a dus la următoarea concluzie din partea deputatului PDL: "Deci v-aţi cumpărat şi funcţia de profesor, asta ne anunţaţi, da? Deflaţia nu ştiţi ce este. Vă puneţi mandatul pe masă dacă în 2013 nu aveţi 3%?". Dorind să pună punct acestui schimb de replici deputatul PSD Octavian Petric a spus: "Sunteţi penibilă, doamna Paul! Penibilă sunteţi!", reuşind să deschidă un nou front de luptă.

"A înviat colegul nostru Petric de la Satu Mare. Pentru prima dată vorbeşte la Comisia de Buget-Finanţe", a spus Andreea Paul.

"Decât să vorbesc prostii ca şi tine, mai bine tac!", a replicat Petric, contra-replica venind instantaneu: "Păi cum ai deschis gura ai şi spus prima prostie". În dialogul dintre cei doi a intervenit, la rândul său, şi deputatul PSD Vasile Popeangă: "Nu cred că o doamnă poate să-şi bată joc de o comisie la această oră. De ce să fiu calm? Să asist la toate prostiile dumitale? Ai minţit cât ai fost consilieră, vrei să-ţi arăt acum? Ai minţit de-ai rupt". Sesizând pericolul, preşedintele de şedinţă, senatorul PSD Cosmin Nicula a cerut o pauză cinci minute, la reluare participanţii fiind mult mai calmi.Ulterior discuţiile s-au purtat mai mult pe cifre concrete. Cum Ion Luca Caragiale a murit, şansele să avem o scenetă cu numele "Bugetul" sunt destul de mici, aşa că trebuie să ne mulţumim doar cu stenogramele viitoarelor discuţii.

Cum nu întotdeauna "noaptea e un sfetnic bun", schimburile acide de replici au continuat şi la lucrările de ieri ale comisiilor. Andreea Paul şi preşedintele comisiei senatoriale de buget, Cosmin Nicula (PSD), s-au contrat serios. La dezbaterea anexei privind bugetul MAE, Andreea Paul a fost întreruptă de Cosmin Nicula din prezentarea amendamentelor.

"Domnule, poţi să te opreşti puţin. Pumnul în gură nu este o soluţie", a replicat Andreea Paul. Schimbând registrul, Andreea Paul l-a întrebat pe ministrul de Externe, Titus Corlăţean, de ce a fost nevoie să scoată steagul UE din Parlamentul României la discursul premierului chinez, ceea ce l-a făcut pe Nicula să-i spună acesteia că a depăşit bunul simţ. "Vă rog să vă cereţi scuze pentru jignirile succesive adresate unui deputat", i-a spus pe un ton ridicat Andreea Paul lui Cosmin Nicula, care a replicat: "Îmi cer scuze tuturor românilor care ne urmăresc pentru comportamentul doamnei Paul".

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Voinea o fi fost coleg de cu copy paste. Daca dottoirul tontu a ajns pemier dece nu ar fi si voinea ministru bugetului, nu de alta dar ca prof esor ne invata ca scumpirile se fac pentru a evita inflatia. Mor si curcile de ras ca tot a fost in America Thanks giving ( sarbatoarea curcanului).

    1. sa nu uitam ca el este parintele celei mai mari prostii facute de fisc pana acum introducerea asa numitului "TVA la incasare". o porcarie care a dus la imposibilitatea sistemului de a mai verifica TVA-ul dar el nu are cum sa stie asta din biroul de ministru. inpractica orice impozit il complici duce la dezastru pe partea de evidenta. iar TVA la incasare e complciarea maxima a evidentei. oricum nu va palti nimeni pentru aceasta aeratie care evident fiind atat de complicata nu mai poate fi nici macar optional chiar daca au realizat ce porcarie au facut si ar dori sa-l faca optional. dar ce sa faci cand astia devin ministri si pot lua decizii?

    Voineo ai doctoratul in clasa alora cu facultatea terminata si liceul neinceput? Altfel cum ai reusi sa arati atata prostie!

    comportament de tzatza fara educatie,la doamna,asta e cadru universitar?ar trebui exclusa din universitate...ce inseamna lector,sef de lucrari?

    1. Hai ca te oftici, he,he,he !

      De ce vorbesti asa ? Conteaza ce le-a nesimtitilor alora care isi bat joc de romani prin marirea taxelor.

    Astia ne conduc ! Niste repetenti la economie si bun simt ! Pacat ca ziarul BURSA nu deschide si un post de televiziune "BURSA TV", dar poate nu e timpul pierdut si domnul "MAKE" mai are puterea sa dea viata unei idei. Daca poporul iar vedea pe toti acesti politicieni care ne distrug viata si Romania de 24 de ani de cand ajung in parcarile televiziunilor si pana pleaca probabil ca multi alegatori vor intelege duplicitatea si lipsa de moralitate a alesilor. Limbajul lor si mimica gesturilor ii tradeaza pe acesti escroci de cariera . Foarte putini se apleaca cu mintea asupra legilor,deciziilor economice si implicatiilor sociale ale acestora. Dupa ce in primii 8 ani de la revolutie au creat un vid legislativ si un sistem fraudulos de a ajunge la putere, corupand justitia si institutiile statului au pus bazele transferului fraudulos de proprietate de la stat catre ei si straini de ocazie care sa sustina sistemul acesta corupt. Au preluat toti banii din conturile societatilor care faceau comert exterior preluand(privatizari la comanda cu dedicatie) aceste firme cu conturile pline de dolari sau golite intre timp prin afaceri paguboase Pentru ca lacomia umana nu are margini de vreo 15 ani au inceput sa se imprumute din ce in ce mai mult pentru a acoperi frauda si din gaura lasata bugetului de instrainarea pe preturi de nimic a resurselor naturale ale tarii. Banii imrumutati sunt atrasi la dobanzi foarte mari o mare parte sunt furati pentru ca nu au nici efect in economie.

    Bugetul a devenit o cale de a fura banii si agoniseala cetatenilor acestei tari ! Viata cetatenilor este impovarata de noi taxe si impozite pentru a plati aceste datorii imense facute in ultimii 15 ani ! 

    Cum vom scapa de aceste datorii cu un bugete care merg numai pe deficit si nevoie de finantare ? Bineinteles ca niciodata ! Vom fi vesnic impovarati, datori, vanduti gratie acestei clase politice corupte ! 

    Ministru delegat pentru buget Voinea declara ca pretul petrolui va scadea si marirea accizei nu va avea nici un efect ! In curand va fi mai tare ca mama omida si va siti si numerele castigatoare la loto ! El ne face bugetul ! 

    Orice student la economie daca ar face o proiectie si analiza a acestor asa numite bugete va va spune ca ele nu duc nicaieri ci din contra ne conduc spre dezastru si colaps economic si social pentru 97% din populatia Romaniei .

    Ce trebuie facut pentru a schimba cursul acesta nefericit al Romaniei care este in pericol de a fi distrusa inainte de a implini 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 ? 

    1. Perfect adevarat. Suntem datori, industria este terminata sau instrainata, de resursele noastre beneficiaza strainii iar romanii sunt pribegi in lumea larga si batjocoriti in Europa. In alta ordine de idei, nu inteleg cum de PDL-istii indraznesc sa deschida gura dupa tot dezastrul pe care l-au facut in tara?! Isi inchipuie ca am uitat de Videanu, Olteanu, Udrea, sluga Boc, Falca si ceilalti? NU am uitat nimic!

      Ce anume nu ai uitat? Lamureste lumea, nu mai tine doar pentru tine!! Zi-ne cu subiect si predicat ce iti aduci aminte!....ca asa, retorica d-asta la gramda, cu generalizari, a bagat antena 3 in voi de chiar credeti ca e adevarat ce spuneti!

    andreea paul,o tzatza ordinara

    1. Mama, mama, ce te mai ataci !

      V- a facut muci, USL-isti tampiti!

      si ei, domnii, vazand-o singura feme

    se vede ca basistii nu mai pot decat sa latre la luna! d-na vass dovedeste ca nu poti sa scoti zarzavagioaica din ea, oricate functii si diplome i-ai da! latrati baieti, latrati, ca asta v-a mai ramas

    1. si bine-nteles ca restul niste domni... doar era singura femeie si din opozitie. Asta cu functiile si diplomele poti sa i-o atasezi lu viorel. Doamna dupa ce afost acuzata de haznaua 3 ca ar fi plagiat si ea ( stii, cand cautau si alti plagiatori, sa nu fie viorel singurul) a probat-o public, la fel ca kovesi si ce sa vezi, erau pe bune si au fost verificate chair de comisia instaurata de nenea ala care a fost director la un liceu in satu mare, unde promovabilitatea a fost 12% si care a fost si ministrul invatamantului, pentru merite deosebite la locul de munca\..... Cand vorbiti de studii, diplome si realizari marete, ar trebui sa vedeti profilul alegatorului vostru (asistat, bugetar, primar, pensionar, politist, sarac, samantar, stirb....in general relicve) Mumiilor

    Nu am crezut sa fie asa tata, ea.Doamna nu se poate numi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb