Bugetul Capitalei, aprobat de CGMB

G.U.
Politică / 7 mai 2021

Bugetul Capitalei, aprobat de CGMB

Proiectul privind bugetul Bucureştiului pe acest an a fost adoptat, astăzi, de Consiliul General al Capitalei, cu 34 de voturi ''pentru'', cinci ''împotrivă'' şi 15 abţineri.

"De mâine începem pe alte baze funcţionarea Primăriei Capitalei", a declarat primarul general Nicuşor Dan, care le-a mulţumit consilierilor generali pentru votarea bugetului pe anul 2021 al municipiului Bucureşti.

În cadrul şedinţei au prezentat amendamente primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, grupul PSD şi grupul USR PLUS, însă doar propunerile edilului general au întrunit susţinerea majorităţii, cu 34 de voturi pentru.

În debutul şedinţei, Nicuşor Dan a declarat că bugetul este unul de "deschidere către investiţii" aşteptate de bucureşteni, în domenii precum termoficarea şi infrastructura.

Din propunerea iniţială, discutată săptămâna trecută de către liderii coaliţiei din Bucureşti care au negociat cu primarul general Nicuşor Dan pentru prima dată, din proiectul de buget al Capitalei, a dispărut un miliard de lei la venituri şi cheltuieli. Aşadar, în urma discuţiilor cu reprezentanţii, bugetul Capitalei este de 8 miliarde de lei.

Cea mai mare sumă care dispare este de 600 milioane lei, fonduri europene pentru reabilitarea termică.

"Este vorba despre investiţii în termoficare - alocăm bani pentru investiţii în termoficare, este vorba despre investiţii în infrastructură - terminăm Prelungirea Ghencea, pasajul Doamna Ghica, parcarea de la Pantelimon, facem semaforizare inteligentă în ritm alert şi deschidem acele restanţe care au rămas pe mediu: registrul spaţiilor verzi şi un nou plan de calitate a aerului, pentru a putea să adresăm frontal problemele de mediu pe care le avem. Pe scurt, este un buget al curăţeniei, care deschide calea acelor investiţii serioase care să rezolve problemele importante ale vieţii bucureştenilor", a spus Nicuşor Dan.

Acesta a menţionat că elaborarea bugetului, începută încă din luna ianuarie, a fost un "demers dificil" din cauza situaţiei financiare "extrem de dificile", deoarece Primăria Capitalei "nu a fost pusă pe nişte baze economice" timp de ani de zile, notează sursa citată.

"Este un buget al curăţeniei, din care scoatem cheltuielile inutile, un buget al responsabilităţii, pentru că vrem să recâştigăm încrederea partenerilor noştri. Nu poţi face mari lucrări de investiţii când tu nu plăteşti oameni care ţi-au făcut lucrări încă din primăvara anului 2019. Deci, este un mesaj de seriozitate către întreg mediul de afaceri şi financiar: Primăria Capitalei se va ţine de cuvânt din acest moment, va plăti tot ce a consumat şi va plăti în termen", a susţinut edilul general.

Referitor la reducerea de fonduri pentru schimbarea reţelei de termoficare, fostul viceprimar al Capitalei, Aurelian Bădulescu, actualul consilier general din partea PSD a spus: "Prin tăierea bugetului, doar 5 kilometri din cei 31 de kilometri de reţea de agent termic agreaţi vor fi reabilitaţi. Nu înţeleg ce caută amendamentele USR".

Primarul general Nicuşor Dan nu a apucat să îi răspundă deoarece consilierul general Ana Ciceală, de la USR PLUS, l-a întrebat despre indicatorii de cost aprobaţi pentru lucrările de la Prelungirea Ghencea, deşi indicatorii de cost pentru lucrările de infrastructură au fost anulaţi în 2018 de guvernul Dăncilă, la propunerea ministrului de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici. Pe de altă parte, Ana Ciceală a mai solicitat un buget mai mare pentru Cultură. Conform bugetului actual, aprobat de CGMB, 2,8% din bugetul Capitalei se duce către Cultură. Ana Ciceală a declarat că, în baza acordului din luna noiembrie 2020, proiectele privind domeniul culturii din Capitală trebuie să beneficieze de o parte importantă din buget, iar în opinia sa 2,8% nu reprezintă acest lucru.

Cert este că, dacă bugetul Capitalei nu ar fi fost votat astăzi, Primăria Municipiului Bucureşti ar fi intrat luni în incapacitate de plată şi nu ar fi avut bani pentru plata salariilor şi a serviciilor publice, aşa cum a precizat în cadrul dezbaterii pe buget viceprimarul liberal Stelian Bujduveanu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Golanii plusr au primit o halca pentru furat si au votat.

    1. Cu un astfel de Buget,capitala v-a reveni la timpurile cand a fost infintata de CIOBANUL BUCUR. Numai ca acum,vor mult mai multi CIOBANI,care fac parte din Consilierii PNL si USR. Becali,se v-a bucura ca oile lui vor avea unde sa pasca ,mai ales prin Parcurile bucurestiului care vor deveni PASUNI BOGATE.!

    "Cea mai mare sumă care dispare este de 600 milioane lei, fonduri europene pentru reabilitarea termică"...deci dispar din buget banii care nu puteau fi furati :-) Pana acum ziceau cum o sa acceseze ei bani europeni, acum tocmai fondurile europene sunt primele taiate din "venituri"...competenta "da dreapta"

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb