Bugetul Capitalei - între venituri supraestimate şi orgolii personale

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 6 mai 2021

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Liderii coaliţiei din Bucureşti au negociat cu primarul general Nicuşor Dan, aseară, pentru prima dată, proiectul de buget al Capitalei.

"Am încredere că interesele bucureştenilor şi raţiunea vor avea întâietate. Vom discuta strict de buget. Nu avem foarte multe variante la dispoziţie. Trebuie să reparăm din mers un buget construit ani de zile în mod voit eronat, iar asta se face cu inteligenţă şi cu tact, fără a afecta funcţionarea serviciilor publice", a afirmat Nicuşor Dan, ieri, înainte de întâlnirea cu liderii PNL şi USR PLUS din Bucureşti.

Se pare că finalul săptămânii trecute şi perioada sărbătorilor pascale au trecut fără ca partenerii din coaliţia politică din fruntea Capitalei să ajungă la un acord cu privire la bugetul municipiului Bucureşti, buget care a fost respins, în 28 aprilie, cu voturile consilierilor USR PLUS şi PSD. Cert este că în sfârşit au loc negocieri cu privire la aspectele care îi nemulţumesc pe consilierii generali din partea USR PLUS, dar se pare că, până ieri, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost lăsat să negocieze singur cu partenerii de coaliţie. Cel puţin aşa reiese din ce ne-a transmis Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei, din partea PNL, care a afirmat pentru ziarul BURSA că problema se va rezolva în cât mai scurt timp şi că "domnul primar general discută permanent cu partenerii de coaliţie".

"Pentru a merge mai departe cu investiţiile, avem nevoie rapid de un buget al Capitalei. În acest moment, funcţionăm cu 1/12 din bugetul anului trecut, conform prevederilor legale, sumă care este insuficientă pentru o unitate teritorial-administrativă de dimensiunea Capitalei.

Niciun oraş din România nu are voie să rămână fără buget, mai ales că am ajuns deja în luna mai şi proiectele de investiţii au nevoie de finanţare. Cel mai prost lucru e să desfăşurăm activitatea fără un buget aprobat, în condiţiile în care suntem cel mai mare oraş al ţării", ne-a precizat Stelian Bujduveanu.

Viceprimarul liberal al Capitalei nu crede că proiecţia veniturilor este nerealistă, deoarece acestea au fost stabilite în baza notelor de fundamentare trimise de direcţii, de instituţii şi de aparatul propriu al Primăriei.

"O parte din veniturile introduse în proiectul de buget se poate realiza din dispoziţia Consiliului General. În momentul în care creezi un buget, faci o preconizare cu privire la veniturile pe care urmează să le încasezi. Ai veniturile fixe de la buget, dar ai şi alte instituţii şi direcţii subordonate care sunt generatoare de venituri anuale. Asta este viziunea noastră în cadrul coaliţiei. Faptul că partenerii de coaliţie reclamă că nu vor fi realizate veniturile respective reprezintă o exagerare", susţine Stelian Bujduveanu.

El a precizat că în negocierile privind bugetul capitalei nu are rost să primeze orgoliile personale în faţa interesului bucureştenilor şi că primarul Nicuşor Dan se bucură de sprijinul liberalilor.

"Din partea noastră, există toată disponibilitatea pentru rezolvarea situaţiei, fie că vom fi convocaţi într-o şedinţă ordinară, extraordinară sau de îndată pentru aprobarea bugetului Capitalei. Ne aflăm într-o situaţie extraordinară, urgentă, care trebuie rezolvată rapid", ne-a mai spus viceprimarul Stelian Bujduveanu.

Şi partenerii de coaliţie, consilierii generali din partea USR PLUS se arată dispuşi să aprobe cât mai rapid un buget pentru municipiul Bucureşti, dar nu renunţă la recalcularea veniturilor, pe care le consideră supraestimate, nerealiste.

"Ne dorim cât mai repede soluţionarea acestei situaţii. Suntem în discuţii cu primarul general şi cu partenerii de coaliţie. Referitor la postarea primarului Nicuşor Dan (n.red.- în care afirma că aşteaptă un buget al Capitalei întocmit de USR PLUS), doar primarul general este cel care are dreptul de a forma bugetul, pe baza datelor furnizate de direcţiile şi serviciile de specialitate din subordine şi de aparatul propriu al Primăriei. În acest moment, discuţiile asupra bugetului Capitalei sunt în curs de derulare, dar în mod clar pe varianta iniţială de buget veniturile sunt supraestimate şi nu avem nicio îndoială în acest sens. Nu ne dorim să prelungim actuala criză, Capitala nu este blocată din punct de vedere financiar, funcţionează pe coeficientul de 1/12 aşa cum prevede legea, iar veniturile respective sunt suficiente, deoarece nu se află investiţii în derulare pentru că există o poprire pe conturile Municipalităţii. S-a mai spus că este necesar să rezolvăm până pe 7 sau 8 mai când trebuie să intre în buget cotele defalcate de TVA şi din impozitele pe venit, dar şedinţa de aprobare a bugetului poate avea loc imediat, după aceste zile. Din punctul nostru de vedere, se justifică şi o şedinţă de îndată - chiar dacă legislaţia nu prevede aşa ceva pentru aprobarea bugetului -, dar este necesar prin prisma găsirii unei soluţii urgente", a declarat, pentru ziarul BURSA, Cosmin Victor Smighelschi, liderul grupului consilierilor generali din partea USRPLUS.

Amintim că, în 28 aprilie, cu 17 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a respins proiectul de buget al Capitalei propus de primarul general Nicuşor Dan.

Reprezentanţii USR PLUS au anunţat că, în opinia lor, bugetul nu a fost construit realist atât timp cât are venituri estimate de aproape 7 miliarde lei, faţă de cele 4,5-5 miliarde discutate în prealabil, la începutul lunii martie, cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. Pe de altă parte, liberalii au susţinut că votul negativ din Consiliul General reflectă neînţelegerile cu privire la managementul spitalelor din municipiul Bucureşti, mai precis la controlarea bugetului Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), în cuantum de 355 de milioane lei, buget care conform proiectului propus de Nicuşor Dan era controlat exclusiv de primarul general al Capitalei.

Bugetul propus de Nicuşor Dan şi respins săptămâna trecută de Consiliul General este estimat la 6,9 miliarde lei, iar cu tot cu instituţiile subordonate, credite şi fonduri europene ajunge la 9,5 miliarde lei. Pentru investiţii, din bugetul local urmau să se aloce circa 1,9 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei din fonduri europene şi circa 600 milioane lei de la bugetul propriu. Pe lista investiţiilor propuse de primarul general al Capitalei se numărau: Sală Multifuncţională - Complex sportiv Lia Manoliu - 1,4 milioane lei; realizarea reţelelor de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public şi a drumurilor aferente ansamblului Henry Coandă, lot I şi lot II - 13,2 milioane lei; revizuirea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti - 5 milioane lei; finalizarea staţiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (Caseta) în Municipiul Bucureşti - Etapa II - aproximativ 700 de milioane lei; extinderea SEAU şi construirea incineratorului de nămol - 360 de milioane lei; reabilitarea casetei şi sistemului său principal de drenare pe partea stângă a casetei (în sectoarele Ciurel-Unirii-Vitan) - 178 de milioane lei; reabilitarea a circa 32 de kilometri din reţeaua de termoficare - 116 milioane lei; pasaj Doamna Ghica - 39 de milioane lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Problema cu bugetul este marunta. Alianta merge foarte bine, in interesul cetatenilor. Avem incredere in aceasta alianta, mai ales in plusr care are un mandat clar, sa distruga tot.

    Este praduiala graba la Capitala si la Sectorial!

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb