Bugetul de stat a învolburat apele în PSD

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 4 februarie 2019

Bugetul de stat a învolburat apele în PSD

Liviu Dragnea a cerut reducerea fondurilor alocate serviciilor secrete

Robert Negoiţă, preşedintele AMR: "Este profund nedrept să îi punem pe primari să vină şi să stea cu mâna întinsă, ca nişte cerşetori, la uşa unor miniştri"

Comitetul Executiv(CEx) Naţional al PSD a avut parte, ieri, de o şedinţă furtunoasă, în care s-a dezbătut cu argumente pro şi contra proiectul de buget propus de Ministerul Finanţelor Publice.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, s-a declarat nemulţumit de faptul că serviciile secrete primesc anul acesta mai mulţi bani decât anul trecut şi le-a cerut premierului Viorica Dăncilă şi lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, să analizeze sumele alocate acestor servicii. La finalul şedinţei CEx, liderul PSD a declarat: "I-am rugat să analizeze sumele alocate serviciilor secrete. Cred că sume importante de aici pot fi realocate către Sănătate, de exemplu. Eu mă gândesc că un program de acordare gratuită pentru toţi copiii din România de vitamina D este tot un program de siguranţă naţională, program pentru diabet. Şi doamna prim-ministru împreună cu domnul ministru au spus că vor analiza. Dacă pot face în Guvern această modificare, dacă nu, eu sigur o să fac la Parlament cu amendamente".

Nu este prima dată când Liviu Dragnea susţine că serviciile secrete trebuie să beneficieze de mai puţine fonduri. La prima rectificare bugetară ce a avut loc anul trecut, guvernul Dăncilă a redus drastic bugetele Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Protecţie şi Pază.

Potrivit proiectului de buget pe 2019 pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, sunt prevăzute creşteri pentru toate cele trei mari servicii secrete faţă de 2018, SRI (4,8%), SIE (8,5%) şi SPP (20%).

Un punct fierbinte pe ordinea de zi a CEx l-a constituit bugetul alocat administraţiilor publice locale. Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, a criticat dur proiectul de buget propus de Guvern pentru anul 2019, susţinând că acest act normativ este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor.

Înainte de şedinţa CEx, Negoiţă a declarat: "Situaţia în administraţia publică locală este grea, ca să nu zic dezastruoasă. Niciodată, niciun guvern nu a tratat administraţia locală aşa. S-au tăiat nişte sume minore comparativ cu anul trecut. Anul trecut am pierdut aproape 40% din impozitul pe venit. Anul acesta se dă doar o parte înapoi, dar vor să ne dea o mare parte din cheltuielile sociale suportate de guvern anul trecut. Cele mai multe primării, 70-80%, nu au cum să respecte această cheltuială. Este profund nedrept ca să îi punem pe primari să vină şi să stea cu mâna întinsă, ca nişte cerşetori, la uşa unor miniştri. Este de datoria noastră ca să facem orice putem ca acest dezastru să nu se întâmple".

El a apelat la parlamentarii social-democraţi să amendeze bugetul promovat de Guvern, înainte de adoptarea lui de către Legislativ.

Printre partizanii actualului proiect de buget de stat se numără Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea. Oprişan a declarat: "Întotdeauna este loc şi de mai bine, dar să nu uităm un singur lucru: bugetul nu a intrat în discuţia Guvernului. Mai analizăm o dată solicitările şi vom vedea ce este de făcut, dar să plecăm acum de la premisa că,dacă au trecut banii de la Capitală la sectoare, au rămas tot la Bucureşti, nu au plecat nicăieri".

La finalul şedinţei CEx, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Robert Negoiţă, a anunţat că şeful PSD, Liviu Dragnea, va avea marţi sau miercuri o întâlnire cu membrii asociaţiei pentru a discuta despre proiectul de buget.

Robert Negoiţă a precizat. "Am avut o discuţie în şedinţă. Mi-a promis domnul preşedinte Liviu Dragnea că va veni la o întâlnire cu Asociaţia Municipiilor. Mi-a spus că până mâine seară(n.r.-în această seară) trebuie să aibă o viziune pe bugetul integral şi pentru că s-a discutat şi în şedinţă că anumite chestiuni sunt în neregulă fix pe partea pe care am discutat noi că este în neregulă şi că după ce are clar situaţia, marţi sau miercuri vom avea o întâlnire cu toţi colegii de la Asociaţia Municipiilor".

El a afirmat că nu ştie dacă se va amâna adoptarea bugetului în Guvern, preconizată a avea loc marţi.

Din cauza atitudinii sale, Robert Negoiţă şi-a atras antipatia lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, care a cerut excluderea din partid a primarului social-democrat. Solicitarea lui Oprişan nu a fost supusă la vot de preşedintele Liviu Dragnea.

În privinţa excluderilor, conducerea PSD a anunţat că organizaţiile judeţene social-democrate din Dâmboviţa şi Caraş-Severin, ai căror lideri au trecut la partidul condus de Victor Ponta, vor fi dizolvate şi vor fi organizate alegeri interne. Surse din PSD susţin însă că în 12 filale social-democrate vor fi organizate în următoarea perioadă alegeri pentru o nouă conducere. Printre acestea se numără: Bucureşti, Brăila, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Ialomiţa, Călăraşi, Sibiu, Braşov, Cluj, Timiş, Iaşi.

După şedinţa CEx, a avut loc o întâlnire a grupurilor parlamentare ale PSD de la Camera Deputaţilor şi de la Senat în vederea începerii noii sesiuni parlamentare. Chiar în prima săptămână a sesiunii ar urma să înceapă dezbaterea bugetului de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb