Bugetul UE propus după Brexit - inferior solicitărilor CE şi Parlamentului European

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 februarie 2020

Ursula von der Leyen, David Sassoli şi Charles Michel, liderii instituţiilor europene

Ursula von der Leyen, David Sassoli şi Charles Michel, liderii instituţiilor europene

Propunerea de buget multianual post-Brexit al Uniunii Europene este inferioară solicitărilor Comisiei şi Parlamentului European, potrivit unui document al Consiliului, consultat vineri de AFP şi preluat de Agerpres.

Potrivit documentului, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va propune celor 27 de state membre un buget pentru 2021-2027 de 1.094 miliarde euro, adică 1,074% din venitul naţional brut al UE.

Fostul premier belgian, care în ultimele săptămâni s-a consultat cu toţi liderii europeni, a convocat un summit extraordinar pentru data de 20 februarie în încercarea de a ajunge la un acord. Însă ajungerea la un acord se anunţă dificilă, având în vedere că dis­cuţiile cu privire la următorul cadru financiar multianual (2021-2027) sunt complicate şi mai mult de ieşirea Marii Britanii, un contributor net din UE, conform sursei citate.

Potrivit AFP, propunerea care va fi făcută de Charles Michel are o valoare similară cu cea făcută la finalul anului 2019 de Finlanda, ţară care la acea dată asigura preşedinţia UE. Cu toate acestea, este o propunere inferioară celei solicitate de Comisia Europeană, care a propus un prag de 1,114% din venitul naţional brut al UE (adică un buget de 1.134 miliarde euro la preţuri constante în 2018) şi mult sub pragul de 1,3% din venitul naţional brut al UE solicitat de Parlamentul European.

Marea Britanie, în calitate de contributor net, plătea, anual, către UE, cu 6,5 miliarde euro mai mult decât primea, conform unui studiu realizat de cepStudy pentru perioada 2008-2017.

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, negociator şef al Parlamentului European pentru bugetul UE, a comunicat, săptămâna trecută, după dezbaterile europarlamentarilor: "Neînţelegerile din Consiliul European legate de structura şi dimensiunea următorului buget multianual al UE şi faptul că preşedintele Consiliului, Charles Michel, nu reuşeşte să medieze un compromis, determină cel mai important grup din Parlamentul European, PPE, să anunţe o posibilă amânare a adoptării CFM 2021-2027.

În cadrul dezbaterii de miercuri din plenul Parlamentului European despre viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM) al Uniunii Europene 2021-2027, Siegfried Mureşan a spus: "Vom aproba Bugetul Uniunii Europene doar dacă se regăsesc în el şi priorităţile noastre. Care sunt acestea? În primul rând, coeziunea şi agricultura. Finanţaţi-le în mod corespunzător! Ele vor continua să fie importante în toată Europa.

În al doilea rând, finanţaţi noile priorităţi ale Uniunii în conformitate cu ambiţiile politice. Comisia cere sus­ţinere pentru finanţarea priorităţilor orientate spre viitor.

Şi permiteţi-mi să vă spun ce s-a întâmplat anul acesta cu bugetul pentru cercetare. Consiliul spune că cercetarea este importantă şi, ce face? Face o reducere cu 500 de milioane de euro. Parlamentul spune că cercetarea este importantă, dar propune o creştere cu 700 de milioane. Trebuie să punem banii acolo unde avem priorităţile.

Nu ar trebui să alegem fermierii în detrimentul studenţilor Erasmus. Nu ar trebui să alegem cercetătorii în detrimentul securităţii Uniunii Europene.

Şi haideţi să fim sinceri: poziţia Parlamentului European este singura care ne permite să finanţăm aşa cum trebuie ceea ce am agreat. Este singura poziţie care permite Comisiei von der Leyen să-şi implementeze programul. (...) Şi permiteţi-mi să vă spun foarte clar: dacă trebuie să alegem între o amânare de 2 luni şi un buget prost pentru Uniune pe următorii 7 ani, vom alege să respingem un compromis prost al Consiliului şi să avem o amânare de 2 luni".

Tot miercuri, deputaţii europeni au subliniat că PE îşi va da avizul doar pentru un buget care îndeplineşte ambiţiile Uniunii Europene. Majoritatea deputaţilor au insistat că finanţarea suficientă este esenţială pentru realizarea unor ambiţii comune, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice, trans­formarea digitală şi ecologică şi consecinţele sociale ale acestora şi sprijinirea în continuare a regiunilor şi oraşelor, fermierilor, tinerilor, cercetătorilor sau antreprenorilor. Implementarea Pactului ecologic cu un buget redus, de exemplu, ar însemna diminuarea programelor UE de succes în altă parte a bugetului, au subliniat deputaţii.

La doar o zi după ce Marea Britanie a ieşit din UE, o parte dintre liderii europeni s-a reunit în cadrul unui summit în Portugalia, pentru a stabili o strategie comună legată de fondurile de coeziune. Cele 17 state participante, cele mai multe din sudul şi estul Europei, vor să convingă Uniunea să nu reducă aceste fonduri, care au rolul să estompeze diferenţele dintre statele europene. Dincolo de graniţele UE, în Marea Britanie nu toţi locuitorii s-au împăcat cu ieşirea Regatului din Uniune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb