Deputatul USR Iulian Bulai acuză Televiziunea Română şi pe Doina Gradea, preşedintele-director general, că a plătit "nelegal" 195.000 de lei către două firme private pentru service-ul şi mentenanţa unor echipamente din cauză că angajaţii instituţiei nu citesc contractele, transmite News.ro.
Bulai a scris marţi, pe Facebook, că plata a 194.996,97 de lei a fost făcută deşi în caietul de sarcini pentru licitaţia organizată în vederea achiziţionării unui echipament Storage şi a unui robot de arhivare, cu tot cu soft, era solicitată garanţia inclusă în preţ.
"174.808,62 + 20.188,35 = 194.996,97 de lei. Atât a plătit nelegal TVR către două firme private, din cauză că angajaţii instituţiei nu citesc contracte şi oricum nu-s banii lor. Dacă eşti televiziunea publică, poţi să plăteşti în avans service-ul şi mentenanţa unor echipamente, chiar şi atunci când în caietul de sarcini de la licitaţie ai trecut că soliciţi garanţia inclusă în preţul echipamentelor", a scris el.
El a explicat că, în 2018, printre altele, TVR a cumpărat un echipament Storage şi un robot de arhivare, cu tot cu software. "În procedura de achiziţie, TVR a scris că vrea 2 ani de garanţie inclusă în preţ. Cele două firme care au depus oferte au oferit 24 de luni de garanţie pe bani. «Minunat, aţi câştigat!», a zis TVR, în loc să descalifice ofertanţii. A încheiat contractele, firmele au emis nişte facturi, pe care costul de service şi mentenanţă apărea distinct, nişte oameni au pus viză de control financiar preventiv că e totul OK şi alţi oameni au recepţionat echipamentele la o valoare a lor, a echipamentelor, care includea preţul de service şi mentenanţă".
El a continuat: "Dacă service-ul şi mentenanţa sunt pe bani, faci contract pentru ele, dar achiţi factura după ce cineva chiar îţi face aceste servicii. Există o căruţă de legi, ordine şi norme - pe care Curtea de Conturi le şi enumeră în descrierea acestei situaţii (descoperită prin sondaj, adică s-ar prea putea ca TVR să aibă multe alte contracte la fel de isteţe) - care nu permit instituţiilor să plătească servicii în avans (darămite să includă preţul lor în valoarea de inventar a echipamentelor). Doar că la TVR pare că nu s-a auzit de ele".
Ce spun cei responsabili? "E un abonament de suport". Ce spun Curtea de Conturi şi logica elementară? Ori e garanţie, ori e abonament de suport. TVR a cerut, în caietul de sarcini, 24 de luni de garanţie. Dacă pentru un pachet de sistem Storage plăteşti 870.519 lei fără TVA, iar "abonamentul de suport" pentru 2 ani e 146.898 de lei fără TVA, atunci în 8 ani mai plăteşti o dată tot sistemul în costuri de "abonament", a mai explicat Bulai, potrivit sursei citate.