Bulgaria: FMI-ul susţine proiectul de buget pe 2005

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 martie 2005

Fondul Monetar Internaţional a declarat ieri că a retras obiecţiile pe care le avea faţă de proiectul de buget pe 2005 prezentat de autorităţile bulgare, estimările privind creşterea economică robustă eliminînd temerile FMI-ului privitoare la creşterea cheltuielilor publice pe fondul alegerilor legislative din acest an.

"Situaţia economică ne-a permis să ajungem la un acord", a declarat şeful misiunii FMI în Bulgaria, Hans Flickenschild, la sfîrşitul unei reuniuni desfăşurate în cadrul acordului de 140 milioane dolari, încheiat de Bulgaria şi FMI în 2004, pe o durată de doi ani. Board-ul FMI va aproba acordul semnat de Hans Flickenschild şi autorităţile bulgare la data de 18 mai 2005. Următoarea misiune FMI este aşteptată în Bulgaria în cursul lunii septembrie 2005.

Ministrul bulgar de Finanţe, Milen Velchev, a declarat că estimările autorităţilor de la Sofia potrivit cărora Bulgaria va înregis-tra în 2005 o creştere economică de 5,5 procente, alături de promisiunea de a reduce cheltuielile publice cu aproximativ 327 milioane leva (167 milioane euro) vor contribui la atingerea ţintei de excedent bugetar de unu la sută din Produsul Intern Brut, aproximativ 400 milioane leva. În plus, autorităţile bulgare s-au declarat de acord să reducă bugetul companiei de stat "Public Investment Pro-jects" cu aproximativ 120 milioane leva.

În luna iunie 2005, sînt programate alegeri generale în Bulgaria, sondajele recente sugerînd că actuala coaliţie guvernamentală condusă de prim-ministrul Simeon de Saxa-Coburg-Gotha va pierde în faţa socialiştilor.

În luna ianuarie 2005, guvernul de la Sofia a majorat salariul minim pe economie cu 25 de procente, la 150 de leva (75 de euro) pe lună, declanşînd o creştere semnificativă a cheltuielilor sociale. FMI a avertizat la acea dată că acest lucru ar putea conduce la un deficit bugetar excesiv, însă ulterior a renunţat la aceste obiecţii. Potrivit statisticilor prezentate de Milen Velchev, în 2004 Bulgaria a înregistrat o creştere economică de 5,5 la sută, un excedent bugetar de 1,7 la sută din PIB şi o inflaţie de 6,1 procente, pentru 2005 ţinta oficială de inflaţie fiind de aproximativ 3,6 la sută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb