Bulgaria înregistrează o creştere surprinzătoare în domeniul roboticii

R.S.
Internaţional / 11 septembrie

Bulgaria înregistrează o creştere surprinzătoare în domeniul roboticii

Asociaţia profesională în domeniul roboticii, automatizării şi inovaţiei (PARAi) se aşteaptă la o creştere de aproape 10% (9,8%) a roboţilor industriali instalaţi în Bulgaria în anul 2024, după ce în 2023 un număr total de 85 de roboţi au fost instalaţi de membrii asociaţiei în Bulgaria, potrivit BTA.

"Potrivit observaţiilor noastre, creşterea înregistrată până acum în 2024 se datorează în principal unui număr de patru sectoare - industrie chimică, metale, comerţ electronic - centre de distribuţie şi depozite, precum şi producţiei de utilaje şi electronică", a declarat vicepreşedintele PARAi, Yonko Chuklev, într-un interviu pentru BTA, în avanpremiera forumului de robotică, organizat la Sofia, la finele lunii septembrie.

Chuklev a reamintit faptul că Institutul naţional de statistică a raportat o creştere în industria chimică de 27,5% în luna mai şi de 33,8% în iunie, în industria metalelor de 19,1% în mai şi 25,4% în iunie, respectiv în sectorul e-commerce, în special în rândul centrelor de distribuţie şi depozitelor care deservesc sectorul e-commerce, precum şi în producţia de utilaje şi electronice, un sector care, potrivit Asociaţiei, rămâne un client important pentru companiile de automatizare.

Trendul din 2023 şi 2024 este acela conform căruia multe IMM-uri din Bulgaria investesc în roboţi industriali şi asta a creat o "cerere de înlocuire", a concluzionat vicepreşedintele PARAi.

Creşterea ofertei de roboţi bulgăreşti

Un alt trend despre care Asociaţia speră că se va consolida are legătură cu disponibilitatea din ce în ce mai mare de soluţii de automatizare graţie creşterii ofertei de roboţi bulgăreşti. Până acum, cea mai mare parte din roboţii şi echipamentele de pe piaţa bulgară este importată, dar din ce în ce mai multe companii din Bulgaria oferă sau dezvoltă proprii roboţi, a spus Chuklev.

Un exemplu este compania bulgărească Kiberys care a pus la punct un robot denumit SCARA pentru sudură. O altă companie din Bulgaria, Smart Farm Robotix, lucrează la un robot autonom pentru sudură. "Această companie a fost un participant în incubatorul nostru de robotică şi a fost sprijinită de Consiliului European pentru Inovare cu o investiţie de 2,36 milioane euro", a precizat Chuklev.

Compania bulgară Simobotics lucrează la primul robot mobil autonom din Bulgaria, denumit Mito.

La finele lunii septembrie, Asociaţia PARAi va organiza o nouă ediţie a forumului de robotică, care în acest an va fi denumită "Noi orizonturi în tehnologie". Forumul se va desfăşura în parcul de tehnologie din Sofia, clădirea John Atanasoff, în data de 26 septembrie.

Chuklev a subliniat că firmele din Bulgaria care activează în domeniile roboticii, automatizării, producţiei inteligente şi tehnologiilor industriale vor fi prezente la forum. La eveniment vor participa şi manageri, ingineri, antreprenori, personalităţi publice, studenţi şi mulţi tineri pasionaţi de tehnologie. Printre subiectele care vor fi discutate se numără Nearshoring - o oportunitate de creştere în CEE, noi uzine şi investiţii în 2024, echipamentele electronice bulgăreşti ajung pe pieţele globale şi dezvoltarea de tehnologii cuantice în Bulgaria, a spus Chuklev, scrie BTA.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb