Rosen Jeliazkov, candidatul pentru funcţia de prim-ministru al celui mai mare grup parlamentar din Bulgaria, a acceptat miercuri invitaţia preşedintelui de a forma un guvern, în urma alegerilor anticipate din octombrie anul trecut, al şaptelea rând de alegeri în patru ani, relatează Reuters.
Rosen Jeliazkov, propus ca premier de grupul GERB-SDS, a prezentat preşedintelui Rumen Radev un cabinet gata alcătuit.
"Consultările noastre au vizat căutarea unui consens mai larg", a declarat Jeliazkov, după ce Radev i-a oferit mandatul în cadrul unei ceremonii la Preşedinţie. "Am depus mari eforturi, uneori până la ore târzii, pentru a ajunge la compromisurile necesare, la acordul necesar", a adăugat premierul desemnat.
Acordul oferă majoritatea posturilor ministeriale GERB-SDS, cinci partidului BSP - Stânga Unită şi patru partidului populist ITN. Mişcarea vine după luni de negocieri dificile pentru formarea unei coaliţii, în care liderul GERB, fostul prim-ministru Boiko Borisov, a fost respins pentru conducerea guvernului.
Votul în parlament este prevăzut pentru joi.
Partidul de centru-dreapta GERB a câştigat votul din octombrie, dar nu a reuşit să convină asupra formării unui guvern de coaliţie.
Scrutinul a urmat alegerilor neconcludente din iunie, după care ţara a fost condusă de un guvern interimar condus de Dimitar Glavcev.
Bulgaria, membră a Uniunii Europene şi a NATO, a fost afectată de instabilitate politică, având mai multe guverne, de când protestele anticorupţie din 2020 au destrămat coaliţia GERB. Ţara are nevoie de o perioadă de stabilitate politică pentru a accelera fluxul de fonduri UE către infrastructura sa deficitară şi pentru a-i da un impuls spre adoptarea monedei euro. Planurile de aderare la zona euro au fost amânate de două ori din cauza ratării obiectivelor privind inflaţia, dar oficialii spun că Bulgaria ar putea adera la uniunea monetară în următoarele luni.
Opinia Cititorului