Bulgaria, prima sursă pe piaţa neagră a ţigaretelor

A.D.
Comunicate de presă / 22 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut luna trecută până la 8,6% din totalul consumului, comparativ cu 8,4% în luna iulie a acestui an, potrivit unei analize Novel Research.

"În luna septembrie, contrabanda rămâne la un nivel relativ constant în majoritatea regiunilor ţării. Cea mai afectată de comerţul ilegal continuă să fie regiunea nord-est, unde se înregistrează şi cea mai mare creştere în septembrie, de 3,8 p. p. până la 21,3%. O creştere se înregistrează şi în nord-vest, cu 2,5 p.p. până la 8,4%. Pe de altă parte, piaţa neagră scade semnificativ în vest, cu 4,4 p.p. până la 3,7%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, cea mai mare pondere o deţine Bulgaria (28,3%), aflându-se în creştere abruptă cu 9,4 p.p., urmată de Duty Free cu 27,1%, în scădere semnificativă cu 12,3 p.p.. Moldova scade cu 3,3 p.p. până la 19,1%, iar cheap whites cresc cu 9 p.p.până la 18,4%", a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

"Circa 50 de milioane de ţigarete de contrabandă au fost capturate de către autorităţi în primele zece luni ale anului în România, cu o valoare de piaţă de 47 de milioane de lei, conform datelor stopcontrabanda.ro. Este un rezultat al eforturilor susţinute ale autorităţilor, completate în perioada recentă de investiţiile semnificative în tehnologie modernă de scanare la punctele de trecere a frontierei, cu nouă astfel de sisteme urmând a fi funcţionale până la finalul anului, potrivit Ministerului de Finanţe. Dar lupta împotriva contrabandei nu se încheie aici: este nevoie de un cadru fiscal sustenabil şi predictibil pentru toate produsele cu nicotină, care să prevină diferenţele mari de cost între produsele legale şi cele ilicite, şi de campanii de informare asupra legislaţiei în vigoare şi a riscurilor contrabandei. Suntem mândri că platforma stopcontrabanda.ro dezvoltată de BAT este primul integrator de capturi ilegale de ţigarete din România, un efort susţinut în parteneriat cu autorităţile din domeniu. În cadrul campaniei noastre anuale, am fost prezenţi în lunile august şi septembrie pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti cu o campanie de conştientizare cu privire la cantităţile legale de ţigarete permise în călătorie", a declarat Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est în cadrul BAT.

"Creşterea ponderii produselor provenite din Bulgaria pe piaţa neagră din România arată încă o dată consecinţele modificării calendarului de majorare a accizelor, mai mult şi mai repede. În ţara vecină, nivelul accizei este de 99 euro, în timp ce în România a ajuns la peste 135 de euro pe mia de ţigarete. Între cele două state nu există control vamal, dat fiind că ambele sunt membre UE. Sperăm ca, după toamna electorală, sfârşitul de an să nu aducă din nou surprize fiscale, tot pentru mediul privat şi pedepsiţii de serviciu. În prezent, cu sprijinul JTI, se derulează o nouă campanie anti-contrabandă, cu mesajul "Legea e bună", în România şi în Republica Moldova. JTI continuă colaborarea cu autorităţile de aplicare a legii. Recent, am contribuit la perfecţionarea profesională a opt echipe canine ale Serviciului Vamal din Ucraina, care au fost instruite la Centrul de formare din cadrul Autorităţii Vamale Române, din iniţiativa EUAM. Ajutându-i pe ei, ne ajutăm pe noi, în România, pentru reducerea traficului ilegal şi frontiere mai sigure între ţările noastre", a precizat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

"Novel notează o creştere uşoară, care sperăm să nu se transforme într-o tendinţă constantă până la finele anului. De obicei, contrabanda creşte în lunile de iarnă, aşadar este nevoie în continuare de un control eficient din partea autorităţilor de aplicare a legii, mai ales în actualul context geo-politic. Complexitatea este accentuată şi de finalul de an electoral şi ne dorim ca indiferent de rezultatele acestuia, viitorul Parlament şi Executiv să asigure, aşa cum de altfel declară, predictibilitate fiscală şi stabilitate legislativă. Ne dorim să investim în continuare, să producem şi să exportăm, în condiţiile unui mediu de afaceri echitabil pentru toate sectoarele economiei. Philip Morris România rămâne în continuare şi un partener de încredere al autorităţilor în combaterea comerţului ilegal", a spus Roxana Pîntea, Director External Affairs, Philip Morris România.

"Este îmbucurător că scăderea din iulie se menţine aproximativ la acelaşi nivel. Eforturile autorităţilor de aplicare a legii au fost vizibile, pe toate frontierele ţării. Aceste acţiuni trebuie însă susţinute şi de o politică fiscală echilibrată. Răspândirea produselor din Bulgaria pe piaţa neagră reprezintă o consecinţă directă a creşterilor de accize din ultimul an, care au dus la diferenţe semnificative de preţuri între noi şi ţările vecine. Subliniem încă o dată importanţa unei abordări fiscale echilibrate pe cât de mult posibil, pentru a asigura competitivitatea şi sustenabilitatea sectorului. În această perioadă de incertitudine economică, România are nevoie de venituri bugetare solide şi predictibile, pe care să se bazeze", a adăugat Enrico Ziino, Head of Corporate & Legal Affairs South East Europe, Imperial Brands.

"Şi în aceste luni din 2024, Autoritatea Vamală Română a derulat acţiuni operative pentru combaterea traficului ilicit cu produse din tutun, prin implicarea echipelor mobile, personalulului serviciului de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun şi lucrătorilor din cadrul birourilor vamale de frontieră. Totodată, autoritatea vamală a participat la acţiuni de control comune organizate la nivel unional, regional sau bilateral, cu sprijinul agenţiilor europene de profil (OLAF, EPPO, SELEC) şi a iniţiat activităţi de îndrumare, monitorizare, verificare şi asigurare a aplicării legislaţiei specifice pentru funcţionarea eficientă a sistemului de trasabilitate a produselor din tutun. De asemenea, atât prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului, au fost intensificate controalele pe zonele cu risc ridicat, în vederea prevenirii şi combaterii contrabandei cu ţigări. În primele opt luni ale anului în curs, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local, au confiscat 23.150.960 de ţigarete şi au constatat 409 fapte contravenţionale, sancţionate conform legislaţiei în vigoare, cu amenzi în cuantum de 4.588.000 lei. Printre principalele obiective pe care Autoritatea Vamală Română şi le propune se numără reducerea semnificativă a comerţului ilicit şi menţinerea pieţei negre la un nivel situat sub media europeană", a menţionat Marcel Simion Mutescu, preşedintele Autorităţii Vamale Române.

"Poliţia de Frontieră Română a continuat şi în aceste luni eforturile susţinute de combatere a traficului ilegal cu produse din tutun, la graniţele ţării. Astfel, ca urmare a acestor eforturi şi acţiuni operative, am reuşit să obţinem rezultate foarte bune pe linia reducerii contrabandei. În primele opt luni ale anului, au fost confiscate aproximativ 1,75 milioane de pachete de ţigări, în valoare de peste 35,2 milioane lei. În perioada analizată, au mai fost confiscate peste 6.300 kg tutun vrac şi o tonă de tutun pentru narghilea. Vom continua să acţionăm cu aceeaşi perseverenţă pentru combaterea traficului ilegal, în parteneriat cu instituţiile abilitate şi mediul privat onest", a precizat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie Cornel-Laurian Stoica.

"Poliţiştii şi partenerii instituţionali desfăşoară permanent acţiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii săvârşite în domeniul traficului, prelucrării şi comerţului ilegal cu ţigarete şi cu alte produse din tutun, în scopul diminuării impactului negativ asupra bugetului general consolidat al statului, depistării mecanismelor de funcţionare a pieţei ilegale şi eliminării concurenţei neloiale. Astfel, în perioada ianuarie - septembrie 2024, au fost înregistrate la nivelul Poliţiei Române 383 de dosare penale, în care sunt cercetate 580 de persoane. Ca urmare a activităţilor efectuate au fost capturate peste 21 de milioane de ţigarete şi 6.800 kg de tutun. Continuăm eforturile instituţionale pentru contracararea acestui fenomen, prin adaptarea la noile moduri de operare şi surse de ţigarete de contrabandă, în vederea diminuării impactului negativ al contrabandei cu produse accizabile" a declarat directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - chestor de poliţie Aurel Dobre.

Potrivit comunicatului, companiile de tutun, aflate în categoria mari contribuabili, au virat anul trecut la bugetul statului peste 22 miliarde lei, din accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb